Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Szynka domowa- peklowanie mięsa

Początkowo pomysł  peklowania wydał mi się raczej przerażający i lekko niehigieniczny. Bo przecież przechowywanie surowego mięsa w lodówce dłuższy czas nie kojarzy się zdrowo. Jednak koleżanka skutecznie mnie namówiła, długo się nie zastanawiając kupiłam mięso, przygotowałam zalewę z soli peklowej i umieściłam w niej mięso. Codziennie zgodnie z zalezeniami je obracałam, czując się trochę jak w laboratorium. Gdy 5 dnia przy zmianie zalewy wciąż nie dopadły mnie żadne niepożądane zapachy kamień spadł mi z serca. Uwędzona wędlina okazała się być niesamowicie aromatyczna i zupełnie inna od tych dostępnych w popularnych sklepach. Jakby nowa ilość mięsa w mięsie. Najlepszą rekomendacją jest fakt, iż gdy tylko skończymy jeść zapeklowaną wędlinę mąż od razu pyta kiedy wstawię następną. Zachęcam do spróbowania.


Ilość: 80dag

Czas przygotowania: ok. 10dni

Poziom trudności: 2/10

Składniki:

  • 80dag szynki
  • 1 opakowanie soli peklowej
  •  Ząbków czosnku
  • Pieprz
  • Ziele angielskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Naczynie do peklowania myjemy i sparzamy wrzątkiem.

2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól peklową, dodając pozostałe przyprawy.

3. Zalewę studzimy i chłodzimy.

4. Czyste umyte mięso (bez kości) umieszczamy w zalewie w razie potrzeby obciążając je talerzykiem aby całe było przykryte zalewą.

5. Mięso w zalewie wstawiamy do lodówki.

6. Codziennie je obracamy.

7. Po 5 dniach zmieniamy zalewę na świeżą.

8. Po 10 dniach mięso opłukujemy. Wiążemy sznurkiem do wędlin.

9. Mięso wedle upodobań można oprószyć grubomielonym pieprzem lub majerankiem.

10. Pieczemy je około 1h w 215st.

sobota, 28 lipca 2012, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Agnieszka, *.adsl.inetia.pl
2012/07/30 17:31:07
Witam, mam jedno pytanie czy tylko Pani piekła szynkę czy także wędziła ?
-
2012/07/31 17:59:53
Ta na zdjęciu jest upieczona. Wędzę jedynie kiedy mam możliwość się na to załapać ponieważ własnej wędzarni się jeszcze nie dorobiłam :).

Pozdrawiam
-
2012/08/21 17:58:14
Uwielbiam takie domowe wyroby, są przepyszne :)
-
2012/08/31 13:51:54
wow;) ale wspaniała ta szynka. Dawno mnie nie u Ciebie Kasiu - same pyszności:)))pozdrawiam Cię serdecznie!
-
Gość: maria4018, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/23 11:03:57
Witam.Chcę zrobić taką szyneczkę i mam pytanie. Ile wody do tej zalewy bo w przepisie nie jest podane? Pozdrawiam.
-
2012/10/23 19:55:36
Wygląda super. O peklowaniu już dawno myślałam, ale jakoś nigdy się nie zebrałam - może po obejrzeniu tego postu wreszcie się uda...
-
2012/10/24 17:50:02
Ilość wody jest zależna od przepisu na opakowaniu soli peklowej, do 1 opakowania z firmy, której użyłam wchodziło 0,5l wody.
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/10/25 19:01:04
Bardzo mnie zainteresował ten przepis, zdobyłam sól, jednak nie ma na niej napisanych proporocji. Jest to taka sól: "azotynowa sól peklująca, azotyn sodu E250". (jest ok?) Czy ktoś mógłby poradzić jakie przyjąć proporcje na zalewe? Dzieki :)
-
2012/10/26 16:43:42

tej soli peklowej, której używam jest 50g więc wychodziło by, że na 0,5l wody 50g soli peklowej :)

Pozdrawiam
www.przepisyzsercadomu.blox.pl
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/10/31 17:51:34
Dzięki wielkie Kasiu :) , a zatem robię!!! Dam znać jak wyszło, mam nadzieję, że będzie takie ładne jak na Twoim zdjęciu, i pyszne jak piszesz (choć również jestem nieco przerażona ;P)
-
Gość: gg, *.dynamic.chello.pl
2013/08/02 09:00:29
WItam
małe pytanko szyneczka wyszła mi twarda co może być powodem piekłem 1 h w tęp 215
-
2013/08/03 12:12:00
Witaj,
Być może kawałek mięsa był zbyt mały, lub pieczone było bez przykrycia. Jednak najpewniej mięso było nie najlepszej jakości a na to nie mamy już wpływu.

Pozdrawiam
-
Gość: gg, *.dynamic.chello.pl
2013/08/03 16:17:42
Dzięki za odpowiedz
:) :)ale po prostu Kroiłem ze złej strony lol :)
-
Gość: king, *.play-internet.pl
2015/07/16 21:56:55
TAKIE PRZEPISY SZCZYPTE TEGO ,SZCZYPTE TAMTEGO ALBO OAPWANIE SOLI TO BEZ SENSU.APODAJE SIE KONKERETNIE WAGE ,KTOS SPROBUJE I PTEM MOZE EKSPERYMENTOWAC.iLE TO JEST NIECH MNIE KTOS USWIADOMI OPAKOWANIE PEKLOSOELI NA LITR WODY. j WIDZAILEM W SKELPIE OPAPWNIA PO 2 0 KG,TYLKO JAK TO WYMIESZAC.bZDURY.