Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Azjatyckie placki z kapusty pekińskiej

Nie jestem wielką fanką kuchni orientalnych ale bardziej z założenia i niechęci do dań rybnych niż z konkretnych awersji. Postanowiłam się przełamać i przetestować zupełnie alternatywne zestawienie smaków. Te placki okazały się rewelacyjną odskocznią od codziennych potraw. Polecam miłośnikom intensywnych i słonych smaków. 

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 20-25min

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI:



  • 50ml wody
  • 150g mąki
  • 2 jajka
  • 2 gałązki dymki (z cebulkami)
  • Garść kiełków z fasoli mung (może być mała puszka)
  • 1/2 dużej papryczki chili
  • 1/2 główki bardzo cienko poszatkowanej małej kapusty pekińskiej

SOS:

1. Składniki na placki zmiksowałam dłuższą chwilę. 

2. Wszystkie składniki sosu umieściłam w małym słoiczku i wymieszałam (intensywnie potrząsając - jak shakerem) 

3. Placki smażyłam na rozgrzanej suchej patelni po 3-4 minuty z każdej strony (bez tłuszczu- lecz jeżeli masz ochotę możesz usmażyć je również na tłuszczu).

4. Podałam gorące z malutką miseczką sosu do polania wg. uznania. Nie polecam polewania odgórnie ponieważ sos jest na tyle intensywny, że lepiej aby każdy dozował go sobie z przyjętych przez siebie ilościach.

Smacznego!

wtorek, 15 stycznia 2013, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/15 17:25:34
bardzo ciekawe :) warte wypróbowania :)
-
2013/01/15 20:03:39
nie widziałam jeszcze takich placuszków ;) super wyglądają :)