Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Maślane rogaliki

Zdecydowanie najlepsze pieczywo śniadaniowe jakie można sobie wyobrazić. Puszyste, delikatne, maślane i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam.

 

Ilość: 12 rogalików

Czas przygotowania: 2h

Poziom trudności: 5/10

Składniki:

  • 580 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 100 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak lub sezam
  • 50g masła

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki umieszczam w misce miksera, zaczynając od mokrych.

2. Miksuję na gładkie ciasto.

3. Odstawiam do podwojenia objętości na około 1h.

4.Po tym czasie ciasto dzielę na 12 części. Każdą rozwałkowuję na owalny placek.

5. Smaruję po wierzchu roztopionym masłem.

6. Zwijam w rulonik i zaginam na kształt półksiężyca.

7. Tak przygotowane rogaliki układam na papierze do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na 45 minut.

8. Nastawiam piekarnik na 200st. 

9. rogaliki smaruję roztrzepanym jajkiem i obsypuję makiem lub sezamem. 

10. Piekę 16-20 minut do zrumienienia. 

Smacznego!

wtorek, 22 stycznia 2013, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/22 20:05:34
Aż nabrałam ochoty na rogaliki!
Wygląda super, gratulacje.
-
2013/01/22 21:02:00
o nieeee, uwielbiam rogaliki !! Wkrótc bee musiała je zrobić! Jeszcze nie robiłam a bardzo je lubię !!