Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym "błotku"

W końcu odnalazłam zdjęcia do przepisu, który powinien być zamieszczony już dawno, ciasto bazowe jest proste, smaczne i zawsze się udaje. Sposób dekoracji wbrew pozorom jest prosty do wykonania i moim skromnym zdaniem cudny :). Zapraszam do zabawy.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ słoiczka powideł śliwkowych
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao

Dekoracja:

  • Masa marcepanowa
  • łyżeczka soku z buraków

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

40ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Jajka ubijamy na puszystą jasną masę stopniowo dodając cukier. Potrwa to około 4-5minut.

2. Następnie gasimy mikser, i dodajemy pozostałe składniki. Najpierw lekko mieszamy a potem miksujemy kilka chwil na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.

3. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia  i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 30-40minut do tzw. suchego patyczka.

4. Gdy ciasto ostygnie można je przeciąć na pół i posmarować pozostałą konfiturą. 

5. W wierzchniej warstwie łyżeczką wydrążamy wgłębienie - nierównych kształtów aby powstało "jeziorko", które później zalejemy czekoladą. Ciasto pozostałe po wydrążaniu rozdrabniamy z dłoniach i odstawiamy w miseczce.

6. Roztapiamy czekoladę ze śmietanką i wlewamy do wcześniej wydrążonego "jeziorka". Pędzelkiem delikatnie rozsmarowujemy cieniutką warstwę czekolady wokół "jeziorka" nie zwlekając zbytnio posypujemy pokruszone ciasto delikatnie dociskając aby się przykleiło do czekolady. 

7. Wykonujemy świnki z masy marcepanowej , dodajemy im oczka - z maku lub czarnuszki i umieszczamy je według uznania w "błotku".

Smacznego :)

sobota, 12 stycznia 2013, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/12 11:06:34
to ciasto zawsze mnie rozczula.
urocze świnki!
-
2013/01/12 12:41:17
Urocze świnki paplające się w błocie. Rewelka:)
-
Gość: Ola in the kitchen, *.adsl.inetia.pl
2013/01/12 13:47:56
Jakie fajne :]
-
2013/01/12 15:38:54
Oooo, jakie super słodkie świnki :o pomysł na ciasto rewelacyjny :)
-
2013/01/13 18:36:54
Ja też chcę takie, przeurocze!
-
2013/01/17 17:56:02
hehehe, takiego prosiaczka to bym zjadła nawet na raz:))) świetny pomysł i talent. pozdrawiam
-
Gość: Greciu, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/20 11:43:04
no cos wspanialego poprostu. a te swinki sa idealne do chyba kazdej okazji =]
-
2013/07/19 16:41:02
masakra, genialny pomysł miałaś naprawdę świetne ciasto, aż szkoda jeść bo to dzieło sztuki w sumie :D
-
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/06 11:01:51
Powiedz mi Kochana, ile masy marcepanowej użyłaś na te świnki?
-
Gość: przepisyzsercadomu, 217.173.202.*
2015/02/08 13:10:12
Około 1/3 opakowania (o ile dobrze pamiętam na oko było 100 gramowe)