Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Bułgarski chlebek z serem feta i czosnkiem

W ramach zabawy “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem postanowiłam przygotować wariację z klasycznym pieczywem bułgarskim w roli głównej. Podstawowy przepis bardzo mi smakował ale po dodaniu czosnku przepis zdecydowanie zyskał. Jeżeli smakowała Wam pierwsza wersja to ta z pewnością również Was zachwyci. Polecam!


Ilość: dla 4-5 osób

Czas przygotowania: 3h

Poziom trudności: 5/10

Składniki:

Na ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oleju Kujawski ze smakiem- wariant Kujawski z czosnkiem
  • 80ml ciepłego mleka
  • 150ml (3/4 kubka) kefiru
  • 20g świeżych drożdży

Nadzienie:

  • 1 kostka sera feta
  • 1/4 kubka (około 50ml) oleju Kujawski ze smakiem- wariant Kujawski z czosnkiem
  • 6 ząbków czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie, do środka rozkruszam drożdże, zasypuje cukrem i 3 łyżkami letniej wody. Odstawiam na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.

2. Dodaję pozostałe składniki i wyrabiał gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką- ostrożnie ciasto powinno być miękkie i elastyczne ale nie klejące.

3. Gotowe ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5h do wyrośnięcia. 

4. Po tym czasie ważę ciasto i dzielę na 3 równe części.

5. Każdą rozwałkowujemy na cienki spory placek o podobnym kształcie. 

6. Pierwszy z nich smaruję olejem i czosnkiem, na wierzchu posypuję połową pokruszonego drobno sera feta. Nakrywam drugim płatem rozwałkowanego ciasta, smakuję olejem i czosnkiem, posypuję pozostałą fetą i nakrywam ostatnim płatem ciasta.

7. Tak powstały przekładaniec kroję nożem do pizzy na 14-16 trójkątów.

8. Każdy trójkąt zawijam zaczynając od szerszej strony i układam w tortownicy w niewielkich odstępach. 

9. Gotowe pieczywo odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 

10. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 215 stopni. Tortownicę wsuwam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30 minut. 

Smacznego!



 

niedziela, 10 lutego 2013, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/10 12:45:34
Pięknie wygląda taki chlebek!
-
2013/02/10 14:05:00
uuu nie znam , ale zapowiada się milutko :)
-
2013/02/10 14:23:29
fantastyczny :) nie potrafiłabym się opanować
-
2013/02/10 20:44:22
Mmm, smakowity ten chlebek :) Pysznie wygląda , dziękuję Ci za udział w zabawie. Pozdrawiam:)
-
2013/07/22 10:49:58
wygląda naprawdę bajecznie :)
-
Gość: Ania, *.toya.net.pl
2014/02/10 18:12:54
Pół godziny temu wyjęłam z piekarnika :) w całym domu pachnie :)

Jako że feta jest dość słona chlebek bardzo dobrze smakuje z kefirem/jogurtem.

Pozdrawiam i dziękuję za dobry przepis :)