Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb dwukolorowy pszenny i żytni jednocześnie

Ten chleb powstał w wyniku braku mojego zdecydowania, nie miałam ochoty ani chleb ciemny ani jasny ale jakiś przecież jeść trzeba. Wyglądem i konsystencją bardzo miło mnie zaskoczył. Puszysty, aromatyczny chleb dość długo utrzymujący świeżość. Pasuje zarówno do słodkich jak i słonych dodatków. Polecam :).

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 3-3,5h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

Na jasne ciasto:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% 
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750
  • 1/2 łyżeczki słodu jasnego
  • 15g świeżych drożdży

 Na ciasto ciemne:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% 
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 kopiasta łyżeczka ciemnego słodu
  • 1/4 szklanki prażonych ziaren słonecznika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W 2 osobnych miskach umieściłam składniki na oba chleby zaczynając od płynnych - płyny zmieszałam ze słodem, na wierzchu mąki ułożyłam drożdże i zasypałam je cukrem, nakryłam ściereczką i odstawiłam na 15 minut.

2. Następnie najpierw składniki na biały chleb zmiksowałam mikserem z przystawkami- musiałam podsypać odrobiną mąki- ciasto było zwięzłe nie klejące ale plastyczne. Tą procedurę powtórzyłam z ciemną częścią. 

3. Obie miski nakryłam ściereczkami i odstawiłam na 1,5h. 

4. Po tym czasie odgazowałam ciasto i każde podzieliłam na 2 części.

5. Każdą z 4 części zrolowałam na długi cienki wałek. 

6. 1 ciemny pas ciasta zaplotłam z 1 jasnym, zrobiłam to również z 2 pozostałymi, na końcu złączyłam oba "warkocze" i ułożyłam dość ściśle w koszyku do wyrastania chleba na 1h. 

7. Po tym czasie nagrzałam piekarnik z blachą do 220st.

8. Delikatnie przełożyłam chleb na nagrzaną blaszkę i piekłam 30 minut. Studziłam na kratce.

Smacznego!

 

niedziela, 17 lutego 2013, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/29 18:10:52
pieknie wygląda :)
-
2013/06/25 11:51:30
no wygląda bombowo, świetna sprawa, świetna roboa