Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Polski chleb wiejski

To zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów, puszysty, ze sprężystym miąszem i lekko chrupiącą skórką. W zasadzie dokładnie taki powinien być mój perfekcyjny wiejski chleb. Pyszny zarówno zaraz po przestudzeniu jak i następnego dnia. 

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 5-6h

Poziom trudności: 6/10

Składniki:

  • 100g aktywnego zakwasu (dokarmionego 4-6h wcześniej)
  • 330g mąki pszennej typ 750
  • 50g mąki pełnoziarnistej
  • 200g wody
  • 1/2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki oprócz soli umieściłam w misie miksera i wyrabiałam przystawkami do ciasta drożdżowego 7-10 minut.

2. Tak przygotowane ciasto pozostawiłam do autolizy na 60minut.

3. Po tym czasie posypałam całość solą i ponownie wyrabiałam - około 5 minut, w tym momencie jeżeli ciasto jest zbyt lejące należy lekko podsypać je mąką. Wyrobione ponownie ciasto nakryłam ściereczką i odstawiłam na 1h.

4. Następnie delikatnie uformowałam bochenek, umieściłam go w koszyku do wyrastania i odstawiłam na kolejne 2,5h.

5. Gdy bochenek wystarczająco podrósł umieściłam go na rozgrzanej blaszce piekarnika i piekłam w 220st 35 minut.

6. Studziłam na kratce.

Smacznego!

niedziela, 17 marca 2013, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/17 18:32:56
Uwielbiam domowe chleby:)
-
2013/04/03 17:18:59
Chleb domowy ;) to prawdziwy chlebek
-
2013/04/03 17:19:19
Chleb domowy ;) to prawdziwy chlebek
-
2013/04/13 16:07:45
No,no, upiec taki chleb to sztuka. Gratulacje.
-
2013/04/21 00:27:26
Prawdziwy chleb ;) brakuje Mi pieca w domu..
-
2013/05/07 22:32:35
Wygląda przepysznie!
U nas w domu tata też zaczął piec chleb, ale miał już problem z jego przechowywaniem. Wiedzieliśmy, że len ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne. Do tego lnianą tkaninę stosowały nasze prababcie, więc stwierdziłam, że len będzie dobrze służył jako chlebak dla domowych wypieków. Kupiłam pierwszy metr lnu i tak zaczęła się moja przygoda z szyciem lnianych worków. Jeśli też szukasz, w czym możesz przechowywać chleby, to zapraszam na www.aleworek.pl