Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Grillowany bakłażan z czosknkiem i makaronem sojowym

Bardzo smaczne, błyskawiczne danie. Można je przygotować dzień wcześniej. Zdecydowany hit w mojej kuchni. 

Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 30min

SKŁADNIKI:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 małe opakowanie makaronu sojowego
  • 1/2 kostki sera feta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól (do odsolenia bakłażana)
  • 8-10 ząbków czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie paski (ok 3mm). Posypać dokładnie solą i zostawić na 15 minut. Po tym czasie zetrzeć sok, który wytrącił się z bakłażana. Czynność powtórzyć z drugą stroną plastrów.

2. Wstawić plasterki bakłażana do piekarnika na funkcję "grill" (u mnie na 3 poziom grzania) posmarować oliwą i zapiekać 15-20 minut do zrumienienia. 

3. Przekładamy bakłażana na drugą stronę i grillujemy dalej. Pod koniec grillowania nakładamy na bakłażana przeciśniety przez praskę czosnek i jeszcze chwilę zapiekamy.

4. Po tym czasie przestudzonego bakłażana siekamy na drobniejsze kawałki.

5. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6. Całość łączymy na patelni, w dzień podania posypujemy pokruszona fetą i jeszcze raz podgrzewamy. Dla lepszego efektu wizualnego można posypać świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

czwartek, 03 października 2013, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/29 09:39:45
Przepis wygląda pysznie choć jak bym zamieniała na zwykły makaron, soja mnie jakoś nie przekonuje :)