Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Puszyste bułeczki razowe

Po dłuższym odpoczynku, i przemyślanej reorganizacji czasu (niedo-czasu) dnia codziennego wracam do blogowania. Tym razem z podejściem zdrowej lekkiej kuchni. W pierwszej kolejności proponuję pyszne, długo utrzymujące świeżość bułeczki. Pasują zarówno do słodkich jak i słonych dodatków.

Ilość: 9 sztuk

Czas przygotowania: 3h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże łyżki puree z ziemniaków
  • 25g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mieszanka ziaren do posypania (mak, sezam, słonecznik, amarantus)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jeżeli używam świeżych drożdży to zasypuje je cukrem i zostawiam na 15 minut.

2. W przypadku drożdży instant wszystkie składniki od razu umieszczam w misce miksera i wyrabiam hakami do ciasta drożdżowego 5-8 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne lub zbyt suche dodaję odrobinę wody lub mąki. 

3. Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę- do podwojenia objętości.

4. Po tym czasie formuje 9 bułeczek i układam je na blaszce na papierze do pieczenia, uformowane bułeczki nakrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na kolejne 30 minut.

5. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 220st. Piekę bułeczki 20 minut. Następnie studzę na kratce.

Smacznego!

niedziela, 01 czerwca 2014, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2014/06/01 23:32:05
Od dawna szukałam przepisu na bułeczki razowe, koniecznie muszę wypróbować.;-)
-
2014/06/12 12:39:02
na chleb razowy już znalazłem dawno przepis, brakowało mi bułek, dzięki
-
2014/06/27 11:56:50
ciekawy zdrowy przepis, zaciekawiło mnie jedynie pure ziemniaczane.
-
2014/09/09 17:22:31
Dlaczego nigdy mi nie wychodzi tak jak na zdjęciach jest pokazane:)
-
2015/02/26 10:03:25
Pysznie wyglądają te bułeczki. Mam wprawdzie nie daleko sklep spożywczy, gdzie można zakupić bułeczki razowe, ale nie ma to jak samemu zrobić świeżutkie chrupiące bułeczki. Te w sklepie wiadomo leżą nawet po kilka dni póki nie zejdą, a takie robione to wiadomo do śniadania jak znalazł.
-
2015/03/12 09:30:55
Nie ma to jak własnoręcznie wypiekane pieczywo super że są jeszcze takie przepisy Dzięki
-
2015/03/13 09:03:28
Ja dawniej miałęm bułki razowe w swojej diecie, która została ułożona u dietetyka. Teraz ją kontynuuję i takie bułki znajdują się u mnie w menu trzy razy w tygodniu. Jednak zauważyłem, że to jest nieco inny przepis niż te co znałęm do tej pory. Pozdrawiam i naprawdę świetnie ci te bułeczki wyszły.