Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
sobota, 24 września 2016
Klasyczne czarne kluski z sosem z grzybów leśnych

Uwielbiam kluski, szczególnie śląskie ale dziś coś mnie podkusiło aby wypróbować innej wersji. Te kluski okazały się być równie wyśmienite, choć niejako bardziej konkretne. Nie tak delikatne ale o przyjemnie cięższej konsystencji i zupełnie innym smaku. Perfekcyjnie pasowały do sosu grzybowego więc w takiej formie wam polecam. Przepis pochodzi ze starej książki „Nowa Kuchnia Śląska”. Przepis pochodzi ze Śląska, ale jest często serwowany również na terenie Śląska Opolskiego i tutaj jest często wykorzystywany szczególnie przez starsze pokolenie ale zdecydowanie jest wart zapamiętania.

czarne_kluski_z_sosem_grzybowym1

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 45-55min

SKŁADNIKI:

Na sos:

  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 szklanka bulionu
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki

Na czarne kluski:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 3 surowe ziemniaki
  • 1 jajko
  • Mąka ziemniaczana(ilość podana w przepisie poniżej)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Surowe ziemniaki ścieramy na tarce lub w food procesorze. Odciskamy z nadmiaru płynu i umieszczamy w dużej misce.

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski z surowymi ziemniakami.
  2. Całość mieszamy z jajkiem. Wygładzamy masę odgarniamy ¼ część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto.
  3. Obsypując co jakiś czas dłonie formujemy małe kluski, wielkości orzecha włoskiego.
  4. Gotujemy kluski w garnku z osolonym wrzątkiem 25min.
  5. Grzyby zalewamy bulionem i gotujemy przez 15min.
  6. Po tym czasie blendujemy. W ¼ kubka zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Gdy nie będzie już grudek wlewamy do sosu intensywnie mieszając. Zagotowujemy aż zgęstnieje.
  7. Doprawiamy sos w razie potrzeby solą i pieprzem.
  8. Kluski podajemy od razu po ugotowaniu ponieważ szybko ciemnieją i po dłuższym czasie robią się twarde. Ja sos zrównoważyłam kleksem z creme frische myślę, że można dodać również śmietany.

Smacznego!

 

noclegi

09:55, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 czerwca 2016
Fantastyczny sklep zoologiczny dla szynszyli i koszatniczek

Fantastyczne produkty dedykowane dla szynszyli. Rewelacyjna jakość i błyskawiczna wysyłka. W razie potrzeby świetny kontakt oraz sympatyczne doradztwo. Polecam!

ZALETY:

+ Wszystkie produkty są przetestowane przez szynszyle i dokładnie opisane wraz z ich wadami i zaletami - wiesz co kupujesz!

+ Błyskawiczna wysyłka!

+ Wysoka jakość produktów

+ Dobra profesjonalna obsługa

+ Sympatyczne rzetelne doradztwo

szynszylove_logo_mini

Zapoznajcie się z ich ofertą bo warto:

Gdy przyjechali do nas nasi szynszylowi kawalerowie (Sherlock i Watson) nie spodziewaliśmy się, że tak trudnym zadaniem okaże się skompletowanie dla nich funkcjonalnej wyprawki. Oczywiście dostępnych rzeczy nie brakuje, jednak niemal wszystko co nabyliśmy nie sprawdziło się! Wanienka na piasek nie zabezpieczała przed jego rozsypywaniem, miseczki fruwały po całej wolierze, poidło przeciekało a zdobycie hamaka czy piętra w odpowiednim rozmiarze (czyli jakim?!) było niezmiernie długotrwałe i trudne. I tak właśnie powstał nasz sklep a nasze szynszyle zostały oficjalnymi testerami wszystkich dostępnych produktów. Każdy produkt jest opisany wraz z jego wadami oraz zaletami aby każdy mógł dokonać świadomych zakupów. Zapraszamy! -- > www.szynszylove.pl

banner_forum

11:43, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 maja 2016
Muffiny jabłkowo- orzechowe na oleju rzepakowym

Wariacja na temat absolutnie najlepszych muffinek pod słońcem. Puszyste, wilgotne bardzo aromatyczne i zdrowe. A do tego dzieci je uwielbiają! Wzbogacone o olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto dodawać go regularnie do potraw!


mufiny6

 

Ilość: 12szt

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 40min

SKŁADNIKI:

  •  2 jabłka/ gruszki
  • 100g mąki orkiszowej
  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 125g brązowego cukru
  • 120g miodu
  • 60ml maślanki/kefiru
  • 125ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 50g posiekanych orzechów laskowych
  • 100g białej czekolady
  • Orzechy laskowe

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Blaszkę do muf finek wykładamy papilotkami.

  1. Jabłka/gruszki obieramy i kroimy w kostkę o boku plus minus 1cm.
  2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
  3. Mokre składniki mieszamy trzepaczką w drugiej misce.
  4. Następnie łączymy wszystkie składniki, niezbyt dokładnie, gdy ciasto będzie miało niewielkie grudki - muffinki będą lżejsze.
  5. Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy.
  6. Ciasto nakładamy do papilotek do ¾ wysokości.
  7. Pieczemy 20 min.
  8. Muffinki studzimy wyjęte z formy na kratce.
  9. Ostudzone polewamy roztopioną białą czekoladą i ozdabiamy orzechami laskowymi.

Smacznego.

logopokochajolejrzepakowy

 

12:37, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 09 maja 2016
Sałatka ukryta w chrupiącej bułce - przekąska na grilla i nie tylko.

Sezon na grilla rozpoczęty. Przepisów na to co można grillować nie brakuje. Dlatego ja postanowiłam podzielić się z Wami nieszablonowym pomysłem na zdrową przekąskę, którą możecie podać do każdej grillowanej potrawy. Każdy lubi sałatki ale jedzenie ich na cienkich plastikowych talerzykach często nastręcza trudności i przysparza plam na ubraniach. Proponuje sałatkę w bułce – błyskawiczne, mega praktyczne i pyszne danie!

Składniki można podmieniać zarówno bułeczki jak i rodzaj sałatki. Ja podaję przepis na te ze zdjęcia!

Ps. Świetnie sprawdzają się również jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły!

111alm

 

Ilość: 2 sztuki

Czas przygotowania: 10 minut

Poziom trudności: 1/10

 

SKŁADNIKI:

  • 2 dowolne bułki (u mnie z własnego wypieku)
  • 1 szklanka sałaty roszpunki
  • ½ szklanki kiełków lucerny
  • 1/2 zielonego ogórka
  • Garść tartego żółtego sera lub sera feta
  • Sos jogurtowy(4 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, 1 ząbek czosnku, szczypta soli i pieprzu)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Warzywa myje i osuszam ręcznikiem papierowym.
  2. Ogórka ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. Bułki kroję na pół i wydrążam całe wnętrze – powstają „łódeczki”.
  4. Składniki na sos mieszam z ogórkiem.
  5. Warzywa mieszam z sosem i serem.
  6. Wnętrza bułek napełniam sałatką i gotowe.

2222a333a

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji, której sponsorem są delikatesy www.alma24.pl 

04

GRILL PIKNIK Menu

 

 

 

10:46, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 30 kwietnia 2016
Grecka zupa pomidorowa

pomidorowa_b

Błyskawiczna i banalnie prosta "pomidorówka", która uda się i zasmakuje KAŻDEMU. Gwarantuje :-).

SKŁADNIKI:

1 przecier pomidorowy Łowicz 190g

1,5 l bulionu warzywnego

1 bakłażan

4 ząbki czosnku

75 g sera feta

Pieprz czarny

sól

1 i 1/2 łyżki pikantnej oliwy z chilli lub spora szczypta pieprzu Cayenne

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Bakłażana kroję na pół, obsypuję solą o odstawiam aż puści sok. Trwa to około 10 minut. Po tym czasie przepłukuję go wodą i wstawiam do piekarnika na funkcję grill na 15-20 minut razem z obranym czosnkiem w żaroodpornej miseczce.
  2. Grillowango bakłażana obieram (skórka praktycznie sama odchodzi) a następnie miksuję w blenderze na krem z przecierem pomidorowym, czosnkiem i bulionem.
  3. Na koniec wszystko podgrzewam, dodaję oliwę, sól i pieprz.
  4. Gorącą zupę już w miseczkach posypuję rozkruszonym serem feta. Serwuję z pieczywem.

pomidorowa_d

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

 

 

 

 

20:49, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 listopada 2014
Sernik królewski - klasyczny

Jest to jeden z moich ulubionych serników. Dość ciężki, mocno serowy. Waniliowy aromat złamany kakaowym spodem. Połączenie idealne. Bardzo polecam.


Ilość: dla 8-12 osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 2h

SKŁADNIKI:



Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Składniki na masę serową:

  • 1 kg tłustego twarogu sernikowego
  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki rodzynek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W robocie kuchennym umieściłam wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko wyrobiłam. Można to zrobić oczywiście tradycyjnie ręcznie. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części i obie zawinęłam w folię spożywczą i umieściłam w zamrażarce na 2h.

2. W międzyczasie wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia.

3. Oddzieliłam żółtka o białek. 

4. Utarłam masło z cukrem stopniowo dodając żółtka. A następnie ser. Ubiłam białka na sztywną masę i dodałam do masy serowej a następnie dodałam pozostałe składniki delikatnie mieszając.

5. Jedną część zmrożonego ciasta starłam na tarce o dużych oczkach i wyłożyłam na kwadratowej blaszce o wymiarach 25x25m. I wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 175st na 10 minut.

6. Po tym czasie na podpieczony spód wylałam masę serową, a na jej wierzch starłam pozostałą część ciasta.

7. Całość piekłam 1h i 10minut.

Smacznego!

11:35, kaaasiuniaa
Link Komentarze (40) »
niedziela, 29 czerwca 2014
ekscentryczna sałatka (miodowo- czosnkowo- malinowa) - pyszna

Jest to moja ulubiona sałatka, błyskawiczna w przygotowaniu i niesamowicie pyszna. Wytrawna dzięki dodatkowi malin lekko słodka dzięki dodaniu miodu a dressing czosnkowy „Kujawski ze smakiem” idealnie równoważy oba smaki. Polecam do wypróbowania! 

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 5-10 minut

Poziom trudności: 1/10

SKŁADNIKI:

  • ok. 150-200g sałaty roszponki
  • 8 łyżek malin (mogą być mrożone)
  • opakowanie sera mozarella w kulkach
  • 1 saszetka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z czosnkiem „Kujawskiego ze smakiem”
  • 2-3 łyżki ciemnego miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Sałatę delikatnie myjemy i umieszczamy w większej misce.

2. Posupujemy po wierzchu mozarellą i malinami.

3. Całość zalewamy saszetką oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia Kukawskiego z czosnkiem, a następnie polewamy delikatnie i równomiernie miodem. 

Smacznego!

 



Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl . Oświadczam, że akceptuję regulamin w.w. konkursu. 

22:06, kaaasiuniaa
Link Komentarze (38) »
niedziela, 22 czerwca 2014
Miodowe ciasteczka razowe

Po upieczeniu rewelacyjnych ciasteczek owsianych przyszłą pora na zrobienie kolejnego kroku w kierunku zdrowych słodkości. Wpadły mi w oko kruche ciasteczka w stylu znanych digestiv'ów. Moim zdaniem te ciasteczka są nawet smaczniejsze, delikatnie słodkie z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu. Idealne do kawy na sycące drugie śniadanie. 

Ilość: ok. 2 blaszki

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 30 minut

SKŁADNIKI: 

  • 125g miękkiego masła
  • 90g brązowego cukru
  • 5 kopiastych łyżek ciemnego miodu (u mnie gryczano-malinowy)
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki żytniej
  • 2 niewielkie jajka

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Masło i cukier ubiłam na puszystą masę, pod koniec dodając miód oraz jajka.

2. Po tym czasie dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam gładkie ciasto.

3. Podzieliłam je na 2 części zawinęłam w folię i umieściłąm w lodówce na 30 minut.

4. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość około 2 mm i wycinałam okrągłe ciasteczka.

5. Gotowe ciasteczka przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odbijałam stempelkami wybrane napisy (ciasteczka nie rosną więc możesz je układać dość blisko siebie).

6. Piekłam w 190st 15minut.

7. Gotowe ciastka studziłam na kratce. 

Smacznego!

 

12:14, kaaasiuniaa
Link Komentarze (14) »
niedziela, 01 czerwca 2014
Puszyste bułeczki razowe

Po dłuższym odpoczynku, i przemyślanej reorganizacji czasu (niedo-czasu) dnia codziennego wracam do blogowania. Tym razem z podejściem zdrowej lekkiej kuchni. W pierwszej kolejności proponuję pyszne, długo utrzymujące świeżość bułeczki. Pasują zarówno do słodkich jak i słonych dodatków.

Ilość: 9 sztuk

Czas przygotowania: 3h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże łyżki puree z ziemniaków
  • 25g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mieszanka ziaren do posypania (mak, sezam, słonecznik, amarantus)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jeżeli używam świeżych drożdży to zasypuje je cukrem i zostawiam na 15 minut.

2. W przypadku drożdży instant wszystkie składniki od razu umieszczam w misce miksera i wyrabiam hakami do ciasta drożdżowego 5-8 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne lub zbyt suche dodaję odrobinę wody lub mąki. 

3. Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę- do podwojenia objętości.

4. Po tym czasie formuje 9 bułeczek i układam je na blaszce na papierze do pieczenia, uformowane bułeczki nakrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na kolejne 30 minut.

5. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 220st. Piekę bułeczki 20 minut. Następnie studzę na kratce.

Smacznego!

07:34, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 10 lutego 2014
Cebulowo- jabłkowe grzanki cheddarowe

Bardzo lubimy tosty w każdej postaci i przygotowujemy je myślę, że tak jak i większość z Was co najmniej kilka razy w miesiącu (jak nie tygodniu!), zwykle klasyczne z masłem i serem, tym razem jednak zainspirowani zabawą kulinarną "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda mój mąż postanowił kromki bagietki posmarować smalczykiem roślinnym Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami i to był strzał w dziesiątkę. Smakowita Pajda zaskoczyła nas, tym, że po podpieczona z bagietką nadaje jej idealną chrupiącą strukturę. Smalczyk roślinny Smakowita Pajda w tej kombinacji jest bardzo wyraźnie wyczuwalny nawet przy nałożeniu cienkiej jego warstwy rewelacyjnie koresponduje z serem żółtym. Polecam!

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 15 minut

SKŁADNIKI:

  • 1 bagietka pszenna
  • opakowanie Smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami
  • 150 g startego sera cheddar

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Bagietkę kroję na cienkie kromki.

2. Każdą kromkę posmarowałam obficie smalczykiem roślinnym Smakowita Pajda.

3. Do rozgrzanego piekarnika (funkcja grill) włożyłam kanapki na ok. 5 minut do czasu aż będą złotego koloru. 

4. Na podpieczone grzaneczki ułożyłam starty ser cheddar i całość wsunęłam do piekarnika na kolejne 3-4 minuty. 

5. Podałam gorące, pozostałe gdy przestygły wciąż pozostały bardzo chrupiące.

 

 

17:44, kaaasiuniaa
Link Komentarze (18) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32