Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
poniedziałek, 10 listopada 2014
Sernik królewski - klasyczny

Jest to jeden z moich ulubionych serników. Dość ciężki, mocno serowy. Waniliowy aromat złamany kakaowym spodem. Połączenie idealne. Bardzo polecam.


Ilość: dla 8-12 osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 2h

SKŁADNIKI:



Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Składniki na masę serową:

  • 1 kg tłustego twarogu sernikowego
  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki rodzynek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W robocie kuchennym umieściłam wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko wyrobiłam. Można to zrobić oczywiście tradycyjnie ręcznie. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części i obie zawinęłam w folię spożywczą i umieściłam w zamrażarce na 2h.

2. W międzyczasie wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia.

3. Oddzieliłam żółtka o białek. 

4. Utarłam masło z cukrem stopniowo dodając żółtka. A następnie ser. Ubiłam białka na sztywną masę i dodałam do masy serowej a następnie dodałam pozostałe składniki delikatnie mieszając.

5. Jedną część zmrożonego ciasta starłam na tarce o dużych oczkach i wyłożyłam na kwadratowej blaszce o wymiarach 25x25m. I wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 175st na 10 minut.

6. Po tym czasie na podpieczony spód wylałam masę serową, a na jej wierzch starłam pozostałą część ciasta.

7. Całość piekłam 1h i 10minut.

Smacznego!

11:35, kaaasiuniaa
Link Komentarze (10) »
niedziela, 29 czerwca 2014
ekscentryczna sałatka (miodowo- czosnkowo- malinowa) - pyszna

Jest to moja ulubiona sałatka, błyskawiczna w przygotowaniu i niesamowicie pyszna. Wytrawna dzięki dodatkowi malin lekko słodka dzięki dodaniu miodu a dressing czosnkowy „Kujawski ze smakiem” idealnie równoważy oba smaki. Polecam do wypróbowania! 

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 5-10 minut

Poziom trudności: 1/10

SKŁADNIKI:

  • ok. 150-200g sałaty roszponki
  • 8 łyżek malin (mogą być mrożone)
  • opakowanie sera mozarella w kulkach
  • 1 saszetka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z czosnkiem „Kujawskiego ze smakiem”
  • 2-3 łyżki ciemnego miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Sałatę delikatnie myjemy i umieszczamy w większej misce.

2. Posupujemy po wierzchu mozarellą i malinami.

3. Całość zalewamy saszetką oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia Kukawskiego z czosnkiem, a następnie polewamy delikatnie i równomiernie miodem. 

Smacznego!

 



Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl . Oświadczam, że akceptuję regulamin w.w. konkursu. 

22:06, kaaasiuniaa
Link Komentarze (33) »
niedziela, 22 czerwca 2014
Miodowe ciasteczka razowe

Po upieczeniu rewelacyjnych ciasteczek owsianych przyszłą pora na zrobienie kolejnego kroku w kierunku zdrowych słodkości. Wpadły mi w oko kruche ciasteczka w stylu znanych digestiv'ów. Moim zdaniem te ciasteczka są nawet smaczniejsze, delikatnie słodkie z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu. Idealne do kawy na sycące drugie śniadanie. 

Ilość: ok. 2 blaszki

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 30 minut

SKŁADNIKI: 

  • 125g miękkiego masła
  • 90g brązowego cukru
  • 5 kopiastych łyżek ciemnego miodu (u mnie gryczano-malinowy)
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki żytniej
  • 2 niewielkie jajka

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Masło i cukier ubiłam na puszystą masę, pod koniec dodając miód oraz jajka.

2. Po tym czasie dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam gładkie ciasto.

3. Podzieliłam je na 2 części zawinęłam w folię i umieściłąm w lodówce na 30 minut.

4. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość około 2 mm i wycinałam okrągłe ciasteczka.

5. Gotowe ciasteczka przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odbijałam stempelkami wybrane napisy (ciasteczka nie rosną więc możesz je układać dość blisko siebie).

6. Piekłam w 190st 15minut.

7. Gotowe ciastka studziłam na kratce. 

Smacznego!

 

12:14, kaaasiuniaa
Link Komentarze (12) »
niedziela, 01 czerwca 2014
Puszyste bułeczki razowe

Po dłuższym odpoczynku, i przemyślanej reorganizacji czasu (niedo-czasu) dnia codziennego wracam do blogowania. Tym razem z podejściem zdrowej lekkiej kuchni. W pierwszej kolejności proponuję pyszne, długo utrzymujące świeżość bułeczki. Pasują zarówno do słodkich jak i słonych dodatków.

Ilość: 9 sztuk

Czas przygotowania: 3h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże łyżki puree z ziemniaków
  • 25g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mieszanka ziaren do posypania (mak, sezam, słonecznik, amarantus)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jeżeli używam świeżych drożdży to zasypuje je cukrem i zostawiam na 15 minut.

2. W przypadku drożdży instant wszystkie składniki od razu umieszczam w misce miksera i wyrabiam hakami do ciasta drożdżowego 5-8 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne lub zbyt suche dodaję odrobinę wody lub mąki. 

3. Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę- do podwojenia objętości.

4. Po tym czasie formuje 9 bułeczek i układam je na blaszce na papierze do pieczenia, uformowane bułeczki nakrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na kolejne 30 minut.

5. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 220st. Piekę bułeczki 20 minut. Następnie studzę na kratce.

Smacznego!

07:34, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 10 lutego 2014
Cebulowo- jabłkowe grzanki cheddarowe

Bardzo lubimy tosty w każdej postaci i przygotowujemy je myślę, że tak jak i większość z Was co najmniej kilka razy w miesiącu (jak nie tygodniu!), zwykle klasyczne z masłem i serem, tym razem jednak zainspirowani zabawą kulinarną "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda mój mąż postanowił kromki bagietki posmarować smalczykiem roślinnym Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami i to był strzał w dziesiątkę. Smakowita Pajda zaskoczyła nas, tym, że po podpieczona z bagietką nadaje jej idealną chrupiącą strukturę. Smalczyk roślinny Smakowita Pajda w tej kombinacji jest bardzo wyraźnie wyczuwalny nawet przy nałożeniu cienkiej jego warstwy rewelacyjnie koresponduje z serem żółtym. Polecam!

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 15 minut

SKŁADNIKI:

  • 1 bagietka pszenna
  • opakowanie Smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami
  • 150 g startego sera cheddar

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Bagietkę kroję na cienkie kromki.

2. Każdą kromkę posmarowałam obficie smalczykiem roślinnym Smakowita Pajda.

3. Do rozgrzanego piekarnika (funkcja grill) włożyłam kanapki na ok. 5 minut do czasu aż będą złotego koloru. 

4. Na podpieczone grzaneczki ułożyłam starty ser cheddar i całość wsunęłam do piekarnika na kolejne 3-4 minuty. 

5. Podałam gorące, pozostałe gdy przestygły wciąż pozostały bardzo chrupiące.

 

 

17:44, kaaasiuniaa
Link Komentarze (15) »
niedziela, 09 lutego 2014
Rozkoszna brukselka

Brukselka to warzywo, które albo kochasz albo nienawidzisz. Ja zdecydowanie należę do pierwszej grupy. Tym razem wpadłam na pomysł podania podsmażonej brukselki ze słodką śmietanką i pyszną serową chrupiącą posypką. Połączenie jest rewelacyjne, myślę, że przekona do brukselki niejedną osobę. Przepis przygotowany z inspiracji zabawy kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda,którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smakowita Padja zaskoczyła mnie, tym że swoim delikatnym smakiem podkreśliła słodycz brukselki a całemu daniu dodała wyrazu. 

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 30minut

SKŁADNIKI:

  • 900 g brukselki (użyłam mrożonej)
  • 40 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami
  • 20 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki zmielonego czesrtwego białego pieczywa
  • 5 łyżek parmezanu
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Brukselkę ugotowałam we wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i cukru oraz szczyptą sody oczyszczonej, kilka minut, uważając żeby się nie rozgotowała. Lekko twardą odsączyłam i odstawiłam do przestudzenia. Każdą brukselkę przekroiłam na pół.

2. W międzyczasie na suchej patelni uprażyłam migdały. Dodałam do nich smalczyk roślinny Smakowita Pajda, a na koniec pokrojona brukselkę i smażyłam około 1-2 minut na małym ogniu. 

3. Całość zalewam słodką śmietanką i gotuję na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodałam sok z cytryny.

4. Czerstwe pieczywo zmiksowałam z robocie kuchennym z parmezanem - powstało coś w rodzaju kruszonki.

4. Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałeczkami chleba z serem i zapiekałam 20 minut w 200 stopniach. 

 

20:32, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
sobota, 08 lutego 2014
Zasmażany barszcz staropolski

Bardzo lubię dania z buraczków, dlatego przy okazji  zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda postanowiłam przyrządzić lekką wegetariańską wariację na temat barszczu ukraińskiego. Bardzo lubię zupy na zasmażkach, są bardziej gęste i sycące. Barszcz jest przepyszny a Smakowita Pajda zaskoczyła mnie, tym że świetnie sprawdziła się jako kluczowy składnik zasmażki, wzbogaca jej smak i poprawia konsystencję- nie powstają grudki.  Zachęcam do wypróbowania.

Ilość: dla ok. 6-8 osób

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 1h

SKŁADNIKI:

  • opakowanie warzyw wywar (marchew, pietruszka, por, seler, cebula)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 spore buraki
  • 500ml zakwasu buraczanego
  • puszka białej fasoli
  • sól
  • pieprz
  • kubeczek śmietany min. 22%
  • 40g smalczyku roślinnego smakowita Pajda z cebulką i jabłkami
  • 3 łyżki mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Warzywa na wywar gotujemy około 30 minut, następnie usuwamy ugotowane warzywa i gotowy wywar doprawiamy solą i pieprzem.

2. Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę- wrzucamy do wywaru warzywnego i całość gotujemy na minimalnym ogniu około 15 minut.

3. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Mąkę prażymy na suchej patelni aż nabierze złotego koloru, zdejmujemy z ognia i na jeszcze ciepłej patelni dodajemy smalczyk roślinny Smakowita Pajda. Całość zalewamy chochelką barszczu a następnie przelewamy do garnka z zupą mieszając. Dodajemy fasolę. 

4. Do zupy dodajemy zakwas buraczany i śmietanę, podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia bo wówczas barszcz utraci piękny głęboki kolor. 

Smacznego!

 

21:55, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
wtorek, 04 lutego 2014
Buffalo pie czyli folklorystyczne mini quiche z wołowiną

Druga propozycja stworzona specjalnie do konkursu- zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smalczyk ujął mnie swymi właściwościami i zainspirował do kolejnego zestawienia więc postanowiłam użyć go do kruchego ciasta i okazało się, że „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że dzięki niej ciasto było bardzo kruche, nie chłonęło wilgoci z nadzienia a co najciekawsze ciasto podczas pieczenia nie zsuwało się z brzegów naczynia nawet bez obciążania go przy podpiekaniu oraz zachowało wszystkie zrobione na nim wzorki. A poza konkursem muszę nieskromnie przyznać, że quiche wyszły przepyszne, pikantna warstwa mięsna idealnie współgrała z kremową masą z porów. Polecam!

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 1h

Poziom trudności: 6/10

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:

  • 100 g masła
  • 70 g smalczyku roślinnego "smakowita Pajda" z ziołami ogrodowymi
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

    Nadzienie:
  • 300 g mielonej wołowiny (u mnie udziec wołowy)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki pepperoni
  • 2 pory
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Składniki na ciasto kruche umieszczam w robocie kuchennym i zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na około 30-45 minut. 

2. Mięso usmażyłam na oleju, aż się lekko zrumieniło, na koniec dodając posiekane papryczki, przecier pomidorowy i czosnek. Odstawiłam do ostygnięcia.

3. Pory posiekałam w cienkie plasterki i usmażyłam na maśle do miękkości na koniec dodając ser mascarpone. Całość odstawiłam do przestygnięcia.

4. Foremki do quiche smaruję masłem. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia 3/4 porcji ciasta na duży okrągły placek o grubości 3-4 mm, który dzielę na mniejsze kawałki i przekładam do foremek na quiche. Pozostałą część ciasta rozwałkowuję i wycinam koła wielkości wieczka foremek.

5. W międzyczasie do ostudzonego mięsa dodałam rozkłucone jajko.

6. Do masy porowej również dodałam rozkłucone jajko.

7. Do foremek z ciastem nakładam masę mięsną a na nią masę z porów. Wierzch przykrywam wyciętym fragmentem ciasta. Tak postępuję z kolejnymi foremkami.

8. Tak przygotowane qiuche zapiekam 30-35 minut w 215 stopniach.

 

 

19:54, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 03 lutego 2014
Imprezowe wegetariańskie rogaliki z żółtym serem

Moja propozycja na konkurs “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Tym razem Smakowita Pajda zaskoczyła mnie pysznym smakiem, który świetnie pasuje do roztopionego żółtego sera wewnątrz rogalików. Dodatek mąki żytniej przedłuża świeżość rogalików. Świetnie sprawdzą się jako konkretna wegetariańska imprezowa przekąska dodatkowo posmarowane roślinnym smalcem Smakowita Pajda. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 10 g suchych drożdży
  • 80 g roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda ja użyłam z cebulką i jabłkiem
  • około 10 plasterków żółtego sera 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA; 

1. Wszystkie składniki poza smalcem umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto.

2. Pod koniec do ciasta dodałam połowę porcji roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda i wyrabiałam jeszcze kilka chwil do połączenia składników. 

3. Miskę z ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1h.

4. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 2 części.

5. Każdą z części rozwałkowałam na okrągły placek. 

6. Każdy pocięłam nożem do pizzy na trójkąty.

7. Każdy trójkąt posmarowałam roztopionym smalczykiem Smakowita Pajda, na środku każdego trójkąta ułożyłam plasterki żółtego sera i zawinęłam rogaliki.

8. Rogaliki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką i odstawiłam do napuszenia na 45 minut.

9. Po tym czasie nagrzałam piekarnik do 215st. Rogaliki piekłam około 18 minut.

10. Studziłam na kratce.


 
18:25, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
niedziela, 26 stycznia 2014
Chleb orkiszowy ze słodem i amarantusem

W związku z tym, iż zrobiłam ciekawe zakupy postanowiłam od razu wypróbować nowe składniki do chleba. Myślę, że bez problemu uda się wykonać ten chleb z pominięciem trudniej dostępnych produktów, jeżeli jednak chcecie je dostać to w internecie znajdziecie wszystko bez problemu. Chleb z tego przepisu jest smaczny, lekko wilgotny i delikatnie kwaśny. Ma chrupiącą skórkę i sprężysty miąsz.  U mnie z domu stwierdzono, że to chleb najbardziej przypominający tradycyjny chleb z porządnej piekarni (uznam to za komplement jako że wciąż nie posiadam pieca chlebowego a jedynie piekarnik). Polecam.

Składniki:

  • 1 mąka mąki orkiszowej zwykłej (nie razowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 850
  • 1 szklankamąi pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki semioliny
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka słodu pszennego średnio palonego*
  • 1 łyżka płynnego pszenicznego zakwasu chlebowego*
  • 3 łyżki amarantusa*
  • 3 łyżki złotego siemienia lnianego*

* składniki z gwiazdką można pominąć

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Wszystkie składniki wymieszałam w mikserze z przystawkami do ciasta drożdżowego około 5 minut.

2. Wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie należy delikatnie rozciągnąć złożyć ciasto (jak list).

3. Po kolejnych 30 minutach ponownie złożyłam ciasto i odstawiłam na 30 minut.

4. Po tym czasie formujemy bochenek i umieszczamy w koszyku do wyrastania chleba, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 - 1,5h w zależności od temperatury otoczenia. Chleb powinien podwoić objętość.

5. Piekarnik nagrzewany do 220st. Pieczemy 35 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego

12:15, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32