Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
poniedziałek, 31 stycznia 2011
GĘSTY SOS POMIDOROWY

Prawda jest taka, że tym razem miałam zamiar zamieścić tutaj przepis na rewelacyjne nadziewane bułeczki ale zdałam sobie sprawę, że ich wg mnie niezbędnym składnikiem jest idealny bardzo gęsty i kremowy sos pomidorowy. I fakt faktem ketchupem nie da się go absolutnie zastąpić. Nawet najlepszej jakości ketchup nie dorównuje prawdziwemu sosowi pomidorowemu. Nie dowiecie się dopóki nie spróbujecie ale skoro sos pomidorowy poleca amatorka ketchupu to już o nim samo przez się świadczy. Poza tym do wielu potraw ketchup jest po prostu za rzadki i zbyt narzucający się czego z pewnością nie można powiedzieć o tym sosie. Bardzo polecam!

Poziom trudności 3/10

Czas: 15minut plus godzina na ociekniecie pomidorów jeżeli używamy tych z puszki.

Ilość: ok. 3/4szklanki sosu

SKŁADNIKI:

1 puszka krojonych pomidorów/ chopped tomatoes

2 małe ząbki czosnku

1 mała cebula

1 łyżeczka octu balsamicznego

Zioła prowansalskie lub bazylia lub oregano

Sól

Pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1 Pomidory wyłożyć z puszki na sitko nad miską i zostawić na około godzinę. (koniecznie)

2. Po tym czasie wrzucić odsączone pomidory do blendera i zblendować (niezbyt dokładnie).

3. Posiekać drobno cebulę i wrzucić na oliwę, dodać do niej przepuszczony przez praskę czosnek i podsmażyć do zrumienienia.

4. Zalać podsmażone warzywa pomidorami i dalej gotować, dodając w międzyczasie balsamico i przyprawy.

5. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można go odparować gotując na bardzo małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.

WSKAZÓWKI:

Jeżeli wyjdzie nam za dużo sosu można wrzący sos wlać do słoiczka i szybko zakręcić. Tak przygotowany sos można kilka tygodni przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu.

 

15:28, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 27 stycznia 2011
LAUGENBROTCHEN – BUŁECZKI IDEALNE

Ten przepis to coś czego szukałam bardzo długo. A to dlatego, ze należy przyznać, że o wiele łatwiej zrobić w domu chleb lepszy niż z piekarni niż bułeczki. Nie znaczy to, że są one nie dobre, zwykle są pyszne ale brakuje im „czegoś” zapewniam jednak, że tym bułeczkom nie brakuje niczego. Powiem więcej nigdy, przenigdy nie jadłam lepszych bułeczek. Jest to przepis na bułeczki I-D-E-A-L-N-E. Mają nieco chrupiącą skórkę o aromacie słonych paluszków i maślane, puszyste rozpływające się w ustach wnętrze i w ogóle nie czuć w nich drożdży. Za przepis dziękuję Eli, która umieściła go na tym blogu.

Czas przygotowania: 2-2,5h

Ilość: 12 bułek

Poziom trudności: 5/10


SKŁADNIKI:
285g wody ciepłej
500g mąki pszennej
1 łyżka cukru lub glukozy
10g soli
ok. 1 łyżeczki suszonych drożdży
40g roztopionego letniego masła

Do zanurzenia:
500g wody
4 łyżki sody
1 łyżka soli

1. Mąkę zmieszać z solą.

2. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odczekać około 20 minut, aż zaczną pracować- pojawią się bąbelki.

3. Wyrobić ciasto, dodając po wstępnym jego zagnieceniu masło. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (1,5h).

4. Odgazować ciasto czyli złożyć je kilka razy w harmonijkę i przycisnąć otwartą dłonia, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza.

5. Podzielić na równe wagowo porcje (ja dzieliłam na mniej więcej 80g) i uformować okrągłe lub podłużne bułeczki. Ułożyć je na papierze do pieczenia i wsunąć blaszkę przykrytą ściereczką do lodówki na pół godziny.

6. Wodę z sodą i solą zagotować. Bułeczki po wyjęciu z lodówki wkładać na 30 sekund do tej wody i wyjmować łyżką cedzakową.

7. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

8. Ostrym nożem naciąć każdą bułeczkę przed wyrastaniem. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją objętość (ok. 45-60 minut).

9. Rozgrzać piekarnik do 210ºC i piec w nim bułeczki, aż będą ładnie rumiane, przez ok. 20-25 min.

Smacznego!

16:10, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
środa, 26 stycznia 2011
DODATKI OBIADOWE cz.1

Czy zastanawialiście się kiedyś w zasadzie dlaczego na naszych talerzach niemalże codziennie znajdują się ziemniaki lub ich pochodne? Powiedzmy, że tak się przyjęło, ale dlaczego nawet w restauracjach bardzo rzadko spotykamy jakiekolwiek inne dodatki? Rozumiem, że gdy byliśmy niemowlakami to wiele miesięcy piliśmy jedynie mleko, ok, wtedy podanie czegoś innego byłoby głupie… ale czy nie jest głupie kontynuowanie tego typu zasad w przyszłości? Powszechnie wiadomo, że każdy lubi filety z kurczaka ale czy tak samo jest z ziemniakami? Przyznam jednocześnie z przekorą, że ja je lubię, nawet bardzo ale jednocześnie jadam je nie częściej niż raz na dwa tygodnie. Tym samym otwieram dział „dodatki obiadowe”.

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 15 min

Porcja: dla 2 osób

SKŁADNIKI:

1/3 paczki mrożonego brokuła

1/3 paczki mrożonego kalafiora

3 łyżki masła

½ łyżeczki cukru najlepiej brązowego ale niekoniecznie

Kilka łyżek płatków migdałowych

 

Na kukurydzę:

Puszka kukurydzy najlepiej bondiuelle

3 łyżki masła

2 łyżeczki papryki słodkiej

¼ łyżeczki papryki ostrej

2 szczypty soli

Szczypta cukru

Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ugotować kalafior i brokuł.

2. Na patelni zrumienić migdały i dodać masło i cukier.

3. Polać warzywa masłem i migdałami.

4. Jeżeli chodzi o kukurydzę to jest to typowe danie jednogarnkowe. Czyli wszystkie składniki należy wrzucić do garnka i zagotować.

Smacznego.

18:08, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 stycznia 2011
KUCHNIE ŚWIATA – PORTUGALIA

PORTUGALSKIE CIASTO IMPERATORA

Cudownie alternatywne ciasto, które bardzo zaintrygowało mnie swoją doniosłą nazwą. To ciasto absolutnie nie pozwoli wam wykorzystać jakichkolwiek doświadczeń kulinarnych jakie do tej pory zdobyliście ale uważam to za jego ogromną zaletę ponieważ nie jest maglowaniem klasyków, które każdy już zna i ma ich poniekąd dosyć. Ciasto składa się z białek i ze zmielonych migdałów i odrobiny cukru dzięki czemu ma konsystencję pomiędzy bezą a biszkoptem- idealnie chrupiące i delikatne. A krem jest naprawdę niesamowity. Tego po prostu trzeba spróbować! Przepis zmodyfikowany, głównie zmodyfikowana ilość cukru, przepis pochodzi z tej strony.


Czas przygotowania: 1 i 1/2h

Poziom trudności: 8/10

Porcja: na niedużą keksówkę  lub bardzo małą tortownicę

SKŁADNIKI:

4 jajka w temperaturze pokojowej(czyli wyjęte z lodówki minimum 3-4godziny przed użyciem)
100g cukru pudru 
125 g zmielonych płatków migdałów 
150 g cukru pudru
80 g prażonych płatków migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jak przygotować:

1.Nagrzać piekarnik do 160 st. 
2. Oddzielić białka od żółtek.
3. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
4. Wymieszaj zmielone migdały z 150g cukru pudru w dużej misce, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, niezbyt dokładnie ponieważ zniszczy to bąbelki powietrza wytworzone podczas ubijania i spowoduje, że ciasto nie wyrośnie, także grudki mielonych migdałów są mile widziane.


5. Foremkę wyłóż pergaminem do pieczenia. Wlej masę z białek i migdałów, wstaw do pieca na 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone w środku. Jeżeli wykałaczka będzie wilgotna i oblepiona należy zostawić, je w piekarniku j 5-10minut dłużej. Podczaj nakłuwania ciasto prawie na pewno nieco opadnie ale tak właśnie ma być, absolutnie nie należy się tym przejmować.


6. Wyciągnij ciasto z piekarnika, wyjmij z foremki(koniecznie). Ostudź na kratce. 
7. Do garnka wrzuć 80g cukru pudru, zalej taką ilością wody, żeby przykryła cukier( żeby cukier był ledwie wilgotny). Gotuj na małym ogniu aż powstanie gęsty syrop. Lekko ostudź.


8. Żółtka ubij. 
9. Syrop ustaw na bardzo małym ogniu, wlej powoli żółtka i dokładnie mieszaj trzepaczką, aż powstanie gęsta piana.
10. Rozkrój ciasto na 2 blaty i przełóż połową piany.


11. Polej z wierzchu resztą piany, posyp płatkami migdałów. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, przyznam, że po całonocnym chłodzeniu ciasto było jeszcze lepsze niż dzień wcześniej.

Smacznego!

19:05, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
KUCHNIE ŚWIATA – PORTUGALIA

BEFSZTYK PO PORTUGALSKU

Jest to nieco pokrętne danie jak na kuchnie Portugalską ponieważ jak łatwo się domyślić, jak we wszystkich nadmorskich krajach tak i w tym przypadku dominującym składnikiem są owoce morza. Nie, nie będę pokrętnie uzasadniać tego wyboru, po prostu zdecydowanie w nich nie gustuję, ale dobrze przyrządzona wołowina to zdecydowanie inna sprawa. Nie istnieje lepsze mięso niż naprawdę dobra wołowina. Jednakże o taką jest naprawdę trudno. Jeżeli jednak do tej pory byliście uprzedzeni do tego rodzaju mięsa dlatego, że kojarzy się tylko z „gumową podeszwą”  to po wypróbowaniu tego przepisu zmienicie zdanie.


Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 30minut

Porcja: dla 2 osób

SKŁADNIKI:

2 plastry polędwicy wołowej (ja używał udźca tylko i wyłącznie z braku dostępności polędwicy w niedzielne popołudnie, oraz dlatego, że posiadam sól zmiękczającą mięso)

Kieliszek wina PORTO (lub innego słodkiego czerwonego wina)

20g masła

Łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

Liść laurowy

Sól

Pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 10 minut.

2. Na patelni roztopić masło z łyżką oliwy i dodać rozdrobniony praską czosnek i liść laurowy, smażyć przez krótką chwilę, wrzucić mięso i smażyć na niedużym ogniu około 15 minut co parę minut przekładając mięso na drugą stronę.


3. Po tym czasie wyjąć liść laurowy i zalać mięso kieliszkiem wina. Nie przykrywając gotować około 10 minut z jednej i 10 minut z drugiej strony.

4. Podawać wg mnie najlepiej w jakimś warzywnym dodatkiem, który nie zdominuje smaku, jak kalafior, brukselka, lub brokuł. Ponadto dodam, że nie pierwszy raz przyrządzałam mięso na winie ale w tym wypadku nie da się odczuć tego charakterystycznego „cierpkiego posmaku wina” natomiast aromat jest cudownie głęboki i mięsny, i mimo, że wino porto jest bardzo słodkie to mięso nie nabiera w ogóle tej słodyczy.


Smacznego!

18:58, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 22 stycznia 2011
NIEZWYKŁE KOTLETY MIELONE

Przyznam szczerze, że kotlety mielone to zdecydowanie jest coś czego gdziekolwiek bym nie była unikam jak ognia. Może dlatego, że zwykle smakują jak najgorszej jakości gumowy pasztet z chrupiącą (jak mam szczęście) otoczką a może dlatego, że zwykle mam tą świadomość, że są zrobione z kupionego w zafoliowanej paczce w markecie mięsa wołowo-wieprzowego, które po wysmażeniu składa się w 15% z mięsa 40% z chrząstek a reszta to tłuszcz i kto wie co jeszcze. Prawda w oczy kole ale mięso mielone to jest coś na czym po prostu nie można oszczędzać. Ale zapewniam, że potrawa, do której ekspedientka zmieli Łądne chude mięso na waszych oczach, o stokroć wynagrodzi wam ten niesmak ceny.  Te kotleciki mielone są kruche lekko wilgotne i mają rewelacyjną chrupiącą ale nie twardą otoczkę. Sos to kwestia natchnienia i warzywa, na które akurat macie ochotę zachęcam do eksperymentów. Ja wybrałam brukselkę i to był strzał w 10. Polecam!
Czas przygotowania: 20-30min
Poziom trudności: 3/10
Ilość: 2 duże porcje


SKŁADNIKI:
300g mielonego rosbefu wołowego/lub udźca
Jajko
2 łyżki bułki tartej
Łyżka sosu worcestershire
Sól
Pieprz
Bułka tarta do obtoczenia
Sos:
Sos beszamelowy jako baza
Brukselka 400g
Sól
Pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ubić   białko z jajka na sztywną pianę.
2. Dodać do mięsa ubite białko, żółtko i resztę składników.
3. Wymieszać, widelcem lub tradycyjnie ręcznie.
4. Formować małe dość płaskie kotleciki i obtaczać w bułce tartej.


5. Smażyć na złoty kolor lub jak wolicie brązowy(ja preferuje bardziej chrupiące).
6. Sos:  zblendować sos beszamelowy z połową ugotowanej brukselki i doprawić do smaku, pozostałą brukselkę wrzucić w całości.


7. Najlepiej podawać z kluskami śląskimi ale ziemniaki też się świetnie sprawdzą.
Smacznego!

20:20, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 stycznia 2011
CIASTECZKA OWSIANE Z NUTELLĄ

Te ciasteczka są moim ideałem jeżeli chodzi o owsiane ciasteczka. Są kruche na zewnątrz a w środku puszyste i rozpływające się w ustach a ponadto dodatek nu telli powoduje, że smakują tak niezmiernie czekoladowo a przy tym nie zbyt słodko. Już dodałam je do moich ulubionych! Naprawdę bardzo polecam. Przepis pochodzi z tej strony.

Czas przygotowania: 20min

Poziom trudności: 1/10

Ilość: 2 blachy

SKŁADNIKI:

¼ kostki masła

30g brązowego cukru

3-4 czubate łyżki stołowe nutelli

25g mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

15dag płatków owsianych

1 jajko

garść rodzynek

szczypta cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ubić miękkie masło z cukrem i jajkiem, dodać nutellę i chwilę ubijać.

2. Mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i rodzynki wymieszać i dodać do w. w masy, zmiksować.

3. Nakładać na blaszkę łyżką w sporych odstępach bo ciastka rozpłyną się na boki.

4. Piec 12-15min w 180st.

Smacznego

 

WSKAZÓWKI:

1. Autorka ostrzega, że ciastka mogą po zmiksowaniu wydawać się zbyt niespójne, piaskowe ale moje takie nie były. Niemniej podobno może tak być i to nic nie szkodzi.

2. Jeżeli będziemy przechowywać ciastka w szczelnym pojemniku po ostygnięciu to dłużej będą chrupiące.

14:14, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
czwartek, 20 stycznia 2011
ROGALIKI WIEDEŃSKIE

Te rogaliki to najbardziej wdzięczne pieczywo jakie do tej pory robiłam (chociaż duże dziury w wypieczonym chlebie też robią wrażenie). Ze względu na wygląd ale również na smak nie ma siły, która by mnie powstrzymała przed zjedzeniem kilku jeszcze na ciepło. Mają idealną cienką ale chrupiącą skórkę i puszyste rozpływające się w ustach wnętrze i ten maślany zapach, nie dorównują żadnym, które do tej pory jadłam nawet tym z piekarni. Bardzo polecam! Przepis pochodzi z blogu Arabeska Waniliowa.

Poziom trudności 6/10

Czas: 5 minut, noc na wyrastanie, 20-30minut, 1h na wyrastanie przed pieczeniem

Ilość: 9 małych rogalików lub 6 sporych

Składniki:

270g mąki

80ml wody

80ml mleka

2 i ½ -3g drożdży instant

½ łyżeczki soli

+/- 20g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wieczorem dzień przed pieczeniem podgrzać mleko z solą. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z odrobiną cukru i zostawić na 5 minut aż zaczną wytwarzać bąbelki. Połączyć wszystkie składniki z mąką i wyrobić ciasto.

2. Przełożyć ciasto do wysmarowanej oliwą miski, zawinąć szczelnie folią i włożyć na noc do lodówki.

3. Następnego dnia, w moim przypadku był to wieczór, należy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta i poukładać na nim płatki zimnego masła, ja użyłam do tego obieraczki do warzyw.

4. Następnie złożyć ciasto w harmonijkę na 3 lub jak kto woli jak papier listowy. I rozwałkować. Tą czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Za każdym razem dając ciastu chwilkę odpocząć.

5. Tak rozwałkowane ciasto kroimy ostrym nożem na kawałki wg autorki przepisu 45g ale z tego wyjdą naprawdę maluteńkie rogaliki więc proponuje ok. 70g.

6. Każdy kawałek rozwałkowujemy i zwijamy w rulon jak na zdjęciu powyżej, a potem zaginamy w półksiężyc i układamy na blaszkę wysypaną mąką.

7. Tak przygotowane rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody.

8. Pieczemy w temperaturze 200st do zrumienienia czyli około 15 minut.

Smacznego!

16:25, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 stycznia 2011
BALETKI

Rewelacyjne ciasteczka w tradycyjnym stylu. Biszkopty z tego przepisu wychodzą delikatne lekko chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku po prostu idealne. Brak dodatku proszku do pieczenia początkowo mnie zaniepokoił ale naprawdę nie potrzebnie wyrosły idealnie. Moje krążki nie wyszły idealnie równe ale uważam, że jest cos uroczego w tym, że domowe wypieki naprawdę wyglądają jak domowe. Niemniej jeżeli dołożycie odrobinę więcej starań na pewno uzyskacie perfekcyjny efekt. Powodzenia. Przepis pochodzi z blogu moje wypieki.

Czas przygotowania: 20-25min

Poziom trudności: 5/10

Ilość: 2 blachy

SKŁADNIKI:

2 jajka (białka i żółtka osobno)w pokojowej temperaturze(koniecznie)

40 g cukru pudru

60 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)

mak, do posypania

dżem (u mnie różany), do przełożenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ubić białka stopniowo dodając cukier puder. Ale naprawdę stopniowo jeżeli dodacie cały za jednym razem ciastka nie wydją.

2. Gdy białka będą ubite, nie przestając miksować dodać kolejno żółtka i ubijać do uzyskania puszystej masy.

3. Przesiać mąkę najlepiej dwukrotnie. I bardzo delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki wymieszać składniki. Tak aby masa nie opadła bo jedynie dzięki pęcherzykom 4. 4. 4 powietrza w masie jajecznej wyrosną. Masa nie musi być wymieszana nazbyt dokładnie.

5. Delikatnie nałożyć ciasto do rękawa cukierniczego albo szprycy z szeroką końcówką i wyciskać nieduże krążki mniej więcej wielkości pięciozłotówki na blachę wyłożona 6. papierem do pieczenia lekko oprószonym mąką lub na matę silikonową.

7. Piec 10 minut w 175 stopniach. Należy piec obie blachy równocześnie na opcji z termo obiegiem. Ta blaszka z dołu też się pięknie zrumieni.

8. Po wyjęciu z pieca należy dać im troszkę przestygnąć aż stwardnieją a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia po czym przekładać marmoladą.


Smacznego!

 

 

23:09, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 stycznia 2011
SOCZYSTY KURCZAK W KREMOWYM SOSIE MIODOWO-PAPRYKOWYM

Jest to bardzo delikatne danie, pierwotnie byłam bardzo sceptycznie nastawiona do takiego połączenia smaków ale przyznaję, odkąd się przełamałam jest to jedno z moich ulubionych potraw. Nie da się go porównać do niczego innego, tym bardziej polecam do wypróbowania.

Czas wykonania: 15-20min

Poziom trudności: 3/10

Porcja: dla 2 dorosłych osób

SKŁADNIKI:

0,5l sosu beszamelowego

2 łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki ostrej

3 łyżki miodu

Soł

Pieprz

2 filety z kurczaka

Maślanka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Pociąć filety na mniejsze kawałki i zalać maślanką na 0,5-5h(im dłużej tym kurczak będzie bardziej kruchy i soczysty) przed smażeniem.

2. Przyrządzić sos beszamelowy wg  tego przepisu.

3. Wsypać do niego przyprawy i miód i porządnie wymieszać.

4. Umyć filety z maślanki i usmażyć na oliwie lub włożyć do naczynia żaroodpornego bez tłuszczu i bez przykrycia i piec 20 minut w 200st, i wrzucić do sosu.

5. Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi i ogórkami kiszonymi.

Smacznego.

WSKAZÓWKI:

  1. Sos z wrzuconymi do niego kluskami można odgrzewać, nie waży się.

 

17:16, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3