Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
niedziela, 15 stycznia 2012
SERNIK CZEKOLADOWY

Przyznam, że ostatnio brakuje mi czasu na wszystko i nieco zaniedbuje bloga, jednak absolutnie o nim nie zapomniałam. Od razu po sesji planuje dodać sukcesywnie wszystkie odkryte w tak zwanym międzyczasie niesamowite przepisy, a na kilkanaście takowych miałam okazję trafić. A oto jeden z nich. Sernik czekoladowy to coś co mroziło mi krew w żyłach na samą myśl.. uwielbiam serniki, czekoladę równie mocno lub nawet bardziej i oba jestem w stanie pochłaniać w nieprzyzwoitych ilościach, jednak połączenia sobie nie wyobrażałam. Sam oszałamiający zapach wydobywający się z piekarnika był bardzo uspakajający. Sernik wyrósł perfekcyjnie równy. Nie przypominał w smaku sernika ale mimo to był rewelacyjny, niezbyt słodki, lekko wytrawnie czekoladowy. Zachwycił wszystkich. Warto się na niego skusić. Przepis podpatrzyłam w książce Nigelli "Jak być domową boginią".


Ilość: tortownica 22cm

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 1,20min

SKŁADNIKI:

Składniki na spód: 

  •  1 i 1/3 szklanki pokruszonych ciasteczek digestiv
  •  50 g miękkiego masła 


Na masę serową:

  • 500g mielonego twarogu
  • 150g brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 175ml kwaśnej śmietany
  • 150g gorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Rozgrzewamy piekarnik do 180st.

2. Następnie zagotowujemy wodę.

3. Digestivy mieszamy z masłem i ugniatamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

4. Twarożek ucieramy dodając stopniowo jajka i cukier.

5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

6. Dodajemy do masy serowej ciągle miksując czekoladę i śmietanę.

7. Tortownicę owijamy folią aluminiową i umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym. Naczynie żaroodporne zalewamy do wysokości 2/3 tortownicy wcześniej zagotowanym wrzątkiem. Oba naczynia umieszczamy z piekarniku i pieczemy około 1 godzinę.

8. Po pieczeniu należy poczekać, aż sernik całkowicie ostygnie, następnie należy go schłodzić w lodówce. 30min przed podaniem wyciągamy go z lodówki.

Smacznego!

 

17:56, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
piątek, 06 stycznia 2012
Klopsiki w sosie pomidorowym

 Tradycyjne i nieco zapomniane, niemniej przepyszne danie. Moje przygotowane są w najbardziej tradycyjny sposób jaki znalazłam. Są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Bardzo polecam.


Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania 30min

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

  • Zmielony udziec z indyka 20dag
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • Przysmażona mała posiekana cebulka
  • Mąka do obtoczenia

Na sos pomidorowy:

  • 1litr rosołu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 kajzerkę rozrywamy na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do nasiąknięcia.

2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

3. Kajzerkę odciskami porządnie z mleka.

4.Dodajemy ją do mięsa. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

5. Z tej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.

6. Następnie przygotowujemy sos; śmietanę, przecier i mąkę roztrzepujemy widelcem. Tak Aby zlikwidować grudki mąki. Całość wlewamy do rosołu i powoli zagotowujemy, co jakiś czas mieszając.

7. Gotując sos na wolnym ogniu wrzucamy do niego kulki mięsne i gotujemy jeszcze 15-20minut. Mieszamy pierwszy raz dopiero po 5 minutach ponieważ wcześniej mięso by się porozpadało.

8. Ja podawałam z kaszą. Najlepsze są jednak z kluskami.

Smacznego!

 

15:19, kaaasiuniaa
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 02 stycznia 2012
Zapiekanka grecka

 Pyszna i wdzięczna zapiekanka. Niesamowicie aromatyczna. Jest wyrazem mojej słabości do bakłażana i pomidorów. Robi się ją szybko i przyjemnie. Jest też mocno sycąca i absolutnie równie wspaniała następnego dnia. Bardzo polecam.

Ilość: na 4 obiady

Poziom trudności:5/10

Czas przygotowania: 45min

SKŁADNIKI:

Na Ciasto:

  • 250g mąki najlepiej 00 ale może być np. 650
  • 50g margaryny
  • 75g masła
  • 70ml osolonej wody
  • Jajko do posmarowania

Na nadzienie:

  • 2-3 kotlety mielone (ja mrożę kotlety mielone aby zawsze mieć je pod ręką)
  • 1 puszka odsączonych posiekanych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 średni bakłażan
  • 90g czarnych oliwek posiekanych
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz
  • Sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto, powinno być sprężyste i dobrze się formować. Jeżeli jest twarde to dolewamy łyżkę wody i wyrabiamy dalej np. mikserem.

2 Bakłażana kroimy w plastry solimy obficie i odstawiamy aby puścił sok. Po 10 minutach ręcznikiem papierowym zbieramy z niego wodę z solą i powtarzamy tę czynność z drugiej strony bakłażana.

3. Następnie go siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy. Po chwili dodajemy posiekane kotlety, cebulę, pomidory i oliwki. Smażymy wszystko aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęste nadzienie. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Ciasto dzielimy na 2 i rozwałkowujemy bardzo cienko na papierze do pieczenia, na kolejnym arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy n a podobny rozmiar drugą kulę ciasta.

5. Na 1 płat rozwałkowanego ciasta wykładamy nadzienie.

6. Przykrywamy drugim płatem ciasta i łączymy brzegi ciasta do środka dociskając je widelcem.

7. Tak przygotowane ciasto smarujemy jajkiem. Nakłuwamy zapiekankę widelcem i pieczemy 20 minut w 200st.

8. Danie smakuje równie rewelacyjnie następnego dnia.

Smacznego!

15:40, kaaasiuniaa
Link Komentarze (10) »