Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
czwartek, 31 stycznia 2013
Bułeczki na ziemniakach rosnące nocą

Bardzo smaczne bułeczki, dość długo utrzymujące świeżość, dzięki zawartości ziemniaków. Puszyste neutralne w smaku, świetnie nadają się do słodkich jak i słonych dodatków.


Ilość: 20 bułeczek

Czas przygotowania: 45minut

Poziom trudności: 3/10

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 55 g miękkiego masła
  • 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (zimnych)
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki miksuję 6-8minut.

2. Miskę z ciastem odstawiam do podrośnięcia na 30 minut.

3. Formuję bułeczki, układam na papierze do pieczenia i wstawiam do lodówki na noc.

4. Rano 30minut przed pieczeniem wstawiam do piekarnika w temperaturze 35stopni.

5. Piekę 20 minut w 20st. 

6. Studzę na kratce.

Smacznego!

16:54, kaaasiuniaa
Link Komentarze (5) »
wtorek, 22 stycznia 2013
Maślane rogaliki

Zdecydowanie najlepsze pieczywo śniadaniowe jakie można sobie wyobrazić. Puszyste, delikatne, maślane i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam.

 

Ilość: 12 rogalików

Czas przygotowania: 2h

Poziom trudności: 5/10

Składniki:

  • 580 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 100 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak lub sezam
  • 50g masła

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki umieszczam w misce miksera, zaczynając od mokrych.

2. Miksuję na gładkie ciasto.

3. Odstawiam do podwojenia objętości na około 1h.

4.Po tym czasie ciasto dzielę na 12 części. Każdą rozwałkowuję na owalny placek.

5. Smaruję po wierzchu roztopionym masłem.

6. Zwijam w rulonik i zaginam na kształt półksiężyca.

7. Tak przygotowane rogaliki układam na papierze do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na 45 minut.

8. Nastawiam piekarnik na 200st. 

9. rogaliki smaruję roztrzepanym jajkiem i obsypuję makiem lub sezamem. 

10. Piekę 16-20 minut do zrumienienia. 

Smacznego!

20:00, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
sobota, 19 stycznia 2013
Chleb pszenny z czarnuszką

Prosty i bardzo smaczny, zwykły chleb pszenny na drożdżach wzbogacony otrębami. O średnio wilgotnym miąszu z nieregularnymi dziurami. Czarnuszka narzuca mu specyficzny aromat, który nam jednak bardzo smakuje. Polecam.

Ilość: 1 bohenek

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania 3h

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki zmielonych ziaren czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych prażonych
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

1 szklankę maki, wodę, cukier i drożdże mieszam i odstawiam na 20 minut.

2. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie elastyczne ciasto (może być mikserem), które nie powinno kleić się do rąk - w miarę potrzeby podsypuję je delikatnie mąką.

3. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 1h.

4. Po tym czasie formuję bochenek i umieszczam go w koszyczku do wyrastania chleba. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5h - aż chleb podwoi objętość i ładnie wypełni koszyk. 

5. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 220st. z blaszką.

6. Na nagrzaną blaszkę delikatnie przekładam chleb i wsuwam do piekarnika. 

7. Na dno wrzucam 4 kostki lodu. Piekę 40minut.

8. Studzę na kratce.

Smacznego!

11:29, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 stycznia 2013
Sałatka z kapusty pekińskiej z dressingiem z fety

Bardzo prosta sałatka, o zaskakującym smaku jak na tak niewielką ilość użytych składników. Obecnie jest to mój sałatkowy faworyt. Dzięki nietypowemu dresingowi wydaje się jakby sałatka składała się z czegoś zupełnie innego niż w rzeczywistości. Warto spróbować. W moim domu jedna z niewielu powtarzalnych sałatek. 

Ilość: duża miska

Czas przygotowania: 10minut

Poziom trudności: 1/10

SKŁADNIKI:

  • Kapusta pekińska drobno posiekana
  • 1 kostka sera feta
  • 1 mały kubeczek jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • opcjonalnie warto dodać "przyprawę do mizerii" - można pominąć

Sposób przygotowania:

1 Składniki na sos blendujemy, zalewamy nim kapustę i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

17:11, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
wtorek, 15 stycznia 2013
Azjatyckie placki z kapusty pekińskiej

Nie jestem wielką fanką kuchni orientalnych ale bardziej z założenia i niechęci do dań rybnych niż z konkretnych awersji. Postanowiłam się przełamać i przetestować zupełnie alternatywne zestawienie smaków. Te placki okazały się rewelacyjną odskocznią od codziennych potraw. Polecam miłośnikom intensywnych i słonych smaków. 

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 20-25min

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI:



  • 50ml wody
  • 150g mąki
  • 2 jajka
  • 2 gałązki dymki (z cebulkami)
  • Garść kiełków z fasoli mung (może być mała puszka)
  • 1/2 dużej papryczki chili
  • 1/2 główki bardzo cienko poszatkowanej małej kapusty pekińskiej

SOS:

1. Składniki na placki zmiksowałam dłuższą chwilę. 

2. Wszystkie składniki sosu umieściłam w małym słoiczku i wymieszałam (intensywnie potrząsając - jak shakerem) 

3. Placki smażyłam na rozgrzanej suchej patelni po 3-4 minuty z każdej strony (bez tłuszczu- lecz jeżeli masz ochotę możesz usmażyć je również na tłuszczu).

4. Podałam gorące z malutką miseczką sosu do polania wg. uznania. Nie polecam polewania odgórnie ponieważ sos jest na tyle intensywny, że lepiej aby każdy dozował go sobie z przyjętych przez siebie ilościach.

Smacznego!

14:59, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
sobota, 12 stycznia 2013
Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym "błotku"

W końcu odnalazłam zdjęcia do przepisu, który powinien być zamieszczony już dawno, ciasto bazowe jest proste, smaczne i zawsze się udaje. Sposób dekoracji wbrew pozorom jest prosty do wykonania i moim skromnym zdaniem cudny :). Zapraszam do zabawy.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ słoiczka powideł śliwkowych
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao

Dekoracja:

  • Masa marcepanowa
  • łyżeczka soku z buraków

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

40ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Jajka ubijamy na puszystą jasną masę stopniowo dodając cukier. Potrwa to około 4-5minut.

2. Następnie gasimy mikser, i dodajemy pozostałe składniki. Najpierw lekko mieszamy a potem miksujemy kilka chwil na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.

3. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia  i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 30-40minut do tzw. suchego patyczka.

4. Gdy ciasto ostygnie można je przeciąć na pół i posmarować pozostałą konfiturą. 

5. W wierzchniej warstwie łyżeczką wydrążamy wgłębienie - nierównych kształtów aby powstało "jeziorko", które później zalejemy czekoladą. Ciasto pozostałe po wydrążaniu rozdrabniamy z dłoniach i odstawiamy w miseczce.

6. Roztapiamy czekoladę ze śmietanką i wlewamy do wcześniej wydrążonego "jeziorka". Pędzelkiem delikatnie rozsmarowujemy cieniutką warstwę czekolady wokół "jeziorka" nie zwlekając zbytnio posypujemy pokruszone ciasto delikatnie dociskając aby się przykleiło do czekolady. 

7. Wykonujemy świnki z masy marcepanowej , dodajemy im oczka - z maku lub czarnuszki i umieszczamy je według uznania w "błotku".

Smacznego :)

10:50, kaaasiuniaa
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 07 stycznia 2013
Chleb razowy 80%

Bardzo smaczny, ciężki, lekko wilgotny chleb. Długo utrzymujący świeżość. Sycący znacznie bardziej niż puszyste sztuczne pieczywo z marketów. Podaję jedną z wersji tego chleba zaproponowaną przez Mirabbelkę.

Polecam.

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania 30min , czas wyrastania: 5-6h

Poziom trudności: 8/10

Składniki:

Zaczyn:

  • 1/2 szklanki aktywnego zakwasu zytniego
  • ok 1 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej

Całość mieszam, zawijam folią spożywczą i odstawiam na na noc.

Do zaczynu dadaję:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 lyzke soli
  • 1 lyzke cukru trzcinowego
  • ok 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki mieszam za pomocą miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego z podrośniętym zaczynem.

2. Miskę z gotowym ciastem ponownie nakrywam folią spożywczą i odstawiam na 1,5h.

3. Po tym czasie lekko podrośnięte ciasto przekładam do foremki (ciasto powinno stanowić ok 2/3 wysokości foremki) wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam ściereczką.

4. Odstawiam do wyrośnięcia na 2-4 h w zależności od mocy zakwasu i temperatury w pomieszczeniach. Gdy ciasto ładnie wypełni foremki - jest gotowe do pieczenia.

5. Piekę w 220st 45minut.

6. Bochenki studzę na kratce.

Smacznego!

19:01, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »