Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
niedziela, 26 stycznia 2014
Chleb orkiszowy ze słodem i amarantusem

W związku z tym, iż zrobiłam ciekawe zakupy postanowiłam od razu wypróbować nowe składniki do chleba. Myślę, że bez problemu uda się wykonać ten chleb z pominięciem trudniej dostępnych produktów, jeżeli jednak chcecie je dostać to w internecie znajdziecie wszystko bez problemu. Chleb z tego przepisu jest smaczny, lekko wilgotny i delikatnie kwaśny. Ma chrupiącą skórkę i sprężysty miąsz.  U mnie z domu stwierdzono, że to chleb najbardziej przypominający tradycyjny chleb z porządnej piekarni (uznam to za komplement jako że wciąż nie posiadam pieca chlebowego a jedynie piekarnik). Polecam.

Składniki:

  • 1 mąka mąki orkiszowej zwykłej (nie razowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 850
  • 1 szklankamąi pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki semioliny
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka słodu pszennego średnio palonego*
  • 1 łyżka płynnego pszenicznego zakwasu chlebowego*
  • 3 łyżki amarantusa*
  • 3 łyżki złotego siemienia lnianego*

* składniki z gwiazdką można pominąć

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Wszystkie składniki wymieszałam w mikserze z przystawkami do ciasta drożdżowego około 5 minut.

2. Wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie należy delikatnie rozciągnąć złożyć ciasto (jak list).

3. Po kolejnych 30 minutach ponownie złożyłam ciasto i odstawiłam na 30 minut.

4. Po tym czasie formujemy bochenek i umieszczamy w koszyku do wyrastania chleba, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 - 1,5h w zależności od temperatury otoczenia. Chleb powinien podwoić objętość.

5. Piekarnik nagrzewany do 220st. Pieczemy 35 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego

12:15, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
czwartek, 23 stycznia 2014
Muffinki czekoladowo- serowe

Bardzo smaczne, atrakcyjnie wyglądające mufinki. Polecam czekolado i serniko- holikom :). Błyskawiczne w przygotowaniu - większość czasu zajmuje samo pieczenie (40 z 50 minut).


Ilość: 18 babeczek

Czas przygotowania: 50minut

Poziom trudności 3/10

Składniki:

 50 g cukru
 120 g mąki pszennej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 15 g kakao
 80 g cukru
 100 g masła
 1 jajko
 100 ml mleka

Masa serowa:

  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

1. Masło z cukrem ucieram na puszystą masę, dodaję jajko, a następnie pozostałe składniki. Miksuję do połączenia składników

2. Składniki na masę serową miksuję.

3. Foremki do mufinek wykładam papilotkami.

4.Papilotki napełniam do połowy wysokości masą czekoladową. 

5. Na wierzch układam łyżkę masy serowej.

6. Piekę 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

14:09, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
niedziela, 19 stycznia 2014
Ciasto "pychotka"

Po dłuższej przerwie z blogowaniu proponuje Wam to rewelacyjne ciasto u mnie specjalnie na dzień babci. Po prostu nie mogłam sobie pozwolić aby ten przepis przepadł w czeluściach mojej półki z przepisami. Bardzo polecam!

Ilość: duża prostokątna blacha

Czas przygotowania: około 40 minut plus czas pieczenia 1,5h 

Poziom trudności: 4/10

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 480g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 6 żółtek

Na bezę:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanku cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Na krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżi mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 180g miękkiego masła

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki.

2. Ubić białka dodając stopniowo łyżka po łyżce cukier puder. 

3. Nagrzać piekarnik do 175st.

4. Rozwałkować 1/2 kruchego ciasta na dno blaszki. Na wierzch rozsmarować połowę słoiczka dżemu porzeczkowego. I wyłożyć 1/2 bezy, posypać migdałami i piec 40 minut. Tak samo postąpić z drugą połową składników - powstaną 2 blaty.

5. W międzyczasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem: zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrami. Drugą szklankę miksujemy z mąkami i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka i zagotowujemy ciągle mieszając - powstanie gęsty budyń. Przekładamy go do miski i nakrywamy folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie kożuch). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

6. Miękkie masło ucieramy na puszysto stopniowo dodając ostudzona masę budyniową.

7. Masę wykładamy na spód z kruchego ciasta i bezy, przykrywamy drugim blatem ciasta i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Smacznego!

11:21, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »