Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
niedziela, 19 lutego 2012
 Pudding kukurydziany

Rewelacyjny dodatek do mięsnego obiadu lub jako samodzielna przekąska. Nie dajcie się zwieść, mimo delikatnie słodkawego posmaku idealnie pasuje do mięs, szczególnie wołowiny lub wieprzowiny.  Prosty i efektowny a zarazem sycący dodatek u mnie z pewnością pojawi się jeszcze nie raz. Polecam.


Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 1h

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 300g słodkiej kukurydzy z puszki
  • 280g zblendowanej na gładką masę słodkiej kukurydzy z puszki
  • 200ml tłustego mleka
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 40g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Natłuszczamy naczynie żaroodporne.

2. Jajka ubijamy w dużej misce na puszystą masę.

3. Stopniowo do jajek dodajemy pozostałe składniki cały czas miksując.

4. Całość przelewamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy przez godzinę.

Smacznego!

17:36, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
niedziela, 05 lutego 2012
Spagetti z tymiankowymi pieczarkami w oliwie czosnkowej

 Niemalże po sesji, w oczekiwaniu na wyniki uznałam, że należy mi się parę chwil (tudzież kilak godzin) beztroskiego relaksu i pozwoliłam sobie wkroczyć do kuchni. Bardzo ciężko było mi z niej wyjść szczególnie, że dania, które przygotowałam mimo, iż próbowane pierwszy raz okazały się przyznam nieskromnie rewelacyjne. To spaghetti powstało w związku z niewielką ilością składników, jakie posiadałam, które jednocześnie perfekcyjnie wpasowały się w przepis, który znalazłam w mojej najnowszej książce Nigella Expresowo. Jestem nieziemsko zachwycona książką jak i tym przepisem, do którego wypróbowania zachęcam, jest prosty, szybki, cudownie pachnie i robi wrażenie.


Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 20min

SKŁADNIKI:

  • Makaron spaghetti u mnie garść
  • ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • 1 ząbek czosnku
  • 80ml oliwy z oliwek (użyłam czosnkowej ale może być zwykła)
  • Sól morska
  • Pieprz świeżo mielony
  • 220g pieczarek
  • Parmezan lub ser cheddar starty na drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przesmażamy do zrumienienia na oliwie.

2. Ścieramy skórkę cytryny- tylko tą wierzchnią żółtą część (bez białego abedo, które jest gorzkie). Do miski ze skórką cytrynową wciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy pieprz, sól, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.

3. Usmażone pieczarki przekładamy do miski z sosem.

4. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i ser. Całość mieszamy i podajemy gorące.

Smacznego!

16:22, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »