Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
niedziela, 17 lutego 2013
Chleb dwukolorowy pszenny i żytni jednocześnie

Ten chleb powstał w wyniku braku mojego zdecydowania, nie miałam ochoty ani chleb ciemny ani jasny ale jakiś przecież jeść trzeba. Wyglądem i konsystencją bardzo miło mnie zaskoczył. Puszysty, aromatyczny chleb dość długo utrzymujący świeżość. Pasuje zarówno do słodkich jak i słonych dodatków. Polecam :).

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 3-3,5h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

Na jasne ciasto:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% 
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750
  • 1/2 łyżeczki słodu jasnego
  • 15g świeżych drożdży

 Na ciasto ciemne:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% 
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 kopiasta łyżeczka ciemnego słodu
  • 1/4 szklanki prażonych ziaren słonecznika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W 2 osobnych miskach umieściłam składniki na oba chleby zaczynając od płynnych - płyny zmieszałam ze słodem, na wierzchu mąki ułożyłam drożdże i zasypałam je cukrem, nakryłam ściereczką i odstawiłam na 15 minut.

2. Następnie najpierw składniki na biały chleb zmiksowałam mikserem z przystawkami- musiałam podsypać odrobiną mąki- ciasto było zwięzłe nie klejące ale plastyczne. Tą procedurę powtórzyłam z ciemną częścią. 

3. Obie miski nakryłam ściereczkami i odstawiłam na 1,5h. 

4. Po tym czasie odgazowałam ciasto i każde podzieliłam na 2 części.

5. Każdą z 4 części zrolowałam na długi cienki wałek. 

6. 1 ciemny pas ciasta zaplotłam z 1 jasnym, zrobiłam to również z 2 pozostałymi, na końcu złączyłam oba "warkocze" i ułożyłam dość ściśle w koszyku do wyrastania chleba na 1h. 

7. Po tym czasie nagrzałam piekarnik z blachą do 220st.

8. Delikatnie przełożyłam chleb na nagrzaną blaszkę i piekłam 30 minut. Studziłam na kratce.

Smacznego!

 

16:08, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
niedziela, 10 lutego 2013
Bułgarski chlebek z serem feta i czosnkiem

W ramach zabawy “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem postanowiłam przygotować wariację z klasycznym pieczywem bułgarskim w roli głównej. Podstawowy przepis bardzo mi smakował ale po dodaniu czosnku przepis zdecydowanie zyskał. Jeżeli smakowała Wam pierwsza wersja to ta z pewnością również Was zachwyci. Polecam!


Ilość: dla 4-5 osób

Czas przygotowania: 3h

Poziom trudności: 5/10

Składniki:

Na ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oleju Kujawski ze smakiem- wariant Kujawski z czosnkiem
  • 80ml ciepłego mleka
  • 150ml (3/4 kubka) kefiru
  • 20g świeżych drożdży

Nadzienie:

  • 1 kostka sera feta
  • 1/4 kubka (około 50ml) oleju Kujawski ze smakiem- wariant Kujawski z czosnkiem
  • 6 ząbków czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie, do środka rozkruszam drożdże, zasypuje cukrem i 3 łyżkami letniej wody. Odstawiam na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.

2. Dodaję pozostałe składniki i wyrabiał gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką- ostrożnie ciasto powinno być miękkie i elastyczne ale nie klejące.

3. Gotowe ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5h do wyrośnięcia. 

4. Po tym czasie ważę ciasto i dzielę na 3 równe części.

5. Każdą rozwałkowujemy na cienki spory placek o podobnym kształcie. 

6. Pierwszy z nich smaruję olejem i czosnkiem, na wierzchu posypuję połową pokruszonego drobno sera feta. Nakrywam drugim płatem rozwałkowanego ciasta, smakuję olejem i czosnkiem, posypuję pozostałą fetą i nakrywam ostatnim płatem ciasta.

7. Tak powstały przekładaniec kroję nożem do pizzy na 14-16 trójkątów.

8. Każdy trójkąt zawijam zaczynając od szerszej strony i układam w tortownicy w niewielkich odstępach. 

9. Gotowe pieczywo odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 

10. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 215 stopni. Tortownicę wsuwam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30 minut. 

Smacznego!



 

12:32, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
sobota, 09 lutego 2013
Tort ciasteczkowy

Bardzo ładnie wyglądający torcik. Dla fanatyków kruchych ciasteczek, dają zdecydowanie dominujący smak. Mocno maślany, z lekkim aromatem nutelli. Bardzo smaczny jednak ostrzegam - wypieczenie 8 blatów ciasteczek jest wberew pozorom dość praco- i czaso- chłonne!


Ilość: tort o średnicy 22cm

Czas przygotowania: 3-4h

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

Na ciasteczkowe spody:

  • 2 jajka
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 225g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki białego cukru 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • cukier waniliowy

Na krem:

  • 6-10 łyżek kremu nutella
  • 400-500g serka mascarpone

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciastka wyrabiamy gładkie ciasto, gdyby było zbyt suche można dodać łyżkę lub 2 gęstej śmietany a gdyby zbyt mokre podsypać mąką.

2. Ważymy gotowe ciasto, i masę dzielimy na 8. Ciasto dzielimy na 8 części o takiej właśnie masie.

3. Podzielone ciasto umieszczamy w lodówce.

4. W międzyczasie kroimy 8 arkuszy papieru do pieczenia o wielkości takiej aby zmieściła koło o średnicy naszej tortownicy. 

5. Układamy same brzegi tortownicy (bez spodu) na papierze do pieczenia na blasze piekarnika i ugniatamy 1/8 część ciasta aby pokryła dno tortownicy. Jeżeli posiadasz 2 identyczne tortownice możesz piec 2 blaty na raz. 

6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st na 15 minut. Nie ściągałam brzegów tortownicy podczas pieczenia ponieważ dzięki temu ciastka rosnąc pozostały jednakowych wymiarów.

7. Wypiekamy w ten sposób wszystkie 8 części ciasta.

8. Gry wszystkie przestygną miksujemy mascarpone z nutellą i przekładamy nim ciastka.

9. Całość owijamy folią i wstawiamy do lodówki na noc, następnego dnia polewamy ciemną czekoladą. 


Smacznego!

14:51, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »