Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
wtorek, 29 listopada 2011
 Pełnoziarnisty chleb maślany

Bardzo lubię maślane pieczywo. Z takim pieczywem jest dokładnie tak samo jak z każdym innym produktem, który może zawierać masło lub zamiennik. Ten z masłem zawsze jest milion razy lepszy. Pyszny, rozpływający się w ustach chlebek, zdecydowanie ciężko zatrzymać konsumpcję na jednej kromce.


Czas przygotowania 4h

Poziom trudności: 5/10

Ilość: i bochenek

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • ¾ łyżeczki soli
  • 300g ciepłej wody
  • 80g stopionego masła
  • Opcjonalnie 3 łyżki siemienia lnianego lub słonecznika
  • 1 łyżka oliwy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto.

2. Miskę smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1,5h.

3. Po tym czasie formujemy bochenek i umieszczamy złączeniem do góry w koszyku obsypanym mąką. Koszyk owijamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 1,5h.

4. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st.

5. Bochenek delikatnie przekładamy na gorącą blachę, nacinamy i pieczemy 35minut.

6. Studzimy na kratce.

Smacznego

 

10:18, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
niedziela, 27 listopada 2011
Recenzja książki; "Z szynką raz" Charlesa Bukowskiego

Książka „Z szynką raz” to nietuzinkowa słodko gorzka opowieść, której zniechęcający tytuł jest trafiony jak kulą w płot i pasuje do jej treści jak piernik do wiatraka.

Historia rozpoczyna się lekko, nieco baśniowo bo czy ktoś mógłby się spodziewać, że dziadek to najpiękniejsza osoba na świecie? Historia jest intrygująca i bardzo wciągająca. Niesamowicie płynnie przechodzi wszelkie kolejne „smaki” życia. Jednak im dalej w nią brniemy, tym mocniej wyczuwamy prawdziwe sedno całej opowieści, które pozostawia pewien niesmak, rażąco jednak aktualny.

 

Autor przekornie, ciekawie i nietuzinkowo przedstawił historię człowieka, przeciętnego, realnego, twardo stąpającego po ziemi. Otoczonego zupełnie różnymi ludźmi, których jednak niełatwo jest jednostronnie ocenić. Historia przedstawiona jest z perspektywy głównego bohatera, opisana w szalony sposób, dzięki któremu jednak czytając absolutnie wczuwamy się w jego sytuacje. Henry bo tak właśnie nazywa się główny bohater, jest postacią wielowymiarową, czasami wydaje się, że wartościową i absolutnie odstającą od swojego patologicznego środowiska osobą, a za kilkanaście kolejnych stron można by się założyć, że to właśnie on jest sprawcą patologii w całkiem przeciętnym otoczeniu.

 

Książka „Z szynką raz” jest pokrętna, niejednolita, czasami brutalna. Czyta się ją lekko, a strony przelatują między palcami w ułamek sekundy, inne zaś rozdziały zmuszają do przyciężkiej refleksji. Stosunek jednych do drugich jednak jest tak wyważony tak, że lektura jest ciekawa i dopiero pod koniec wydaje się przytłaczać swoją głębią. W ostatecznym rozrachunku książka zdecydowanie warta jest przeczytania i do tego właśnie was zachęcam jeżeli się z nią zetkniecie. 



19:07, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
środa, 23 listopada 2011
Świąteczne bułeczki nadziewane kapustą i grzybami

Święta zbliżają się coraz szybciej i w związku z tym nachodzą mnie świąteczne smaki. Barszcz domowy na zakwasie podany z tymi bułeczkami smakuje wybornie. U mnie co prawda na wigilię podawane są uszka i nie zrezygnowałabym z nich za żadne skarby świata ale przyznam, że mogłabym się pokusić żeby oprócz nich powitać na stole te bułeczki. Podczas pieczenia cudownie pachną świętami.


Szczerze polecam.

Ilość: 6 sporych bułek

Czas przygotowania: 4h

Poziom trudności: 6/10

SKŁADNIKI:

Na farsz:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 50g suszonych grzybów leśnych
  • Liść laurowy
  • 4 ziarnka ziela angielskiego

Na ciasto:

  • 450 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kapustę zalewamy 250ml wody, wrzucamy grzyby i przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu godzinę.

2. Po tym czasie odsączamy kapustę i grzyby, wyjmujemy liść laurowy i optymalnie ziele angielskie. Farsz siekamy na desce i odstawiamy.

3. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 15minut.

4. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

5. Ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h.

6. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części 6 większych lub więcej mniejszych w zależności jak duże bułeczki chcemy uzyskać.

7. Każdą kulkę ciasta rozciągamy w rękach lub rozwałkowujemy, na środku układamy sporą ilość farszu a brzegi sklejamy jak pierogi. Układamy je złączeniem do dołu na blaszce.

8. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do napuszenia.

9. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st. Pieczemy około 20minut do czasu gdy się przyrumienią.

Smacznego

10:04, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
piątek, 18 listopada 2011
Muffinki jabłkowo cynamonowe- najlepsze

Do tej pory nie przepadałam za muffinkami, od czasu do czasu je robiłam ale wciąż żadne nie były powalające. Ale te muf finki z przepisu Nigelli są absolutnie wspaniałe, za grosz nie przypominają ciężkich zbitych babek. Te są puszyste ale jednocześnie nie przypominają biszkoptu. Są odpowiednio wilgotne i słodkie. Przepis co prawda nie jest nazbyt dietetyczny jak to na przepisy Nigelli przystało ale tym razem przyznaję, że warto się skusić. Jeżeli muf finki o tylko z tego przepisu. Musicie spróbować!


Ilość: 12szt

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 40min

SKŁADNIKI:

  •  2 jabłka
  • 100g mąki orkiszowej
  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 125g brązowego cukru
  • 120g miodu
  • 60ml maślanki/kefiru
  • 125ml oleju
  • 2 jajka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Blaszkę do muf finek wykładamy papilotkami.

2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę o boku plus minus 1cm.

3. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.

4. Mokre składniki mieszamy trzepaczką w drugiej misce.

5. Następnie łączymy wszystkie składniki, niezbyt dokładnie, gdy ciasto będzie miało niewielkie grudki to muf finki będą lżejsze.

6. Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy.

7. Ciasto nakładamy do papilotek do ¾ wysokości.

8. Pieczemy 20 min.

9. Muffinki studzimy wyjęte z formy na kratce.

Smacznego.

09:42, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »
wtorek, 15 listopada 2011
Chleb z prażoną śmietanką WP # 122

Bardzo nietypowy chleb, skusił mnie składnikiem o jakim nigdy nie słyszałam czyli prażoną śmietanką. Smakuje ona jak przypieczone masło- wprost wyśmienicie. Zdecydowanie ten chleb nie należy do najłatwiejszych ale wart jest zachodu, szczególnie jeżeli lubicie maślane pieczywo. Idealnie pasuje do słodkich dodatków przez swoją lekkość i delikatność ale nie przeszkadza również wytrawnym dodatkom.  Długo zachowuje świeżość i świetnie sprawdza się w formie tostów.


Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 3,5h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 220 g białej pszennej maki chlebowej
  • 0,5 g świeżych drożdży 
  • 5 g soli
  • 170 g wody 


Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce, zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Na prażona śmietankę:

  • 150 g śmietanki kremówki 


Ciasto właściwe:

  • 270 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 20 g mąki pszennej razowej
  • 150 g wody 
  • 8 g świeżych drożdży 
  • zaczyn
  • 50g prażonej śmietanki
  • 7 g soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Śmietankę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż woda z niej całkowicie odparuje, pozostaną natomiast grudki, które podczas dalszego smażenia zbrązowieją. Smażąc śmietankę należy szczególnie uważać gdyż moja chciała koniecznie wykipieć.

2. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa do około 8min.  Tak przygotowaną miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h.

3. Kosz do wyrastania chleba oprószamy obficie mąką. Zwijamy bochenek, i złączeniem do góry umieszczamy go w koszyku. Koszyk przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h.

4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik z blachą do 250st. Na gorącą blachę wykładamy bochenek, spryskujemy go wodą i pieczemy 35min. Po 10 minutach obniżając temperaturę do 220st.

5. Studzimy na kratce.

Smacznego!

17:03, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
niedziela, 13 listopada 2011
Omlet z serków wiejskich

Wpadłam na ten pomysł gdy w sklepie zastanawiałam się jak jakimś nietuzinkowym bezmięsnym obiadem, który postanie w mgnieniu oka. Zwykle omlety jadałam na słodko ale ten z sosem greckim jest wyśmienity. Delikatny, puszysty i bardzo sycący. Bardzo polecam.


Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 20min

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 jajka ubijamy z solą na puszystą pianę, na koniec ubijania dodajemy mąkę i serek wiejski, pieprz.

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła.

3. Na gorące masło wlewamy połowę ciasta i smażymy przykrywając patelnię pokrywką aż na wierzchu omleta pojawią się pękające pęcherzyki powietrza, tworząc w nim kratery.

4. Obracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut (2-3min).

5. Postępujemy identycznie z drugim omletem.

6. Podczas smażenia przygotowałam sos grecki według tego przepisu.

Smacznego

15:23, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
czwartek, 10 listopada 2011
Schab nadziewany śliwkami w sosie tymiankowym

Bardzo lubię schab nadziewany śliwkami ale jedynie taki kruchy i soczysty. Z tego przepisu taki właśnie wychodzi. Wymaga on włożenia pewnego wysiłku i dodatkowej ilości czasu ale zapewniam, że warto. Sos ze świeżego tymianku świetnie komponuje się ze śliwkowym aromatem. Bardzo polecam.


Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 2,5h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 2 grube plastry schabu bez kości
  • 14 szt suszonych śliwek
  • Garść gałązek świeżego tymianku
  • 50ml śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Szklanka maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki bulionu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Plastry schabu wieczorem przed przygotowaniem zalewamy maślanką i umieszczamy w lodówce na całą noc. Dzięki temu skruszeją.

2. Następnego dnia opłukujemy je i nacinamy każdy plaster w 4 miejscach. W każdy otwór wkładamy jedną śliwkę.

3. Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy schab. Smażymy do zrumienienia z każdej strony.

4.  Gdy się zrumieni, całość zalewamy bulionem, i wrzucamy pozostałe śliwki do sosu. Dodajemy tymianek, sól i pieprz. Dusimy przez co najmniej 1 godzinę.

5. Pod koniec śmietankę roztrzepujemy z mąką i w razie potrzeby odrobiną zimnej wody i wlewamy do sosu ciągle mieszając.

6. Podajemy z ulubionymi warzywami.

09:57, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
wtorek, 08 listopada 2011
Oliwkowe pingwiny z serem feta

Kiedy zobaczyłam je pierwszy raz  w internecie to mnie zauroczyły, początkowo myślałam, że są trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego, jeżeli posiadamy szprycę do nakładania kremu to robi się je w zastraszającym tempie a efekt nie pozostawia wątpliwości J. Bardzo polecam.


Ilość: na 1 paterę

Czas przygotowania: 20-30min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 1 słoik dużych czarnych oliwek
  • 1 wąska marchewka
  • 1/2 kostki sera feta
  • 3 łyżki śmietany
  • wykałaczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Połowę porcji oliwek nacinamy w 1 miejscu wzdłuż (nie przecinamy na pół).

2. Marchew obieramy i kroimy na talarki. W każdym talarku wykrajamy trójkąt tak jakbyśmy kroili pizzę.

3. Ser feta mieszamy ze śmietaną dzięki czemu będzie rzadszy i łatwiej się wyciśnie przez szprycę. Szprycą pełną sera napełniamy ponacinane oliwki do pełna czyli aż się rozchylą w miejscu nacięcia. Lekko wygładzamy ser w miejscu nacięcia.

4. Układamy krążek marchewki z wyciętym trójkącikiem, na niego kładziemy oliwkę nadzianą serem a na wierzch nakładamy oliwkę, która w jeden z otworów ma wciśnięty trójkąt z marchewki, który został po wycięciu „nóg” pingwina, całość przekłuwamy wykałaczką i gotowe.

Smacznego 

09:52, kaaasiuniaa
Link Komentarze (12) »
sobota, 05 listopada 2011
Kluski nadziewane twarożkiem i cebulą

Uwielbiam pierogi ruskie a konkretnie farsz do nich, przypuszczam zresztą, że jak większość z was. To danie jest świetną alternatywą jednocześnie pozwalając oszczędzić wiele bałaganu i czasu. Niczego nie wałkujemy ani nie wykrajamy. Dodam też, że różnią się one smakiem od pierogów o wiele bardziej niż by się mogło wydawać, naprawdę warto spróbować. Nam najbardziej smakowały z cebulką i śmietaną. Bardzo polecam.


Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 45min

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

Na nadzienie:

  • 1 kostka twarożku półtłustego
  • 1 duża Cebula
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ciasto na kluski przygotowujemy zgodnie z podlinkowanym przepisem.

2. Cebulkę szklimy na maśle. Dodajemy do twarożku, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

3. Odrywamy ciasto na kluski i spłaszczamy je na dłoni, na środku układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy po czym turlamy aż osiągniemy pożądany kształt.

4. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.

Smacznego!

23:24, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
wtorek, 01 listopada 2011
Ciasto dyniowe przysypane „ziemią” na halloween

 Co prawda halloween było wczoraj ale w związku z tym, że przygotowywaliśmy w tym roku mroczne przyjęcie halloweenowe w domu i opróćz potraw musieliśmy zdążyć z kostiumami nie było czasu wrzucić zdjęć i przepisów. To ciasto zrobiło największe wrażenie więc polecam do wypróbowania za rok.


Ilość: 1 średniej wielkości blaszka

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 50min

SKŁADNIKI:

  • 3/4szkl mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szkl przecieru z dyni (ja użyłam takiego ze słika, który zrobiłam z dyni po haloween)
  • ½ szkl brązowego cukru
  • 1/3 szkl roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • ½ paczki cukru waniliowego
  • ¼ szklanki orzechów włoskich

Na dekoracje:

8 szt ciasteczek oreo

6-9 półokrągłych kruchych ciasteczek

Pisaki czekoladowe

50g gorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Suche składniki z wyjątkiem cukru wymieszać w misce.

2. Jajko ubić mikserem stopniowo dodawać cukier.

3. Do ubitego jajka dodać resztę składników i wymieszać niedbale łyżką.

4. Wkładać do foremek na mufinki po 1 łyżce ciasta.

5. Piec 40min w 180st.

6. Ciasteczka oreo bez kremu kruszymy na drobne kawałeczki. Można to zrobić wkładając je do woreczka i zgniatając wałkiem.

7. Ciasto kroimy na prostokąty. Każdy nacinamy przy węższej krawędzi i wbijamy z nacięcie ciastko kruche, z wcześniej wykonanym pisakiem czekoladowym napisem np. R.I.P.

8. Roztapiamy gorzką czekoladę i smarujemy nią ciasto. Szybko posypujemy rozkruszonymi ciastkami.


Smacznego!

17:51, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »