Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
poniedziałek, 10 listopada 2014
Sernik królewski - klasyczny

Jest to jeden z moich ulubionych serników. Dość ciężki, mocno serowy. Waniliowy aromat złamany kakaowym spodem. Połączenie idealne. Bardzo polecam.


Ilość: dla 8-12 osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 2h

SKŁADNIKI:



Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Składniki na masę serową:

  • 1 kg tłustego twarogu sernikowego
  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki rodzynek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W robocie kuchennym umieściłam wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko wyrobiłam. Można to zrobić oczywiście tradycyjnie ręcznie. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części i obie zawinęłam w folię spożywczą i umieściłam w zamrażarce na 2h.

2. W międzyczasie wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia.

3. Oddzieliłam żółtka o białek. 

4. Utarłam masło z cukrem stopniowo dodając żółtka. A następnie ser. Ubiłam białka na sztywną masę i dodałam do masy serowej a następnie dodałam pozostałe składniki delikatnie mieszając.

5. Jedną część zmrożonego ciasta starłam na tarce o dużych oczkach i wyłożyłam na kwadratowej blaszce o wymiarach 25x25m. I wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 175st na 10 minut.

6. Po tym czasie na podpieczony spód wylałam masę serową, a na jej wierzch starłam pozostałą część ciasta.

7. Całość piekłam 1h i 10minut.

Smacznego!

11:35, kaaasiuniaa
Link Komentarze (41) »