Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
sobota, 31 grudnia 2011
Szczęśliwego Nowego Roku :-)

 

Życzę Wam wszystkim szczęśliwego i pysznego Nowego Roku :-)

17:37, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
środa, 28 grudnia 2011
Wytrawne mufiny śniadaniowe – Welsh-rarebit

Zdecydowanie najlepsze mufiny wytrawne z jakimi się spotkałam. Wyśmienite, wilgotne ale zarazem puszyste jak chmurką i idealnie aromatyczne. Z ogromnym powodzeniem zastąpią świeże pieczywo na śniadanie. W moim domu wchodzą na stałe do menu perfekcyjnych śniadań. Idealnie smakują z wędliną, twarożkiem a nam najbardziej z samym masłem. Przepis podpatrzony w książce „Nigella gryzie”. Bardzo polecam.


Ilość: 12 mufinek

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 15min plus pieczenie 20min

SKŁADNIKI:

  • 220G mąki pszennej
  • 50g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka musztardy (jest bardzo delikatnie wyczuwalna ale konieczna do smaku)
  • 120g startego na drobnych oczkach sera cheddar (ja miałam goudę i również pasował)
  • 150g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 125ml mleka
  • 1 jajko

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Jako, że u mnie te muf inki pojawiły się na śniadanie a ja do rannych ptaszków nie należę przygotowanie rozłożyłam na dwie części: wieczorem starłam ser i wsypałam do niego wszystkie suche składniki. A do drugiej miseczki wrzuciłam wszystkie mokre składniki.

2. Rano nastawiłam piekarnik na 220st. Następnie połączyłam zawartość obu misek niedbale mieszając bo tylko na tyle stać mnie przed śniadaniem i ogromną kawą ;-).

3. Nałożyłam dość gęste ciasto do foremek na mufiny.

4. Piekłam w 220st 20minut.

5. Najlepiej studzić je na kratce, chociaż przypuszczalnie większość zniknie jeszcze ciepła. Można je również podgrzać w piekarniku następnego dnia.

 

Smacznego!

 

15:03, kaaasiuniaa
Link Komentarze (8) »
wtorek, 27 grudnia 2011
Chleb miodowy z maszyny

Na Mikołaja zostałam obdarowana rewelacyjnym wynalazkiem jakim jest maszyna do pieczenia chleba. W związku z tym rozpoczęłam wielkie testowanie i obecnie jestem gotowa podać przepis na chleb z maszyny, który jest lekki i smaczny, i na pewno się udaje. Okazuje się, że jedynie wybrane przepisy nadają się do maszyny i takie też będę co jakiś czas zamieszczać opatrzone dopiskiem „z maszyny”. Pieczywo z maszyny robi się banalnie szybko. Jednocześnie pieczywo nie traci wartości odżywczych i wciąż jest zdecydowanie zdrowsze od większości kupnych wynalazków. Jest to idealne rozwiązane dla zapracowanych wielbicieli zdrowej żywności.


Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 5min

Poziom trudności: 1/10

SKŁADNIKI:

  • 320ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 600g mąki pszennej u mnie typ 650
  • 10g świeżych drożdży

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki według podanej kolejności umieszczamy w maszynie.

2. Nastawiamy wybrany program- u mnie 1.

3. Pamiętamy aby po sygnale dźwiękowym wyciągnąć łopatki.

4. A po upieczeniu wyciągnąć z foremki i studzić na kratce.

5. Polecam również nie kroić bochenka zanim nie wystygnie całkowicie.

6. Chleb rewelacyjnie komponuje się z wędliną.

Smacznego!

10:41, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
piątek, 23 grudnia 2011
Pieczone ziemniaczki z indykiem w mandarynkach

Jest to jeden z najsmaczniejszych obiadów jakie ostatnio jadłam, a w sumie to najsmaczniejszy. Ziemniaczki przyrządzone według tego przepisu są po prostu nieziemskie. Indyk kruchy i soczysty. Obiad zdecydowanie wart przygotowania i przymknięcia oka na kalorie ;-)


Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania 1h plus moczenie mięsa w maślance min 2h

SKŁADNIKI:

  • 40dag filetu z indyka
  • 2 mandarynki
  • Pieprz
  • 1 szklanka maślanki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 3-4 ziemniaki
  • 4 łyżki smalcu z gęsi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso kroimy w plastry, zalewamy maślanką i odstawiamy na co najmniej 2h a najlepiej do lodówki na całą noc.

2. Po tym czasie płuczemy mięso porządnie wodą, doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym smalcem na przemian z plasterkami mandarynek.

3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

4. Na ziemniakach układamy pozostały smalec łyżeczką.

5. Posypujemy po wierzchu solą i pieprzem.

6. Umieszczamy w nagrzanym do 220st piekarniku i zapiekamy 45-55min. Co jakiś czas mieszając ziemniaczki aby się równomiernie zrumieniły.

Smacznego!

09:53, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
niedziela, 18 grudnia 2011
Pierniczki miękkie i puszyste

Ostatnio zaroiło się od przepisów na pierniczki. Czuć wyraźnie w powietrzu atmosferę świąt. Ja mam na nią czas dopiero teraz ale to w zupełności wystarczy. Moje pierniczki miękną w 5dni więc w sam raz zdążą na święta. Jeżeli jeszcze nie wypatrzyliście przepisu to bardzo Wam polecam te dwa. Jeden ze skórką pomarańczową mój faworyt a drugie mocno korzenne przypominające Katrzynki. Życzę dobrej zabawy przy pieczeniu i ozdabianiu :-)


Ilość: około 4 blaszki z każdego przepisu

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: bez ozdabiania ok. 1-1,5h

Pierniczki ze skórką pomarańczową (miękkie i puszyste)

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g posiekanych bardzo drobno i uprażonych na patelni migdałów
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 ml płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 1/4 szkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Pierniczki Katarzynki:

SKŁADNIKI:

  • 30 dag miodu
  • 2 łyżeczki  przypraw korzennych
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajka
  • 60 dag mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 W obydwóch przypadkach składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Ręcznie lub mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.

2. Następnie obsypujemy blat delikatnie mąką, wałkujemy ciasto dość grubo minimum na ½ cm można grubiej.

3. Wycinamy dowolne kształty.

4. Pieczemy na papierze do pieczenia 14 minut w temperaturze 180st.

5. Studzimy na kratce. Można przed pieczeniem pierniczki posmarować wodą.

6. Już ozdobione gdy polewy wyschną umieszczamy w puszce i odstawiamy aż zmiękną.

7. Ja ozdabiałam tak: nabijając pierniczki na widelczyk maczałam je w rozpuszczonej polewie czekoladowej, którą aby nie stężała umieściłam nad miską z gorącą wodą.


Smacznego

11:55, kaaasiuniaa
Link Komentarze (24) »
środa, 14 grudnia 2011
Gęsta gorąca czekolada

Ostatni okres przedświąteczny jest dla mnie strasznie zabiegany co niestety ma swoje odbicie i tu ma blogu gdzie niestety wpisy pojawiają się zdecydowanie rzadziej. Znalazłam jednak chwilkę żeby się na chwile zatrzymać  i napić się z mężem gorącej czekolady. Przepis ten opracowałam sama ponieważ nie znalazłam nigdzie dobrej receptury na gęstą niesamowicie czekoladową a niezbyt słodką czekoladę nie przypominającą budyniu. Jest łatwa i zdecydowanie warta grzechu, pozwala się odprężyć i rekompensuje cały ciężki dzień. Bardzo polecam.


Ilość: 2 małe filiżanki

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 5-7min

SKŁADNIKI:

  • 180ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 50ml zwykłego mleka
  • 50g gorzkiej czekolady

1 kopiasta łyżeczka ciemnego kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Miskę umieszczamy nad garnkiem z odrobiną gotującej się wody (na gazie).

2. Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do miski, dodajemy kakao.

3. Zalewamy mlekiem skondensowanym. Mieszamy rózgą aż do rozpuszczenia czekolady.

4. Pod koniec dodajemy zwykłe mleko i chwile podgrzewamy.

5. Przelewamy do filiżanek.

Smacznego!

20:02, kaaasiuniaa
Link Komentarze (11) »
piątek, 09 grudnia 2011
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

 Jest to ostatni niezbędny składnik do pierniczków, który należy przygotować wcześniej, a które jutro zamierzam robić. Byłam przekonana, że zrobienia takiej skórki potrzebne jest całe mnóstwo czasu i będzie to skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Najdłuższą czynnością było obieranie pomarańczy. Skórka pomarańczowa wyszła pyszna i słodziutka, jedynym błędem, który popełniłam to suszenie skórek na papierze zamiast na kratce więc osadziło się na niej nadmiernie dużo cukru i przed tym was przestrzegam. Bardzo polecam, szczególnie do świątecznych wypieków ponieważ naprawdę jest lepsza od kupnej.


Ilość: 1 słoik

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 45 minut plus odparowywanie około 20-30

SKŁADNIKI:

  • Skórka z 4 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Pomarańcze przed obraniem, szorujemy i sparzamy wrzątkiem.

2. Obieramy tak aby skórka była z ćwiartek pomarańczy.

3. Następnie bardzo ostrym nożem dociskając skórkę do deski trzymając za koniec (białą stroną do góry) odcinamy (w kierunku od siebie) całą białą część skórki- jest gorzka. Pozostanie nam bardzo cienka pomarańczowa część- tak też ma być.

4. Następnie kroimy ją na 1cm paski.

5. Zalewamy je wrzątkiem i gotujemy 15min.

6. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy szklanką gorącej wody i szklanką cukru.

7. Co jakiś czas mieszamy czekając aż praktycznie cała woda odparuje a zeszklona skórka pomarańczowa pozostanie w mocno gęstym syropie.

8. Wówczas wyjmujemy każdy pasek i układamy na kratce.

9. Zostawiamy na noc do wyschnięcia.

10. Tuż przed dodaniem do wypieku siekamy.

22:13, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »
środa, 07 grudnia 2011
Przyprawa korzenna do piernika

W tym roku postanowiłam zrobić domową przyprawę do piernika. Przyznam jednak, że mimo, iż jej skład zgadza się z niektórymi kupnymi przyprawami moja pachnie nieco inaczej. Bardziej świeżo jednak przyjemnie i bez wątpienia piernikowo. Nie wiem czym to jest spowodowane ale obawiam się, że chemią zawartą z kupnych produktach. Tym bardziej zachęcam was do stworzenia własnej idealnej mieszanki przyprawy do pierniczków.


Czas przygotowania: w zależności czego użyjecie do mielenia przypraw 10-20min

Poziom trudności: 1/10

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżeczek cynamonu (może być już zmielony)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2/3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki całych goździków
  • 3 ziarenka wyłuskane z gwiazdki anyżu
  • Ziarenka z ½ laski wanilii
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie niesproszkowane składniki umieszczamy w ręcznym młynku do kawy lub moździerzu. Przyznam, że młynek sprawdza się o wiele bardziej.  

2. Następnie po zmieleniu ich wszystko razem mieszamy.

3. Przechowujemy w szczelnym słoiczku.

10:53, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 05 grudnia 2011
Ciasto „śliwka w czekoladzie”

Podchodziłam do tego ciasta stosunkowo sceptycznie obawiając się, że będzie suche. Jednak myliłam się. Jest wyśmienite, szalenie czekoladowe i intrygująco śliwkowe. Jedno z najlepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Do złudzenia przypomina suszone śliwki w czekoladzie. Przepis podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki, podaję z moimi zmianami. Bardzo polecam!


Ilość: 1 średnia blaszka dowolnego kształtu

Czas przygotowania: 20minut, pieczenie 25min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  •          250 g śliwek kalifornijskich
  •          50 ml nalewki z aronii/ malin/ porzeczek
  •          25 g kakao
  •          100 g gorzkiej czekolady (60%)
  •          50 g oleju
  •          120 g cukru do wypieków
  •          100 ml gorącej wody
  •          3 duże białka
  •          75 g mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Śliwki kroimy na ćwiartki i zalewamy nalewką, najlepiej dzień przed pieczeniem ale kilka godzin również wystarczy.

2. Czekoladę z olejem, wodą, kakao i połową cukru rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w misce położonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy czekolada się rozpuści odstawiamy.

3. Białka z resztą cukru ubijamy na sztywną lśniącą masę.

4. Mąkę przesiewamy do białek, dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladową i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

5. Masę delikatnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Na wierzchu układamy śliwki odsączone z nadmiaru nalewki.

7. Pieczemy 25minut w 220st.

Smacznego!

11:09, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »