Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
czwartek, 31 marca 2011
KEFTA MKAOUARA

To bardzo ciekawa danie kuchni afrykańskiej. Można podawać je opcjonalnie z różnymi rodzajami mięsa, ja akurat miałam filety z kurczaka i przyznam, że bardzo tutaj pasują. Rewelacyjny sos pomidorowy ożywia smak kurczaka a jajka najlepiej ze wsi same w sobie zwieńczają całość. Białko ścina się całkowicie ale żółtko mimo dość długiego zapiekania pozostaje płynne. Połączenie intrygujące ale wyśmienite. Przepis podpatrzony tutaj. Bardzo polecam!

Poziom trudności: 4/10

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 15minut plus 30min zapiekanie

SKŁADNIKI:

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 jajka
  • Bazylia
  • Sól
  • Pieprz
  • 1łyżka balsamico

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kurczaka pokroić w kawałki wielkości jednego kęsa.(Można dzień wcześniej mięso zamarynować w maślance, będzie bardziej kruche i soczyste)

2. Pomidory zdbeldować niezbyt dokładnie. Doprawić, bazylią, solą, pieprzem i balsamico i przelać na naczynia żaroodpornego.

3. Kawałki osolone mięsa ułożyć na sosie.

4. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 185st na 25minut.

5. Po tym czasie wyjąć naczynie żaroodporne i wpić na wierz mięsa 4 jajka, posolić i wstawić do piekarnika na ponowne 12-16minut.

6. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego!

 

14:20, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
środa, 30 marca 2011
IDEALNY BARSZCZ UKRAIŃSKI

Jest to przepis dość tradycyjny ale z pewnymi innowacjami. Zawiera wszelkie składniki, które sprawiają, że smakuje po prostu idealnie co wbrew pozorom w przypadku tej zupy wcale nie jest takie proste. Jest to jedna z moich ulubionych zup więc przepis jest dopracowany po stokroć. Polecam wypróbować bo warto.

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 20minut plus gotowanie około 40-50min

SKŁADNIKI:

  • 1 skrzydło z kurczaka
  • 1 niewielka kość wołowa
  • 5 sporych buraków
  • 1 duży ziemniak
  • Cebula
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Marchew
  • Korzeń pietruszki
  • Liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Kwasek cytrynowy szczypta (w razie potrzeby)
  • Szczypta tymianku
  • Garść suszonych grzybów
  • Kilka suszonych śliwek posiekanych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie warzywa obrać.

2. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Resztę warzyw (poza fasolą oczywiście) pokroić w drobną kostkę.

4. Skrzydło i kość wołową wrzucić do dużego garnka z wodą i gotować 2o min. Po tym czasie do mięsa wrzucić pozostałe warzywa i gotować kolejne 20-25min.

5. Po tym czasie wyjąć kości i skrzydło, doprawić do smaku, podawać gorący.

Smacznego!

 

15:56, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
RAZOWE BUŁECZKI

Wspaniałe bardzo puszyste bułeczki. Jedne z najlepszych jakie jadłam i do tego zdrowe. Bardzo długo utrzymują świeżość . Mocno wyrastają więc wydaje mi się, że należy dać im dość sporo czasu na to bo mi, niektóre popękały mimo zachowania czasu podanego w przepisie. Łatwe i szybkie w wyrabianiu, ciasto się nie klei. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu Tatter o chlebie. Bardzo polecam.

Poziom trudności: 3/10

Ilość: 12 bułeczek

Czas przygotowania: 10min plus 4 godziny na wyrastanie

SKŁADNIKI:

  • 150g maki pszennej razowej
  • 350g maki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 150g mleka
  • 200g wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.

2. Po czym dodajemy do nich płynne.

3. Wyrabiamy ciasto około 5-7min.

4. Miskę z ciastem wkładamy do foliowego worka i szczelnie związujemy i zostawiamy na 1,5-2h w zależności od temperatury pomieszczenia, krócej jeżeli mamy powyżej 24st dłużej jak mamy w domu chłodniej.

5. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i formujemy bułeczki o masie około 100g.

6. Układamy je na blaszce wysmarowanej oliwą i spłaszczamy dłonią, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h do napuszenia.

7. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st i pieczemy bułeczki około 20minut.

Smacznego!

14:17, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 marca 2011
PLACKI Z CUKINII Z SEREM FETA

Wspaniałe danie, a w sumie przystawka lub dodatek obiadowy. Przygotowany z myślą o wieczorze Tureckim inspirowanym książką Gordona Ramseya „Kuchnie Świata”. Placki te są smażone jak naleśniki czyli praktycznie bez tłuszczu na patelni nieprzywierającej więc są też lekkostrawne. I co najważniejsze wyraziste, alternatywne i wyśmienite. I co więcej nie wydzielają prawie w ogóle zapachu przy smażeniu. Bardzo polecam.

Czas przygotowania: 15min

Ilość: kilkanaście sztuk/ na przystawki dla 3-4osób

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

 

  • 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach
  • 3 łyżki mąki
  • 3 małe jajka
  • ½ pęczku szczypiorku lub kolendry
  • ½ kostki sera feta
  • Sól
  • pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Cukinie należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach a szczypiorek posiekać.

2. Do startej cukinii wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy, aż powstanie względnie jednolita masa.

3. Rozgrzewamy patelnie przesmarowaną łyżką oliwy.

4. Gdy patelnia będzie mocno nagrzana to nakładamy dużą łyżkę ciasta jako 1 placek i dociskamy aby był dość płaski. Smażymy około 1,5-2min z każdej strony na niewielkim ogniu bo mają tendencje do przypalania się.

Smacznego!

 

14:58, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 28 marca 2011
SERNIK SNICERS

Bardzo smaczny sernik idealny dla fanów batonika snikers, ponieważ jego smak jest dość mocno wyczuwalny. Sernik jest mocno słodki ale można to zmienić ograniczając ilość sosu toffie. Mój bardzo wyrósł a po wyjęciu z piekarnika nieco opadł ale mimo to pozostał bardzo puszysty. Przepis pochodzi z tej strony, zmodyfikowałam go jednak przez podmienienie kruchego spodu, za którym nie przepadam na spód z pokruszonych ciasteczek digestive. Według mnie ten sernik to rewelacyjny pomysł na leniwy rozpustny weekend ;-)


Poziom trudności: 4/10

Ilość: tortownica 24cm

Czas przygotowania: około 1

SKŁADNIKI:

Masa serowa:

  • 75 dag zmielonego twarogu
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałki

Na dekorację:

  • masa kajmakowa z puszki, ilość dowolna (sos toffie do lodów jest zbyt rzadki)
  • snickersy, pokrojone na drobne kawałki


Spód:

  • paczka ciasteczek digestive
  • 130g roztopionego masła

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ciasteczka digestive pokruszyć jak najdrobniej, żeby przypominały bułkę tartą i wlać do nich masło i wymieszać. Tak powstałe ciasto wcisnąć w dno tortownicy optymalnie wyłożone papierem do pieczenia.
  1. Następnie wbić jajka osobno białka i żółtka. Ubić białka na sztywną masę ze szczyptą soli. Następnie ubić żółtka z cukrem.
  2. Miksując dodać do żółtek twaróg i mąkę.
  3. Następnie dodać do miski ubite białka i wymieszać je delikatnie łyżką z resztą składników, na koniec dodając posiekane snikersy.
  4. Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. I wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 50-60min. Pieczemy do tzw suchego patyczka czyli do momentu, w którym wciśnięta wykałaczka po wyjęciu nie będzie oblepiona ciastem.
  5. Po upieczeniu należy odczekać mimo oszałamiającego czekoladowo-orzechowego zapachu do całkowitego ostudzenia ciasta. I wówczas można przystąpić do dekoracji masą kajmakową za pomocą szprycy lub czekoladą i pokrojonymi snikercami.

Smacznego!

16:53, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
niedziela, 27 marca 2011
RUSTIC PASSION BREAD

Uwielbiam piec chleby i bułeczki, to żadna tajemnica. I nie znam osoby, która nie uwielbiałaby jeść świeżego pachnącego pieczywa. Jednakże moje doświadczenie jest kwestią względną, ponieważ moja chlebowa historia zaczęła się zaledwie niecały rok temu. Jednakże przetestowałam już co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów i mniej więcej wiem co lubię w chlebie najbardziej. I tak powolutku dojrzałam do niezwykłego pomysłu aby stworzyć własny chleb. A co! I nie da się ukryć, że wyszedł wspaniały. Pachnący, długo utrzymujący świeżość z mocno chrupiącą skórką. Trochę staroświecki ale puszysty nazwany przeze mnie rustic passion bread bo stworzony z pasji do pieczenia. Jeżeli się nie boicie to polecam do przetestowania bo warto.

Ilość: 1 średni bochenek

Czas przygotowania: 20minut plus około 3h wyrastania plus 12h w lodówce

Poziom trudności: 6/10

SKŁADNIKI:

 

  • 150g mąki pszennej razowej
  • 50g maki żytniej
  • 165g mąki pszennej chlebowej
  • 90g płatków owsianych namoczonych w wodzie
  • 310g gorącej wody
  • 10g soli
  • ½ łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 3 łyżki zakwasu żytniego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Najpierw namoczyć płatki owsiane 310g wrzątku i odstawić do ostygnięcia.

2. Następnie w dużej misce zmieszać dokładnie wszystkie suche składniki.

3. Dodać do nich mokre składniki w tym przestudzone płatki owsiane z wodą. I wyrobić gładkie ciasto 5-7 min wyrabiania.

4. Następnie miskę z wyrobionym ciastem umieścić w foliowym worku i odstawić na około godzinę.

5. Następnie umieścić tak zawiniętą szczelnie miskę w lodówce na 12-16h. Przedłuży to świeżość chleba i doda mu aromatu.

6. Następnie wyciągamy miskę z ciastem i odstawiamy ja do ogrzania w ciepłe miejsce na 1,5-2h.

7. Następnie odgazowujemy ciasto, krótko wyrabiając i formujemy bochenek. Umieszczamy go w mocno osypanym mąką koszu do wyrastania i wkładamy ponownie do foliowego worka i szczelnie zawijamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2h.

8. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą do 230st.

9. Chleb wyrzucamy na gorącą blaszkę osypaną mąką i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Przed zamknięciem opryskujemy chleb wodą ze spryskiwacza 3-4razy. A po 5 minutach powtarzamy tę czynność. Pieczemy 40-45minut.

Smacznego

11:13, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
sobota, 26 marca 2011
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM Z ZIELONYM SOSEM CHILLI

Naleśniki ze szpinakiem to klasyk, wiadomo nic nowego, każdy jadł przynajmniej kilka razy. Nie żebym miała do nich jakiś problem. Sama bardzo je lubię. Ale jakby zawsze mi czegoś w nich brakowało. Nawet dobrze doprawione były nieco zbyt delikatne, nijakie. I w końcu dziś mnie olśniło. Nie wiem czy wierzycie w natchnienie kulinarne ale dziś takie mnie dopadło i przy podgrzewaniu naleśników ze szpinakiem i fetą postanowiłam polać je sosem.. tylko jakim… i tak powstał pomysł, że słodka śmietanka z solą, zieloną papryczką chili i szczypiorkiem zblendowana na zieloną apetyczną masę musi idealnie odświeżać te naleśniki. U mnie ta nowość podbiła serca domowników. I z pewnością zagości u nas na stałe a sos myślę, że zapasuje też do niejednego mięsa. Bardzo polecam.


Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 20min zakładając, że używamy np. wcześniej zamrożonych naleśników.

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 200g szpinaku mrożonego
  • Pieprz biały
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa
  • Ząbek czosnku
  • Naleśniki 6szt według dowolnego ulubionego przepisu
  • Ser feta

 

Na sos:

  • Pół małego opakowania kremówki
  • 1 zielona papryczka chili bez pestek
  • 5-6 źdźbeł szczypiorku
  • Sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Zamrożony szpinak umieszczamy w garnku i dusimy pod przykryciem do rozmrożenia. Jak zmieni się z zieloną papkę do dodajemy szczyptę sody oczyszczonej dla utrzymania zielonego koloru i doprawiamy solą, białym pieprzem, odrobiną gałki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. I odstawiamy.

2. Na każdym z naleśników rozsmarowujemy około 2 czubate łyżki szpinaku i posypujemy pokruszonym w dłoniach serem feta. I zawijamy jak na krokiety. Jakby ktoś nie wiedział jak to tak jak na zdjęciach poniżej po kolei.

3. Następnie składniki na sos umieszczamy w blenderze  blendujemy. Śmietanka lekko się ubije ale to nie szkodzi bo przy podgrzewaniu  się rozpuści.

4. Przygotowane i zawinięte naleśniki ze szpinakiem posypujemy pozostałą fetą i polewamy po wierzchu sosem chili. Ja zapiekałam w mikrofalówce 2,5minuty w naczyniu żaroodpornym. Ale równie dobrze można zapiekać nieco dłużej z piekarniku w 180st.

Smacznego!

15:52, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 marca 2011
CHLEB FARMERSKI

Bardzo zachęcająco wyglądający chleb mieszany. Z przeważającą ilością mąk ciemnych. Bardzo chrupiącą skórką i niesamowitym zapachem wydostającym się z piekarnika podczas pieczenia. To z pewnością jeden z tych chlebów, które nie w większości domów nigdy nie dotrwały do całkowitego wystygnięcia żeby zrobić im piękne zdjęcia nie poszarpanych kromek. Ciasto jest trochę klejące ale efekt jest wart tego poświęcenia.  Bardzo polecam.

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 15min plus czas wyrastania: około 3h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka melasy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wyrobić na gładką masę. Można to zrobić mikserem bo ciasto jest średnio luźne i lepkie. Starajmy się nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki.

2.  Tak przygotowane ciasto chlebowe odstawiamy do pierwszego wyrastania na 1,5h w ciepłe miejsce w szczelnie przykrytej misce aby ciasto nie traciło wilgoci.

3. Po tym czasie należy odgazować ciasto czyli złożyć je 3 razy z harmonijkę i docisnąć do deski.

4. Następnie można przystąpić do formowania chleba. Gdy osiągniemy pożądany kształt umieszczany bochenek w koszu do wyrastania chleba mocno obsypanym mąką bo ten chlebek jest luźny. Kosz umieszczany w foliowej siatce i związujemy gumką recepturką i odstawiamy na 1,5h.

5. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st razem z blaszką w środku.

6. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjmujemy gorącą blaszkę, obsypujemy mąką i wykładamy na nią chleb z kosza. Spryskujemy wodą ze spryskiwacza i wstawiamy do piekarnika na 45minut, podczaj pierwszych 10min pieczenia należy 2 krotnie spryskać chleb 2-3 kliknięciami w dozownik. Nie należy się przejmować tym, że chleb wyjęty z kosza rozleje się na boli na blaszce ponieważ podczas pieczenia podrośnie w górę.

Smacznego!

17:46, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 marca 2011
GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Troszkę alternatywna wersja przepisu na gołąbki. Nie odbiegająca jednak zbyt daleko od konwencji bo jak wiadomo- gołąbki to gołąbki. Ta wersja jest jakby zdrowsza bo zamiast białego zawiera brązowy ryż i bardziej wiosenna od klasycznej bo do owijania użyłam młodej kapusty. Wyszły mi bardzo wesołe i wyjątkowo zielone gołąbki z karmelowo brązowym wnętrzem. Bardzo smaczne i zachęcające. Polecam.

Poziom trudności: 6/10

Ilość: 20-25 małych gołąbków

Czas przygotowania: 1,5h

SKŁADNIKI:

  • 1 młoda kapusta
  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • Mięso mielone wieprzowe ok. 300g
  • Ząbek czosnku
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko
  • Oliwa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1         Kapustę należy wrzucić do wrzątku i gotować około 25-30min. Potem wyciągnąć i przestudzić. Gdy ostygnie na tyle. Żeby móc ją dotykać należy wydzielić z niej jak najbardziej w całości poszczególne liście.

2         W międzyczasie można wstawić do gotowania ryż i ugotować go do miękkości wg przepisu na opakowaniu.

3         Gdy powyższe rzeczy się gotują można podsmażyć mięso na oliwie z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem i kilkoma kroplami magi. Niektórzy tego nie robią ale ja nie lubię różowego koloru mięsa, który pozostaje jeżeli się go wcześniej nie obsmaży.

4         Gdy ryż się ugotuje należy wsypać go do dużej miski i wymieszać z obsmażonym mięsem. Tak powstały farsz można doprawić solą i pieprzem i wbić do niego 1 jajko, wówczas będzie się lepiej formował.

5         Ostatnim elementem już jest umieszczanie nadzienia na liściu kapusty, zwijanie i umieszczanie gotowych gołąbków w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

6         Następnie zalewamy gołąbki około 0,5litra wywaru warzywnego lub z kostki i zapiekamy z piekarniku około 50minut. Najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Smacznego!

19:19, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
środa, 23 marca 2011
CHOCOLATE CHIP SHORTBREAD

Pierwszy raz robiłam i jadłam shortbread. Przepis, który mnie zachęcił znalazłam na blogu moje wypieki. Dla mnie smakują one jak kruszonka do ciasta zmieszana z chałwą, której mimo wszystko nie zawiera. A czekoladowe drobinki stanowią idealne uzupełnienie smaku. Ten shortbread nie jest  przesłodzony ale nie polecam dodawać większej ilości cukru. Jeżeli lubicie pieguski to shortbread na pewno też przypadnie wam do gustu. Polecam.

Czas przygotowania: 10min plus pieczenie około 20min

Ilość: keksówka o wymiarach 30X12cm

Poziom trudności: 1/10

SKŁADNIKI:

  • 150 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g  czekolady posiekanej lub chocolate chip

 

Posypka:

  • cukier waniliowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki oprócz czekolady umieścić w misce i wyrobić sypkie ciasto jak na kruszonkę.

2. Na koniec dodać czekoladę i utworzyć z ciasta dość zwięzłą kulę.

3. Keksówkę 30X12 wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w jej dno ciasto. Dociskając je pięścią do dna, aby było ścisłe i jednolite.

4. Piec 20-25min w temperaturze 160st.

5. Na koniec posypać cukrem waniliowym.

Smacznego!

 

 

15:43, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4