Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
sobota, 24 marca 2012
Niecodzienne serowe drożdżówki

 Niesamowicie podziwiam osoby, ze zdolnością żąglowania czasem przy jednoczesnym jego braku. Myślę, że zamiast użalać się nad sobą powinnam zapisać się na jakiś kurs w tym temacie lub chociaż zakupić poradnik z serii „jak zrobić coś z niczego”. Nie omieszkam jak się na taki natknę a w międzyczasie korzystając z chwili proponuję te drożdżówki. Łatwe w przygotowaniu, całkiem zabawne w formowaniu. Polecam. Przepis podpatrzyłam tutaj lekko zmodyfikowałam.


 

Ilość: ok. 15-18szt

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 40min plus wyrastanie ciasta 2h

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 50g roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży lub 30g świeżych

Nadzienie:

  • 250g twarogu ( zmielonego)
  • 220g mielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany

Glazura:

  • 1 jajko
  • łyżka wody

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciasto wyrabiamy gładkie ciasto, może być mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.

2. Tak przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką odstawiany na ok. 1h aż podwoi swoją objętość.

3. W między czasie miksujemy składniki na nadzienie.

4. Gotowe ciasto odgazowujemy. Stolnicę smarujemy oliwą lub podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto dość cienko na 1-2mm.

5. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Ja wybrałam takie o boku 7cm .

6. Każdy kwadrat nacinamy z dwóch stron około 0,5 cm od krawędzi.

7. Na środku układamy łyżkę sera.

8. Zakładamy boczne krawędzie tak aby ser został w otworze utworzonym z rozciętego ciasta.

9. Tak przygotowane drożdżówki układamy na papierze do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min.

10. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 220st. Smarujemy drożdżówki glazurą następnie pieczemy je w rozgrzanym piekarniku 20 min.

Smacznego!

17:08, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »
niedziela, 18 marca 2012
Eleganckie ciasto czekoladowe

Tęsknie za długimi dniami i dużą ilością wolnego czasu, za beztroską i energią. Cóż nie można mieć wszystkiego ale przynajmniej dni stają się coraz dłuższe, i bardzo chcę wierzyć, że wraz ze słońcem wróci energia. Obecnie jednak musi mi wystarczyć to wyśmienite ciasto czekoladowe, które odkryłam przygotowując deser na naszą drugą rocznicę ślubu (ach jak ten czas szybko leci). Słodkie, nieco wytrawne złamane kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Bardzo polecam.


Ilość: 1 blaszka 16/29cm

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 1,5h

SKŁADNIKI:

Na biszkopt:

  •  5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2  łyżki kakao
  • ¾   łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem:

  • 5 dużych łyżek serka mascarpone 1 temperaturze pokojowej
  • ¾  małego kubeczka kremówki w temp. pokojowej
  • 100g gorzkiej czekolady (użyłam Wedla)
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ½ słoiczka dżemu porzeczkowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. I nastawiamy piekarnik na 160st.

2. Oddzielamy białka od żółtek.

3. Ubijamy białka z cukrem na puszystą i sztywną pianę.

4. Pod koniec ubijając na wolnych obrotach dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i po 1 żółtku.

5. Masę delikatnie wylewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40min.

6. Tuż przed przełożeniem czyli gdy biszkopt będzie już wystudzony przygotowujemy masę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

7. Gdy czekolada przestygnie miksujemy ją razem z pozostałymi składnikami kremu. Czekolada musi być letnia ponieważ w przeciwnym razie śmietanka może się zważyć.

8. Biszkopt kroimy na 2 blaty, smarujemy dżemem, następnie cienką warstwą kremu. Składamy. I smarujemy kremem również na zewnątrz.


9. Przechowujemy z chłodnym miejscu do momentu podania.


Smacznego!

13:16, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
niedziela, 04 marca 2012
Kukurydziana tarta z tofu

Ostatnio nie mam smaku na dania mięsne, najpewniej dlatego, że czuć w powietrzu wiosnę i marzą mi się świeże warzywa. Jednak na te muszę jeszcze poczekać. Pozostało mi więc zadowolić się tym co jest. Ta kukurydziana tarta z tofu jest rewelacyjna, sycąca wyrazista i bardzo szybka w przygotowaniu. Polecam również tym, którzy nie przepadają za tofu bo w tej odsłonie możecie się do niego przekonać.


Ilość: 1 klasyczna forma do tarty

Czas przygotowania: 1h15min

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej (3 łyżki mąki najlepiej zastąpić mąką kukurydzianą, dla bardziej chrupiącego spodu)
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta cayenne
  • 85 g miękkiego masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 1 małe opakowanie jogurtu greckiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • Świeżo mielony pieprz
  • Ser tofu
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Miękkie masło siekamy z mąką i pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy.

2. Ciastem wylepiamy foremkę. Następnie nakłuwamy ciasto.

3. Piekarnik nagrzewamy do 200st i wstawiamy ciasto na 20min.

4. W tym czasie siekamy tofu w kostkę i skrapiamy sosem sojowym.

5. Kukurydzę, jajka, jogurt, sól i pieprz umieszczamy w naczyniu blendera i blendujemy na gładką masę.

6. Masę wylewamy do przypieczony spód i wrzucamy na wierzch tofu.

7. Całość zapiekamy jeszcze 25min.

8. Rewelacyjnie będzie smakowała z sałatką lub świeżą rukolą.

Smacznego!

17:24, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »