Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
niedziela, 20 maja 2012
Bajaderki

Tym razem prosty i szybki a zarazem całkiem efektowny deser. Bo przecież bywa i tak, że mimo najlepszych chęci upieczenia czegoś wyjątkowego, wychodzi zakalec albo gorzej gdy w ostatniej chwili okazuje się, że brakuje niezbędnych składników, a w lodówce zalega stare ciasto, które okazuje się jak wybawieniem. Bajaderki są smaczne, mocno alkoholowe i wyraziste. Polecam do kawy! 

 

Ilość: kilkanaście sztuk

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 10min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe/muffinki/ piernik
  • nalewka/whisky/rum
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania:

1. Ciasto kruszymy na drobne kawałki.

2. Pokruszone ciasto zalewany alkoholem tak aby było mocno wilgotne ale aby nie pływało i dodajemy powidła, mieszamy.

3. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Podajemy schłodzone. 

Smacznego!

17:57, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
niedziela, 06 maja 2012
Le welsh czyli pyszne sycące śniadanie

Od pewnego czasu jestem wielką fanką serów. Chętnie próbuję wszelkie lokalne sery na wczasach oraz na miejscu te, które czasami uda się kupić w ciekawszych sklepach. I o ile sam ser mimolette nie zrobił na mnie wrażenia o tyle na podstawie tej zapiekanki całkowicie zmieniłam zdanie. Odpowiednie dodatki w połączeniu z serem, potrafią przedstawić go w całkowicie innym obliczu. Polecam!

Wracam po wczasach na bloga z całkiem nową energią i natchniona Hiszpańskimi smakami. Postaram się o jakąś regularność wpisów bo genialnych przetestowanych przepisów nazbierałam całą masę. :-) 


Czas przygotowania: 25min

Poziom trudności 1/10

Ilość: dla 2 osób

Składniki:

  • 2 jajka
  • dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa (najlepiej domowego)
  • 200g sera mimolette (lub cheddar)
  • 100ml ciemnego piwa
  • łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 st. Niewielkie naczynia żaroodporne pryskami oliwą.

2. Ser podgrzewamy na parze, dodajemy piwo i musztardę.

3. Naczynia wykładamy kromkami chleba.

4. Kromki zalewamy masą serowo- piwną.

5. Na wierzch wbijamy jajko. 

6. Pieczemy 20 min.

Smacznego!

10:52, kaaasiuniaa
Link Komentarze (5) »