Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
środa, 15 maja 2013
Obłędny Chleb serowo musztardowy "odrywany"

Świetna alternatywa dla klasycznego pieczywa. Bardzo przyjemne w przygotowaniu ciasto a efekt obłędny, nie wspominając o zapachu unoszącym się w domu. Bardzo polecam do sałatek lub grilla. Smak piwa i musztardy jest niemal niewyczuwalny i świetnie komponuje się z cheddarem.

Ilość: dla 6-8 osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: ok. 3h

Składniki:

  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki (55 g) masła 
  • 1/4 szklanki oraz 1/3 piwa szklanki (140 ml), najlepiej ciemne
  • 2 1/2 szklanki (315 gramów) mąki uniwersalnej
  • 1/3 szklanki (40 g), mąki żytniej
  • 2 łyżki (25 g) cukru pudru 
  • 2 1/4 łyżeczki (7 g) drożdży instant 
  • 1 łyżeczka (6 g) soli kuchennej

Nadzienie:

  • 3 łyżki (42 g) masła 
  • 1 łyżka stołowa (15 gramów) musztardy 
  • 1 1/2 łyżeczki (8 ml) sosu Worcestershire 
  • 1 łyżeczka (2 g ) papryki 
  • 1/2 łyżki (3 g) stołowej soli
  • pieprz czarny szczypta
  • 1 1/2 szklanki (170 gramów), rozdrobniony ser cheddar

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników wyrobiłam mikserem ciasto. Odstawiłam na 1h do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie przygotowałam nadzienie: zmieszałam mokre składniki w szklaneczce.

3. Starłam ser.

4. Następnie odgazowałam ciasto i rozwałkowałam na dość spory cienki placek,podzieliłam go na 4 równe pasy, każdy posmarowałam płynną masą.

5. Jeden z nich posypałam cheddarem, na górze ułożyłam kolejny pas ciasta i ponownie obsypałam cheddarem zgodnie z instrukcją obrazkową oryginalnego przepisu:http://smittenkitchen.com/blog/2012/02/cheddar-beer-and-mustard-pull-apart-bread/ .

6. Tak przygotowaną wielką kanapkę kroję na kilkanaście mniejszym "kanapeczek" i pionowo układam w keksówce. (zgodnie z powyższymi zdjęciami).

7. Całość nakrywam sciereczką i odstawiam na 1h.

8. Po tym czasie nagrzałam piekarnik do 220st i piekłam 40 minut. Ale może warto skrócić czas do 30 bo jak widać mój się lekko przypalił. 

Smacznego!

19:14, kaaasiuniaa
Link Komentarze (9) »