Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
niedziela, 15 maja 2016
Muffiny jabłkowo- orzechowe na oleju rzepakowym

Wariacja na temat absolutnie najlepszych muffinek pod słońcem. Puszyste, wilgotne bardzo aromatyczne i zdrowe. A do tego dzieci je uwielbiają! Wzbogacone o olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto dodawać go regularnie do potraw!


mufiny6

 

Ilość: 12szt

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 40min

SKŁADNIKI:

  •  2 jabłka/ gruszki
  • 100g mąki orkiszowej
  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 125g brązowego cukru
  • 120g miodu
  • 60ml maślanki/kefiru
  • 125ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 50g posiekanych orzechów laskowych
  • 100g białej czekolady
  • Orzechy laskowe

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Blaszkę do muf finek wykładamy papilotkami.

  1. Jabłka/gruszki obieramy i kroimy w kostkę o boku plus minus 1cm.
  2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
  3. Mokre składniki mieszamy trzepaczką w drugiej misce.
  4. Następnie łączymy wszystkie składniki, niezbyt dokładnie, gdy ciasto będzie miało niewielkie grudki - muffinki będą lżejsze.
  5. Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy.
  6. Ciasto nakładamy do papilotek do ¾ wysokości.
  7. Pieczemy 20 min.
  8. Muffinki studzimy wyjęte z formy na kratce.
  9. Ostudzone polewamy roztopioną białą czekoladą i ozdabiamy orzechami laskowymi.

Smacznego.

logopokochajolejrzepakowy

 

12:37, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 09 maja 2016
Sałatka ukryta w chrupiącej bułce - przekąska na grilla i nie tylko.

Sezon na grilla rozpoczęty. Przepisów na to co można grillować nie brakuje. Dlatego ja postanowiłam podzielić się z Wami nieszablonowym pomysłem na zdrową przekąskę, którą możecie podać do każdej grillowanej potrawy. Każdy lubi sałatki ale jedzenie ich na cienkich plastikowych talerzykach często nastręcza trudności i przysparza plam na ubraniach. Proponuje sałatkę w bułce – błyskawiczne, mega praktyczne i pyszne danie!

Składniki można podmieniać zarówno bułeczki jak i rodzaj sałatki. Ja podaję przepis na te ze zdjęcia!

Ps. Świetnie sprawdzają się również jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły!

111alm

 

Ilość: 2 sztuki

Czas przygotowania: 10 minut

Poziom trudności: 1/10

 

SKŁADNIKI:

  • 2 dowolne bułki (u mnie z własnego wypieku)
  • 1 szklanka sałaty roszpunki
  • ½ szklanki kiełków lucerny
  • 1/2 zielonego ogórka
  • Garść tartego żółtego sera lub sera feta
  • Sos jogurtowy(4 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, 1 ząbek czosnku, szczypta soli i pieprzu)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Warzywa myje i osuszam ręcznikiem papierowym.
  2. Ogórka ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. Bułki kroję na pół i wydrążam całe wnętrze – powstają „łódeczki”.
  4. Składniki na sos mieszam z ogórkiem.
  5. Warzywa mieszam z sosem i serem.
  6. Wnętrza bułek napełniam sałatką i gotowe.

2222a333a

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji, której sponsorem są delikatesy www.alma24.pl 

04

GRILL PIKNIK Menu

 

 

 

10:46, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »