Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
niedziela, 17 czerwca 2012
Letnia tarta z młodymi ziemniaczkami i cebulą

Miałam mieszane uczucia odnośnie tej tarty. Jest prosta, żeby nie powiedzieć całkowicie minimalistyczna. Nie ma w sobie niczego wyszukanego a jednak jest wyśmienita. Pochwała prostoty. Polecam wielbicielom tradycyjnych smaków standardowe połączenie w nieco ekscentrycznym wydaniu. 


 

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

Na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Na nadzienie:

  • 2 żółtka
  • 1 małe opakowanie śmietaNy 30% (nie śmietanKi)
  • 6 młodych ziemniaczków średniej wielkości
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ziemniaki obierany i blanszujemy 15 minut w gorącej osolonej wodzie. Następnie studzimy- można to zrobić dzień wcześniej.

2. Przygotowujemy kruche ciasto. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na conajmniej 30 min. 

3. W międzyczasie siekamy drobno cebulę i dusimy ją na maśle do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.

4. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki.

5. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach.

6. Ciasto wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. boki wylepiamy do wysokości 3-4 cm. Dno dociskamy. 

7. Podpiekamy ciasto w 220st przez 15 minut. 

8. Na podpieczony spód wykładamy przestudzoną cebulkę. Na niej układamy plasterki ziemniaczków. 

9. Śmietanę miksujemy z żółtkami, solą i pieprzem. Tak powstała masę rozsmarowujemy na ziemniaczkach.

10. Całość zapiekamy w 220st przez 30 minut.

Smacznego!

 

18:03, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 czerwca 2012
Ciasto z budyniową pianką i truskawkami

Bardzo smaczne i fotogeniczne ciasto. Definitywnie dla tych, którzy tak jak ja nie przepadają za suchymi i ciężkimi ciastami- babkami. Jest proste i praktycznie nie może się nie udać. Zupełnie nie przypomina żadnego innego. Tym bardziej polecam!


Ilość: tortownica 22cm

Poziom trudności 3/10

Czas przygotowania: 2h

SKŁADNIKI:

Składniki na kruche ciasto:

·         2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)

·         250 g masła lub margaryny, zimnego

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         3 łyżki cukru pudru

·         5 żółtek

 

Budyniowa pianka:

5 białek

·         1 szklanka drobnego cukru do wypieków

·         1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*

·         2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)

·         1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

·         500 g  truskawek (lub innych sezonowych owoców)

·         cukier puder do oprószenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 porcje po ¾ i ¼ zawijamy w osobne folie i zamrażamy. Można to zrobić dzień wcześniej.

2. Na spód foremki wyłożony papierem do pieczenia ścieramy na tarce ciasto (większą część). Dociskamy je delikatnie do dna blaszki. Spód pieczemy 15-20 min w 220st aż do przyrumienienia.

3. Przypieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

4. W międzyczasie ubijamy białka stopniowo i powoli dodając cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodajemy budynie i olej. Miksując do połączenia składników.

5. Piekarnik nagrzewamy do 185st. Na spód ciasta wykładamy masę budyniową. Na wierzchu układamy gęsto owoce.

6. Na owoce ścieramy mniejszą część zamarzniętego ciasta.

7. Całość pieczemy 30-35min.

8. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

17:17, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
niedziela, 10 czerwca 2012
Ciasto drożdżowe z serem pleśniowym podane z konfiturą śliwkową

 Zdecydowanie lubię testować nowe smaki i połączenia. W szczególności gdy można je łatwo przyrządzić i podać jako ciekawą przystawkę podczas spotkania z przyjaciółmi. Jest to jeden z tych przepisów, który zaskoczy i zasmakuje większości z Waszych gości. Moim zdaniem świetnie pasuje do lampki wina. Mimo, że nie należy do najłatwiejszych ani najszybszych to zapewniam, że warto się pofatygować.


Ilość: dla 4-6osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 20min przygotowanie plus 2,5 pieczenie/wyrastanie

SKŁADNIKI:

2,5 szklanki mąki pszennej

¾ szklanki wody

2 jajka

7g drożdży instant

1 łyżeczka soli

2 łyżki miodu

200g sera z niebieską pleśnią

Do podania:

Słoiczek konfitury śliwkowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Z wszystkich składników poza serem zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to przy użyciu maszyny) w razie potrzeby podsypując mąką.

2. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1h w misce przykrytej ściereczką.

3. po tym czasie delikatnie rozciągamy ciasto na dość płaski placek.

4. Na wierzch rozkruszamy ser z niebieską pleśnią, dociskamy do ciasta a następnie zawijamy bochenek.

5. Gotowy bochenek przekładamy do koszyka lub foremki i odstawiamy na godzinę do napuszenia.

6. Pieczemy w 220 st 25minut.

7. Podajemy przestudzony z kwaskowatą konfiturą śliwkową.


Smacznego!

17:16, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 czerwca 2012
Chleb z płatkami owsianymi i miodem

W końcu życie wraca na spokojne tory. Czuje się spełniona i zadowolona. W końcu w poniedziałek skończyłam studia J. Mam ogromną ochotę na gotowanie. I jeszcze większą na blogowanie. Z ogromną niekłamaną przyjemnością przedstawiam pyszny chleb. Puszysty i mięciutki. Długo utrzymujący świeżość i łatwy w przygotowaniu. Mój co prawda nieco przerósł ponieważ zakupy się przeciągnęły i zasadniczo chleb niemalże  wyszedł z koszyczka na blat (nawet nie chcę myśleć jak ciężko by się to zmywało!). W wyrabianiu wyręczyłam się maszyną do chleba a gotowe ciasto uformowałam i wstawiłam na czas wyrastania do koszyka. Przyznam szczerzę, że to bardzo komfortowe wyjście a chleb zdecydowanie na tym zyskał nie oszukujmy się, że dałabym radę go zagniatać 30-40min jak maszyna ;). Przepis wart jest spróbowania u mnie na pewno jeszcze nie raz pojawi się na stole.

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 4h

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

500G mąki pszennej

350g wody

1 filiżanka płatków owsianych

1 duża łyżka miodu gryczanego

1 łyżeczka soli

7g drożdży instant

2 łyżki zakwasu żytniego dokarmionego kilka godzin wcześniej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub w maszynie do chleba i wyrabiamy gładkie ciasto.

2. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję ale zdecydowanie nie lejącą. Łatwo po obsypaniu mąką wierzchu uda się uformować bochenek.

3. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

4. Następnie delikatnie spłaszczamy i formujemy bochenek.

5. Wstawiamy do koszyka obsypanego mąką przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5h.

6. Nagrzewamy piekarnik z blachą do 220st.

7. Na wrzącą blaszkę delikatnie przekładamy bochenek.

8. Pieczemy 40minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

20:59, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »