Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
niedziela, 29 czerwca 2014
ekscentryczna sałatka (miodowo- czosnkowo- malinowa) - pyszna

Jest to moja ulubiona sałatka, błyskawiczna w przygotowaniu i niesamowicie pyszna. Wytrawna dzięki dodatkowi malin lekko słodka dzięki dodaniu miodu a dressing czosnkowy „Kujawski ze smakiem” idealnie równoważy oba smaki. Polecam do wypróbowania! 

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 5-10 minut

Poziom trudności: 1/10

SKŁADNIKI:

  • ok. 150-200g sałaty roszponki
  • 8 łyżek malin (mogą być mrożone)
  • opakowanie sera mozarella w kulkach
  • 1 saszetka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z czosnkiem „Kujawskiego ze smakiem”
  • 2-3 łyżki ciemnego miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Sałatę delikatnie myjemy i umieszczamy w większej misce.

2. Posupujemy po wierzchu mozarellą i malinami.

3. Całość zalewamy saszetką oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia Kukawskiego z czosnkiem, a następnie polewamy delikatnie i równomiernie miodem. 

Smacznego!

 



Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl . Oświadczam, że akceptuję regulamin w.w. konkursu. 

22:06, kaaasiuniaa
Link Komentarze (38) »
niedziela, 22 czerwca 2014
Miodowe ciasteczka razowe

Po upieczeniu rewelacyjnych ciasteczek owsianych przyszłą pora na zrobienie kolejnego kroku w kierunku zdrowych słodkości. Wpadły mi w oko kruche ciasteczka w stylu znanych digestiv'ów. Moim zdaniem te ciasteczka są nawet smaczniejsze, delikatnie słodkie z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu. Idealne do kawy na sycące drugie śniadanie. 

Ilość: ok. 2 blaszki

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 30 minut

SKŁADNIKI: 

  • 125g miękkiego masła
  • 90g brązowego cukru
  • 5 kopiastych łyżek ciemnego miodu (u mnie gryczano-malinowy)
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki żytniej
  • 2 niewielkie jajka

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Masło i cukier ubiłam na puszystą masę, pod koniec dodając miód oraz jajka.

2. Po tym czasie dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam gładkie ciasto.

3. Podzieliłam je na 2 części zawinęłam w folię i umieściłąm w lodówce na 30 minut.

4. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość około 2 mm i wycinałam okrągłe ciasteczka.

5. Gotowe ciasteczka przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odbijałam stempelkami wybrane napisy (ciasteczka nie rosną więc możesz je układać dość blisko siebie).

6. Piekłam w 190st 15minut.

7. Gotowe ciastka studziłam na kratce. 

Smacznego!

 

12:14, kaaasiuniaa
Link Komentarze (14) »
niedziela, 01 czerwca 2014
Puszyste bułeczki razowe

Po dłuższym odpoczynku, i przemyślanej reorganizacji czasu (niedo-czasu) dnia codziennego wracam do blogowania. Tym razem z podejściem zdrowej lekkiej kuchni. W pierwszej kolejności proponuję pyszne, długo utrzymujące świeżość bułeczki. Pasują zarówno do słodkich jak i słonych dodatków.

Ilość: 9 sztuk

Czas przygotowania: 3h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże łyżki puree z ziemniaków
  • 25g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mieszanka ziaren do posypania (mak, sezam, słonecznik, amarantus)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jeżeli używam świeżych drożdży to zasypuje je cukrem i zostawiam na 15 minut.

2. W przypadku drożdży instant wszystkie składniki od razu umieszczam w misce miksera i wyrabiam hakami do ciasta drożdżowego 5-8 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne lub zbyt suche dodaję odrobinę wody lub mąki. 

3. Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę- do podwojenia objętości.

4. Po tym czasie formuje 9 bułeczek i układam je na blaszce na papierze do pieczenia, uformowane bułeczki nakrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na kolejne 30 minut.

5. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 220st. Piekę bułeczki 20 minut. Następnie studzę na kratce.

Smacznego!

07:34, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »