Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
sobota, 28 lipca 2012
Szynka domowa- peklowanie mięsa

Początkowo pomysł  peklowania wydał mi się raczej przerażający i lekko niehigieniczny. Bo przecież przechowywanie surowego mięsa w lodówce dłuższy czas nie kojarzy się zdrowo. Jednak koleżanka skutecznie mnie namówiła, długo się nie zastanawiając kupiłam mięso, przygotowałam zalewę z soli peklowej i umieściłam w niej mięso. Codziennie zgodnie z zalezeniami je obracałam, czując się trochę jak w laboratorium. Gdy 5 dnia przy zmianie zalewy wciąż nie dopadły mnie żadne niepożądane zapachy kamień spadł mi z serca. Uwędzona wędlina okazała się być niesamowicie aromatyczna i zupełnie inna od tych dostępnych w popularnych sklepach. Jakby nowa ilość mięsa w mięsie. Najlepszą rekomendacją jest fakt, iż gdy tylko skończymy jeść zapeklowaną wędlinę mąż od razu pyta kiedy wstawię następną. Zachęcam do spróbowania.


Ilość: 80dag

Czas przygotowania: ok. 10dni

Poziom trudności: 2/10

Składniki:

  • 80dag szynki
  • 1 opakowanie soli peklowej
  •  Ząbków czosnku
  • Pieprz
  • Ziele angielskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Naczynie do peklowania myjemy i sparzamy wrzątkiem.

2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól peklową, dodając pozostałe przyprawy.

3. Zalewę studzimy i chłodzimy.

4. Czyste umyte mięso (bez kości) umieszczamy w zalewie w razie potrzeby obciążając je talerzykiem aby całe było przykryte zalewą.

5. Mięso w zalewie wstawiamy do lodówki.

6. Codziennie je obracamy.

7. Po 5 dniach zmieniamy zalewę na świeżą.

8. Po 10 dniach mięso opłukujemy. Wiążemy sznurkiem do wędlin.

9. Mięso wedle upodobań można oprószyć grubomielonym pieprzem lub majerankiem.

10. Pieczemy je około 1h w 215st.

16:08, kaaasiuniaa
Link Komentarze (14) »
niedziela, 15 lipca 2012
Klasyczne bardzo kruche ciasteczka z cukrem i marmoladą

Pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa, bardzo kruche z wierzchu posypane cukrem i przełożone pyszną słodką marmoladą. Nic dodać nic ująć. Bardzo polecam! 


Ilość: 2 - blaszki w zależności o wielkości foremki

Czas przygotowania: 1,5h

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250g masła
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • marmolada lub dżem wysoko słodzony do przełożenia
  • cukier do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciasto wyrabiam plastyczne ciasto. Owijam folią i umieszczam w zamrażalniku na około 30min. 

2. Po tym czasie jeżeli zbyt mocno zamarzło zostawiam na blacie na kilkanaście minut aby dało się formować.

3. Wałkuję cienko na 1-2mm i szklanką wykrawam kółka.

4. Piekarnik rozgrzewam do 185st.

5. Kółka z ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę z nich obsypujemy cukrem dociskając aby cukier się zbyt łatwo nie osypywał. 

6. Pieczemy 12minut.

7. Wyciągamy z pieca i zostawiamy na gorącej blaszce 3-5min a następnie przekładamy do studzenia na kratkę. 

8. Na koniec kółeczka nie pokryte cukrem smarujemy cienko marmoladą, którą nakrywamy ocukrzonym ciastkiem. 

Smacznego!

17:38, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
niedziela, 08 lipca 2012
Chleb żytni razowy z ziarnami

Przyznam, że pogoda nie zachęca do gotowania. Włączenie piekarnika poza późnymi godzinami nocnymi nie wchodzi w grę. Więc chleb na zakwasie wydał się idealnym rozwiązaniem, długo rosnący, zdrowy i sycący. Prosty w wyrabianiu bo wymagający jedynie zamieszania składników łyżką. Najlepiej smakuje z masłem i pomidorami chociaż pasuje również do słodkich dodatków. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Polecam.


Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania 15min czas wyrastania około 5- 6h

Poziom trudności: 4/10 (wymaga raczej cierpliwości niż umiejętności)

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 125ml wody
  • 75g mąki żytniej razowej
  • 50g słonecznika
  • 15g siemienia lnianego
  • 70g aktywnego zakwasu żytniego
  • 6g soli morskiej

Ciasto:

  • 120g wody
  • 1 łyżka melasy lub miodu
  • 160g mąki żytniej razowej
  • 80g mąki pszennej

1 łyżeczka drożdży instant

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Składniki na zaczyn mieszamy, miskę z zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 4h.

2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

3. Tak przygotowane ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 1h.

4. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki u mnie wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości czyli na około 1h. 

5. Następnie nagrzewamy piekarnik do 220st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190st. Pieczemy w sumie 40minut.

6. Studzimy na kratce.

Smacznego!

12:31, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »