Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
środa, 31 sierpnia 2011
SERNIK WIEJSKI

Dlaczego wiejski?- bo z serków wiejskich ;-). Lubię serek wiejski dlatego, że jest bardzo delikatny i pozbawiony kwaskowatości klasycznego twarożku. Od kilku dni nosiłam się z zamiarem upieczenia sernika, jednak nie takiego ciężkiego, bo na to było zdecydowanie za gorąco. Przyszedł mi do głowy pomysł aby upiec lekki budyniowy serniczek na serkach wiejskich. Okazał się rewelacyjny, kremowy, delikatny, na pysznym kruchym spodzie. Robi się go błyskawicznie i bezproblemowo. Bardzo polecam.


Ilość: 1 klasyczna forma do tarty

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 20minut plus pieczenie 40min.

SKŁADNIKI
Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 40 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

Na masę serową:

  • 400g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki serka typu Philadelphia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:

1 białko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy foremkę do tarty wysmarowaną masłem i umieszczamy ją w lodówce.

2. Piekarnik nagrzewamy do 180st.

3. Serek wiejski odsączamy z płynu. Wbijamy do niego jajka i dodajemy resztę składników. Intensywnie mieszamy lub miksujemy (ja zmieszałam ponieważ nie chciałam aby za bardzo wyrósł).

4. Schłodzony spód do tarty smarujemy rozkłóconym białkiem i podpiekamy w piekarniku około 15min.

5. Po tym czasie wylewamy masę serową i wsuwamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy około 30 minut.


Smacznego!

12:32, kaaasiuniaa
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 29 sierpnia 2011
MÓJ ULUBIONY OBIAD Z GRILLA

 Jak wcześniej wspominałam  kilka ostatnich dni spędziliśmy na wsi co było pierwszą w tym roku okazją do grillowania. Pogoda dopisała niesamowicie więc nie marnowaliśmy ani chwili i grillowaliśmy codziennie. Zwycięskim okazał się obiad złożony z kilku prostych składników, które przepysznie się uzupełniały tworząc perfekcyjny zestaw grillowy, który szczerze wam polecam!


Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: ok. 15-20min biorąc pod uwagę, że grill jest już nagrzany

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  •  2 plastry schabu bez kości
  • 1 średnia cukinia
  • 4 oscypki
  • 4 kromki chleba żytniego z ziarnami (przepis pojawi się wkrótce)
  • Kilka plasterków masła
  • Opcjonalnie konfitura z żurawiny, borówek lub malin

 

Zalewa do mięsa:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki pikantnej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Szczypta cząbru
  • Szczypta tymianku
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wieczór przed grillowaniem lekko rozbijamy mięso. W misce mieszamy składniki zalewy i umieszczamy w niej mięso. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie tak przygotowane mięso wyciągamy z zalewy i umieszczamy bezpośrednio na grillu, pieczemy z obu stron aż się przyrumieni.

2. Cukinie obieramy ze skórki kroimy w kostkę, doprawiamy odrobiną wegety i pieprzem. Umieszczamy na foli aluminiowej, na wierzchu układamy plasterek masła. Całość zawijamy w folię, układamy na grillu i pieczemy obok mięsa. U nas cukinia była gotowa równocześnie z mięsem.


3.Oscypki układamy na grillu na samym końcu gdyż im wystarcza tylko chwilka. Zdejmujemy z grilla gdy zmiękną i lekko się zrumienią, trzeba jednak ich nieustannie pilnować bo szybko się zwęglają ;-). Najlepiej smakują z konfiturą z żurawiny, borówki lub ewentualnie malin.

Smacznego!

14:19, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
niedziela, 28 sierpnia 2011
TORCIK Z KREMEM MILKY WAY

Cóż określenie torcik bynajmniej nie wynika z tego, iż był dla dzieci, ale z jego rzeczywistych rozmiarów, był malutki, w niewielkiej tortownicy około 16cm średnicy. W sam raz dla 4 osób, chociaż śmiało wystarczałby po kawałku dla 6. Był bardzo smaczny, lekki kremowy z wyczuwalną obecnością batoników milkyway. Masa była lekka śmietanowa (nie lubię tych ciężkich na bazie masła) biszkopt natomiast delikatny i puszysty. Torcik został ozdobiony surowo prażonymi migdałami i paluszkami maczanymi w gorzkiej czekoladzie- w końcu był to torcik dla mojego męża, kwiatki więc byłyby nie na miejscu ;-). Bardzo polecam wam cały torcik jak również sam krem do innych deserów.


Ilość: tortownica ok. 16cm

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 2-3h

SKŁADNIKI:

Na biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao

 

Na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 5 batoników Milky Way (każdy o wadze 22 g)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody

 

Dodatkowo:

  • Prażone płatki migdałów
  • Kilka niesolonych paluszków
  • Kilka kostek gorzkiej czekolady

 

Dzień przed podaniem ciasta śmietankę podgrzewamy z batonikami aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 175st.

2. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

3. Białka ubijamy na sztywną pianę.

4. Mąkę przesiewamy do żółtek, dodajemy ubite białka i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie łączymy wszystkie składniki.

5. Masę przelewamy do tortownicy, wsuwamy do piekarnika i pieczemy 30-40minut. Do tzw suchego patyczka.

6. Gotowy biszkopt zostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia.


7. Gdy ostygnie kroimy go na 3 blaty.

8. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.

9. Schłodzoną śmietankę z rozpuszczonymi batonikami ubijamy mikserem aż zgęstnieje, niezbyt długo żeby się nie zważyła. Pod koniec wlewamy całkowicie ostudzoną żelatynę.

10. Masę można umieścić na 30minut w lodówce wówczas będzie się lepiej nakładać na brzegi tortu.

11. 1/3 masy wykładamy na najniższą część biszkoptu, nakładamy kolejny blat i wykładamy kolejną 1/3 część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta.

12. Pozostałą masę nakładamy równomiernie na górę i brzegi ciasta. Gdy skończymy najlepiej umieścić je w lodówce.


13. Rumienimy paczkę migdałów w płatkach na patelni, po czym dokładnie je studzimy. I obsypujemy nimi ciasto.

14. Ja dodatkowo nie solone paluszki namoczyłam w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie, ułożyłam je na kratce aż czekolada zastygnie i posypałam nimi tort.

15. Do podania najlepiej przechowywać je w lodówce.

Smacznego!

14:56, kaaasiuniaa
Link Komentarze (12) »
sobota, 27 sierpnia 2011
ENGLISH MUFFINS = MC MUFFIN

 Ostatnio zmagam się z trudnością regularnych wpisów bynajmniej nie dlatego, że mniej gotuję – gotuję dużo. Ale to dlatego, że mam niepowtarzalną okazję pomieszkać parę dni na wsi i korzystać ze wspaniałego tarasu moich teściów na, którym ekran mojego laptopa jest niestety niemalże niewidoczny. Myślę, że wkrótce zdołam to nadrobić J. Ale przechodząc w końcu do przepisu. Poruszę nieco kontrowersyjny temat albowiem jedzenia Fast food. Nie popieram tego z racji, że jest bardzo niezdrowe, jednocześnie przyznając, że bywa smaczne. W związku z tym postanowiłam poszukać zdrowszego odpowiednika. Mój mąż uwielbia śniadania w mc Donaldzie no wiecie te mc mufinki. Przyznam, że również uważam, je za smaczne. Jeżeli też je lubicie zarzekam się, że musicie wypróbować ten przepis. Jest banalny, dość szybki i dokładnie wiecie co znajduje się w środku. Możecie wypróbować również wersję bez mięsną ponieważ samo pieczywko jest naprawdę smaczne.


Ilość: 6 bułeczek

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 2-2,5h

SKŁADNIKI:

  • 320 g mąki pszennej chlebowej
  • 4 g drożdży instant
  • 7 g soli
  • 215 g letniej wody
  • odrobina oleju słonecznikowego
  • łyżka semoliny do ciasta
  • łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • garść semoliny do obtoczenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Śmiało można to zrobić mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.

2. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie odgazowujemy ciasto i dzielimy na 6 części.

4. Formujemy kulki, które następnie dość porządnie spłaszczamy i obtaczamy szczodrze w semolinie. Blaszkę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.


5. Patelnię z grubym dnem bez absolutnie żadnego tłuszczu rozgrzewamy na średnim ogniu.


6. Ukłądamy na niej napuszone bułeczki i smażymy po ok. 3,5-4 min z każdej strony.

7. Studzimy na kratce. Po chwili kroimy każdą bułeczkę na pół i przesmażamy aż się lekko zrumieni.

8. Polewamy ją majonezem i ketchupem. We wnętrzu nadziewamy serem i usmażonymi wcześniej filetami z kurczaka lub szynką, dodajemy ulubione warzywa i voila.

Smacznego!

16:21, kaaasiuniaa
Link Komentarze (8) »
czwartek, 25 sierpnia 2011
Bagietki lekkie jak chmurka

Są to moje trzecie w życiu bagietki. Pierwsze były smaczne, drugie były absolutnie pozbawione kształtu ale jadalne i te… bagietki idealne, maślane, delikatne, bardzo puszyste. Rozpływające się w ustach. Mogę śmiało powiedzieć, że najlepsze jakie w życiu jadłam. Choć to dopiero początek mojej przygody z bagietkami (dopiero niedawno zostałam obdarowana cudowną blaszką do wypiekania bagietek, którą dumnie prezentuje na zdjęciach ;D). Nie będę ukrywać, że bez takiej blaszki bagietki się nie udadzą- próbowałam i nie tylko wygląd ale także struktura bagietek jest inna. Jeżeli więc posiadacie niezbędne wyposażenie gorąco polecam ten przepis.


Ilość: 3 bagietki

Czas przygotowania: 2h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 i 1/3  szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 15 minut. Wówczas drożdże się rozpuszczą.

2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Można to zobić za pomocą miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego.

3. Gotowe ciasto obsypujemy mąką i umieszczamy w misce, którą owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

4. Następnie odgazowujemy ciasto i formujemy podłużne bagietki, powinny być znacznie węższe od wgłębień foremki, jedynie wówczas po wyrośnięciu zachowają kształt. Można je na tym etapie posypać ulubionymi ziarnami

5. Foremkę z bagietkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Najlepiej jednak co jakiś czas sprawdzać czy bagietki nie są już wystarczająco napuszone. Gdy ładnie wypełnią foremkę i będą nieco ponad nią wystawać  można zacząć nagrzewać piekarnik do 220st.

6. Bagietki wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25minut. Jeżeli chcemy by miały chrupiącą skórkę spryskujemy piekarnik kilkakrotnie wodą na początku pieczenia.

7. Studzimy na kratce.

Smacznego!

10:41, kaaasiuniaa
Link Komentarze (5) »
wtorek, 23 sierpnia 2011
Program "Kolacja dla dwojga"

Jakiś czas temu z portalu bobby.pl dostałam  propozycję napisania recenzji  programu ,a konkretnie przedpremierowego odcinka  „Kolacji dla dwojga”, który wkrótce ma się pojawić na antenie BBC. Zgodziłam się bo bardzo lubię ciekawe doświadczenia, szczególnie te kulinarne i literackie. Tak więc do rzeczy; 

Podczas tej 45 minutowej audycji kulinaria przyjemnie przeplatają się z puentą programu, jaką jest wybór tajemniczego partnera a w zasadzie 3 z 5 znając jedynie zaproponowane przez nich menu. Trzy najciekawsze propozycje zostają zaprezentowane podczas wspólnej kolacji uczestników i ugotowane na wizji.

Program jest ciekawszy niż w pierwszej kolejności można by się tego spodziewać. Zabawne dialogi przeplatają się z przygotowywaniem smacznych potraw.

Zdziwiło mnie jednak, że na pierwszym planie pojawiła się osoba ,która nie potrafiła gotować, i przygotowała niewypróbowane wymyślone dania. Jednakże pozostali uczestnicy programu zrekompensowali to niedopatrzenie przygotowując bardzo ciekawe i profesjonalne potrawy. Ponadto narrator od czasu do czasu udzielał porad stricte kulinarnych.

Zaimponowało mi, iż prawie każde danie przedstawione w programie zawierało mięso co nieczęsto się zdarza, w czasach gdy wegetarianizm jest znacznie bardziej politycznie poprawny. Cenię sobie przepisy na smaczne dania mięsne ugotowane z podstawowych niezbyt wyszukanych składników, bo przecież trudno byłoby  się  nie zgodzić z bohaterką odcinka, która z dużą lekkością, na wesoło acz zdecydowanie prezentowała pogląd, iż zwierzęta oprócz tego, że bywają śliczne to niestety również są pyszne.

Bardzo spodobały mi się niektóre potrawy dlatego też ubolewam nad brakiem szczegółowych przepisów na prezentowane dania lub chociaż źródła pod, którym można by je odnaleźć.

Program jednak jako całość był, zabawny i zaskakujący, chętnie obejrzę kolejne odcinki.



13:33, kaaasiuniaa
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 22 sierpnia 2011
Bûche de Noël

 Pierwszy raz zdecydowałam się na zrobienie rolady biszkoptowej. I przyznaje, że jest to wyzwanie. Zajmuje też dużo czasu, jednakże efekt końcowy był bardzo zadawalający mimo licznych chwil zwątpienia, kiedy to rolada mi pękała lub krem postanowił oblepić ją z każdej strony, nie tylko z tej, z której chciałam. Oprócz tego, że efektowna to okazała również bardzo smaczna. Malinowy krem z mascarpone idealnie komponował się z wytrawnym czekoladowym musem z zewnątrz. A delikatny biszkopt perfekcyjnie pasował do całości. Jeżeli chcecie podać coś efektownego i zarówno pysznego to w 100% polecam to ciasto! Przepis podpatrzyłam na wspaniałym blogu cioccolatogatto, odrobinę zmodyfikowałam.


Ilość: dla ok. 10os

Czas przygotowania: 4-5h

Poziom trudności: 9/10

SKŁADNIKI:

biszkopt czekoladowy:

  • 3 białka
  • 4 żółtka
  • 90g cukru
  • 20g kakao
  • 35g mąki pszennej

1 Białka ubijamy z połową cukru na sztywną lśniącą pianę.

2. Żółtka ubijamy z resztą cukru na kogel mogel.

3. Na koniec przesiewamy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.

4. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 190st. Pieczemy 12minut.

6. Ciepły biszkopt wyjmujemy z blaszki, delikatnie odklejamy papier, przekładamy na szmatkę kuchenną i zawijamy jak roladę. Tak zawinięty odstawiamy do przestygnięcia.

krem z mascarpone:

  • 450 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 80g cukru
  • Garść malin
  • 1 filiżanka (160ml) kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny

1 Kremówkę z cukrem ubijamy.

2. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i studzimy.

3. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki i krótko miksujemy.

4. Masę umieszczamy w lodówce na około godzinę aby stężała.

5. Gdy stężeje smarujemy nią biszkopt i zawijamy roladę, którą ponownie umieszczamy w lodówce.

puszysty ganache:

  • 60g gorzkiej czekolady
  • 80ml śmietanki kremówki
  • 50g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki cukru (ewentualnie)

1 Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy kremówkę i dokładnie mieszamy.

2. Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.

3. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę z kremówką i miksujemy wszystkie składniki.

4. Krem umieszczamy na kilkanaście minut w lodówce, gdy lekko stężeje łatwiej będzie się rozsmarowywał na roladzie.

5. Roladę kroimy na 3 części. Dwie mniejsze i jedną większą. Najdłuższą część smarujemy brązowym kremem. Następnie doklejamy pozostałe „konary” i również smarujemy je brązowym kremem.

6. Na tak powstałym konarze widelcem tworzymy imitację kory. Całość wstawiamy do lodówki.

grzybki:

  • 1 duże białko
  • 55g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 15g gorzkiej czekolady
  • 30g białej czekolady

1 Białko ubijamy mikserem stopniowo dodając cukier puder i szczyptę soli.

2. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodajemy ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej. Chwilkę miksujemy.

3. Następnie masę przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką, ja takiej nie miałam więc odkręciłam końcówkę i bez żadnej końcówki wyciskałam „nóżki i kapelusze” na papier do pieczenia.

4. Piekarnik nagrzewamy na 100st i suszymy w nim bezy około 60minut.

5. Gdy bezy będą suche, spody kapeluszy smarujemy gorzką czekoladą. Odstawiamy do wyschnięcia. Następnie smarujemy je białą czekoladą. Gdy lekko zastygnie za pomocą wykałaczek tworzymy imitację blaszek. Nożem robimy dziurki z kapeluszach i za pomocą czekolady doklejamy nóżki do kapeluszy.


6. Tuż przed podaniem dekorujemy „pniak” grzybkami i potartą czekoladą. Ja czekoladę zblendowałam więc wyszedł taki „ziemisty efekt”.


Smacznego!

11:10, kaaasiuniaa
Link Komentarze (13) »
niedziela, 21 sierpnia 2011
TRADYCYJNE DOMOWE LECZO

Wiosną bardzo lubię warzywne dania. W szczególności dotyczy to młodej cukinii, która z reguły jest niepozorna ale w dobrze doprawionym leczo smakuje wybornie. Wiem, że przepisów na leczo jest całe mnóstwo, ja jednakże zamieszczę ten, który uważam za najbardziej tradycyjny, domowy. Żaden smak nie dominuje, pominęłam wszelkie zioła a w wyrazistych przyprawach ograniczyłam się do czosnku i cebulki. Był to strzał w dziesiątkę, leczo wyszło wspaniałe i zniknęło równie szybko jak się pojawiło. Bardzo polecam.


Ilość: obfite porcje dla 2 osób lub średnie dla 4

Czas przygotowania: ok.60min

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI

  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 małe cebule
  • 5 pomidorów
  • 2 niewielkie cukinie
  • Niewielki kawałek kiełbasy Lisieckiej (można dodać mniej lub więcej w zależności od tego jak bardzo mięsne leczo lubimy)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Według mnie najprostszy i najszybszy sposób przygotowania lecza do podzielenie skłądników na dwie miski – te, które wrzucamy najpierw na patelnię a w drugiej misce umieszczamy te, które wymagają zdecydowanie krótszego czasu duszenia.

2. W Pierwszem misce umieszczamy posiekaną cebulę i paprykę.

3. Do drugiej miski wrzucamy obrane i posiekane pomidory i cukinię.

4. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy zawartość pierwszej miski i smażymy około 5-8min.

5. Po tym czasie dodajemy kiełbasę Lisiecką drobno posiekaną i podsmażamy 3 minuty.

6. Następnie wrzucamy zawartość drugiej miski, doprawiamy pozostałymi składnikami i dusimy pod przykryciem około 20minut.

7. Gdy cukinia będzie odpowiednio miękka zdejmujemy z ognia i podajemy.

Smacznego!

13:50, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
piątek, 19 sierpnia 2011
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

Uwielbiam rogaliki chyba w równym stopniu te kruche jak i te drożdżowe. Tym razem odkryłam ciasto idealne. Lekko maślane, puszyste, rozpływające się w ustach. Potrzebowałam upiec je rano więc ciasto przygotowałam dzień wcześniej i umieściłam je w lodówce na noc na czas wyrastania. Jest to szalenie wygodny sposób a naprawdę nie ma w tym wypadku wpływu na smak i konsystencję ciasta. Rano uformowałam rogaliki i po 40minutach były gotowe. Zabrałam je na piknik i zebrały same pozytywne recenzje, ja również je szczerze polecam!


Ilość: 2 blaszki

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 10minut wieczór wcześniej noc na wyrastanie w lodówce bub 1i 1/2h w temperaturze pokojowej i 40minut na przygotowanie i pieczenie.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3  i 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania ciasta
  • 1 szklanka jagód

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki na ciasto poza masłem umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy masło i dalej chwilkę wyrabiamy.

2. Miskę z ciastek owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.

3. Następnego dnia ciasto dzielimy na 2 części.

4. Każdą z nich rozwałkowujemy kolejno na cienki okrągły placek.

5. Każdy placek kroimy na trójkąty (jak pizzę). W zależności jak duże rogaliki chcemy stworzyć to kroimy placek na 6 lub 8 części. Rogaliki jednak nie mogą być miniaturowe bo nie uda się ich nadziać jagodami.


6. U podstawy każdego trójkąta układamy łyżeczkę jagód. I zawijamy trójkąt w kierunku najdłuższego roku (do środka wyciętego placka) jednocześnie sklejając brzegi aby jagody nie wypadły. Na koniec brzegi rogalików zaginany aby tworzyły półksiężyce.


7. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20minut do napuszenia.

8. Piekarnik nagrzewamy do 190st. Tuż przed pieczeniem smarujemy rogaliki rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 15-18min.

Smacznego!

10:48, kaaasiuniaa
Link Komentarze (8) »
środa, 17 sierpnia 2011
TRADYCYJNY GULASZ WIEPRZOWY

Bardzo długo razem z mężem poszukiwaliśmy przepisu na tradycyjny gulasz. Ale nie byle gulasz tylko taki, który stanowi kwintesencję mięsa smakiem jak i pięknym brązowym kolorem.  Nie przekłamując dopiero po kilku latach się udało. Za przepis i podpowiedzi dziękuję Iwonie, w tym przypadku były absolutnie bezcenne J .  Gulasz jest mocno mięsny, mięso kruche i soczyste, sos idealnie kremowy, aromatyczny i brązowy bez potrzeby karmelizowania. Zdecydowanie polecam!


Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 2,5h

SKŁADNIKI:

  • 50dag łopatki wieprzowej
  • 30dag szynki
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Woda do podlewania mięsa
  • 4 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 2 listki laurowe
  • pieprz ziarnisty czarny 10 ziaren
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • OPCJONALNIE: kostna mięsna do bitek Knorr (można pominąć)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Solimy.

2. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej.

3. Na bardzo mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i obsmażamy je z każdej strony.


4. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i paprykę słodką. Wszystko optymalnie lekko "przypalamy".

5. Po kilku chwilach mięso zalewamy przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodajemy kostkę mięsną knorr. Nakrywamy je pokrywką i dusimy przez 1,5 -2h. W razie potrzeby podlewamy wodą.


6. W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę i wlewamy do mięsa, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje.

7. Ja podawałam z podpłomykiem ale myślę, że równie dobrze pasują ulubione warzywa.

Smacznego!

15:21, kaaasiuniaa
Link Komentarze (121) »
 
1 , 2 , 3