Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
czwartek, 29 września 2011
Kurczak w sosie z suszonych pomidorów

Ostatnio nie mam od rana określonych „smaków” na dany dzień co nie lada utrudnia przygotowanie czegoś. Kiedyś widziałam w intrenecie przepis na sos z suszonych pomidorów jednak zabrakło mi czasu by go odszukać więc wymyśliłam swoją wersję. Przyznam, bez fałszywej skromności, że wyszło pyszne i niebanalne w smaku danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Jestem przekonana, że zasmakuje większości z was.


Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 40min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta Bazyli
  • 2 posiekane suszone pomidory

Na sos:

  • Sos beszamelowy z tego przepisu
  • 3 łyżki Pesto Rosso
  • Duża szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kurczaka siekamy na małe kawałeczki. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka.

3. Do sosu beszamelowego dodajemy Pesto, soli i pieprzu intensywnie mieszamy.

4. Na koniec do sosu dodajemy kurczaka i podgrzewamy, posypujemy na talerzach posiekanymi suszonymi pomidorami.

5. Ja podałam z ziemniakami ale jestem przekonana, że z makaronem lub ryżem będzie równie wyśmienite.

Smacznego!

10:31, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
wtorek, 27 września 2011
Czekoladowa tarta z gruszkami z kremem migdałowym

 Nieuchronnie nadeszła jesień jednak ja lubię tą porę roku. Te kolory i długie wieczory. Moim ulubionym owocem jesieni są gruszki ciasto z ich udziałem po prostu musiało się pojawić. Ta tarta podczas pieczenia roznosi po domu niesamowity czekoladowy zapach. Jest bardzo smaczna, chociaż krem migdałowy w przyszłości z pewnością podmienię na czekoladowy.


Ilość: 1 klasyczna forma do tarty

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 1h30min

SKŁADNIKI:

  • 300 ciasta kruchego z 2 łyżkami kakao (użyłam z tego przepisu)
  • 1 białko do posmarowania ciasta
  • 3 dojrzałe gruszki

Krem:

  • 75 g masła w temperaturze pokojowej
  • 75 g cukru pudru
  • 1jajko
  • 2 płaskie łyżki maki
  • 75 g zmielonych migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180st. Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy rozkłóconym białkiem. Wsuwamy do piekarnika i podpiekamy 20min.

2. Następnie składniki na krem miksujemy. Na podpieczone ciasto wylewamy krem i rozsmarowujemy.

3. Gruszki obieramy i kroimy. Wykładamy na krem.

4. Całość wsuwamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 25min.

Smacznego

 

15:32, kaaasiuniaa
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 26 września 2011
Boeuf Bourguignon Julii Child

Jest to jedno z najwspanialszych mięs jakie zdarzyło mi się jeść. A z pewnością najsmaczniej przyrządzona wołowina (,która jednocześnie nie jest polędwicą kosztującą krocie). Uwielbiam zapach wydostający się z piekarnika podczas pieczenia, mięsny i intensywny oraz to w jaki sposób zmienia się kolor i konsystencja całej potrawy podczas przygotowania. Mięso z rezultacie jest niesamowicie kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Mimo, iż jest to bardzo czasochłonny przepis to szczerze go polecam.


Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 3,5h

SKŁADNIKI

  • 700g udźca wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ kubka bulionu najlepiej wołowego
  • 1 kubek czerwonego wytrawnego wina
  • 100g wędzonego gotowanego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso kroimy w kostkę i wymiarach mniej więcej 3cm i obtaczamy w mące.

2. Boczek kroimy w słupki.


3. Warzywa obieramy i kroimy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na niej boczek.

5. Zdejmujemy boczek i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

6. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia boczku wrzucamy mięso, rumienimy je z każdej strony dosłownie po kilka sekund. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z boczkiem.

7. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy warzywa na koniec podsypując łyżką mąki. I przekładamy je do mięsa.

8. Całość zalewamy bulionem i winem.


9. Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160st i pieczemy 3h.

Bon apetitt!

10:15, kaaasiuniaa
Link Komentarze (9) »
środa, 21 września 2011
Czarne kluski w sosie grzybowym

 Uwielbiam kluski, szczególnie śląskie ale dziś coś mnie podkusiło aby wypróbować innej wersji. Te kluski okazały się być równie wyśmienite, choć niejako bardziej konkretne. Nie tak delikatne ale o przyjemnie cięższej konsystencji i zupełnie innym smaku. Perfekcyjnie pasowały do sosu grzybowego więc w takiej formie wam polecam. Przepis pochodzi ze starej książki „Nowa Kuchnia Śląska”.


Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 45-55min

SKŁADNIKI:

Na sos:

  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 szklanka bulionu
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki

Na czarne kluski:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 3 surowe ziemniaki
  • 1 jajko
  • Mąka ziemniaczana(ilość podana w przepisie poniżej)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Surowe ziemniaki ścieramy na tarce lub w food procesorze. Odciskamy z nadmiaru płynu i umieszczamy w dużej misce.

2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski z surowymi ziemniakami.

3. Całość mieszamy z jajkiem. Wygładzamy masę odgarniamy ¼ część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto.

4. Obsypując co jakiś czas dłonie formujemy małe kluski, wielkości orzecha włoskiego.

5. Gotujemy kluski w garnku z osolonym wrzątkiem 25min.

6. Grzyby zalewamy bulionem i gotujemy przez 15min.

7. Po tym czasie blendujemy. W ¼ kubka zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Gdy nie będzie już grudek wlewamy do sosu intensywnie mieszając. Zagotowujemy aż zgęstnieje.

8. Doprawiamy sos w razie potrzeby solą i pieprzem.

9. Kluski podajemy od razu po ugotowaniu ponieważ szybko ciemnieją i po dłuższym czasie robią się twarde. Ja sos zrównoważyłam kleksem z creme frische myślę, że można dodać również śmietany.

Smacznego!

 

10:50, kaaasiuniaa
Link Komentarze (9) »
wtorek, 20 września 2011
CIASTECZKA BROWNIE

Przepyszne ciasteczka, niesamowicie czekoladowe. Na ciepło były smaczne ale według mnie najlepsze dnia drugiego. Wilgotne w środku z chrupiącymi kawałeczkami czekolady. Jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam. Perfekcyjne do kawy na poprawę nastroju w szary jesienny dzień J. Przepis pochodzi z bloga Kasi Gotowanie cieszy, lekko go zmodyfikowałam i podaję z moimi zmianami.


Ilość: dwie blaszki ok. 18dużych ciasteczek

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 10 minut plus pieczenie po 12 min na każdą blaszkę

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki brązowego cukru
  •  1/3 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 60 stopionego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Masło rozpuszczamy.

2. Mąkę, kakao, cukier, sól i sodę mieszamy. Dodajemy groszki czekoladowe.

3. Dodajemy maślankę i stopione masło i mieszamy.

4. Wyrabiamy ciasto powinno być zbite i łatwo formować się z kulki choć jednocześnie nieco lepkie.

5. Formujemy z niego 18 kulek wielkości orzecha włoskiego.

6. Układamy je na blaszce po 9 na 1 blaszce. Lekko spłaszczamy. Pieczemy 12 minut w 180st.

7. Zdejmujemy z blaszki po 5-8 minutach (wcześniej są zbyt miękkie) i studzimy na kratce.

Smacznego!

14:37, kaaasiuniaa
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 19 września 2011
Torta salata Marchigiana czyli wytrawny placek drożdżowy

Bardzo szumna nazwa tego dania jest nieco myląca, jednakże nie ja ją wymyśliłam ;-). Zachęciło mnie to danie swoim prostym wyglądem, który okazał się złudny bo danie wbrew, że nie wygląda zbyt wymagająco dla chorej osoby to zdecydowanie za dużo. Nie marudząc jednak ani chwili dłużej muszę przyznać, że obiad był wyśmienity. Ciasto niesamowicie puszyste, delikatne i przepyszne. Autorka twierdziła, że ten wypiek przypomina pizzę ale ja absolutnie się z tym nie zgadzam. Bardziej pyszną gorącą kanapkę. Przepis pochodzi z tej strony, dodałam z moimi zmianami. Zdecydowanie polecam.


Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: ok. 1,5h

Poziom trudności:  5/10

SKŁADNIKI:

Na ciasto (prostokątna blaszka 18cm na 30 lub tortownica o średnicy ok. 20cm):

  • 20 dkg ugotowanych ziemniaków,
  • 30 dkg mąki,
  • 5 dkg margaryny (u mnie masło) w temp. pokojowej,
  • 1 jajko,
  • 15 dkg świeżych drożdży,
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 łyżki maślanki lub mleka
  • ½ łyżeczki cukru

Nadzienie:

  • 15dag startego sera żółtego
  • 6-8 plasterków dobrej szynki
  • 4 suszone pomidory

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Drożdże zasypujemy cukrem i spryskujemy wodą. Odstawiamy na 15minut.

2. Po tym czasie dodajemy mąkę, ziemniaki przeciśnięte przez praskę i pozostałę składniki na ciasto. Wyrabiamy gładkie ciasto.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

4. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i wykładamy nim foremkę. Na dnie wysypujemy nadzienie a boki ciasta zawijamy by przykryły nadzienie i zlepiamy je ze sobą. Ciasto będzie dość mocno klejące więc zlepi się bez problemu.

5. Tak przygotowane odstawiamy na 1 i ½ h do napuszenia.

6. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st. Ciasto smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.

7. Pieczemy 25-30min.


Smacznego!

16:19, kaaasiuniaa
Link Komentarze (9) »
niedziela, 18 września 2011
SPAGHETTI BOLOGNESE

Zacznę może od wytłumaczenia mojej kilkudniowej niezapowiedzianej nieobecności, jednakże dopadła mnie okropna odmiana grypy, która na cały weekend wpędziła mnie do łóżka, bynajmniej nie ze względu na romantyczne okoliczności. Odchorowałam jednak swoje i powoli planuję powrót do żywych, jednak doprawdy powoli ponieważ moje zdrowie też zbytnio się nie śpieszy. Aby jednak nie zaniedbywać bloga dodam przepis na przepyszny obiad, który dla odmiany przyrządził mój mąż. Zdecydowanie nadaje się do akcji „zwiększamy odporność” przez sporą zawartość czosnku, który jak wiadomo jest naturalnym antybiotykiem. Danie ponadto jest klasyczne, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam.


Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 20min

SKŁADNIKI

  • 2,5 kotleta mielonego (u mnie wcześniej zamrożone)
  • 1 słoiczek pomidorów lub puszka odsączonych
  • Sól
  • Pieprz
  • 4-5 ząbków czosnku
  • ¼ cebuli
  • Bazylia
  • 1 niepełna garść makaronu spagetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka maggi
  • Pół garści startego żółtego sera

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekane kotlety aż się zrumienią pod koniec doprawiamy je maggi. Gdy zgasimy ogień przeciskamy przez praskę czosnek i intensywnie mieszamy.

2. Całość zalewamy pomidorami i doprawiamy do smaku.

3. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami z opakowania.

4. Gorący makaron polewamy sosem i posypujemy serem.

Smacznego!

18:38, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
czwartek, 15 września 2011
Zupa krem z pora z prażoną ciecierzycą

 Dawno nie robiłam żadnej zupy, głównie dlatego, że latem gdy upał zalewa nasze mieszkanie na poddaszu ostatnim o czym mogłabym pomyśleć, jest jedzenie gorącej cieczy. Jednak upały odeszły w a jesienne chłody witają nas co rano. Gęsta zupa krem na obiad była wręcz perfekcyjna. Lekko pikantna, bardzo wyrazista. Dzięki dodaniu prażonej ciecierzycy stała się całkiem konkretnym daniem, w sam raz jako jednodaniowy obiad. Bardzo polecam.


Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 45minut

SKŁADNIKI:

  • 2 pory
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka wegety
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • Szczypta pieprzu
  • ½ kostki serka topionego np. gouda

 

Prażona ciecierzyca:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz cyenne
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron lub zwykłego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Pory myjemy i kroimy ich białą i jasno zieloną część na talarki. Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2. Na patelni roztapiamy masło z oliwą, i podsmażamy na nim pora i ziemniaka. Następnie po ok. 5minutach zalewamy wszystko wodą około 1 szklanką. Dusimy aż warzywa zmiękną.


3. Następnie blendujemy je na gładki krem. W razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą. Doprawiamy do smaku i odstawiamy.

4. Piekarnik nagrzewamy do 230st. Ciecierzycę opłukujemy i wycieramy ręcznikiem do suchości.

5. W misce mieszamy ciecierzycę z olejem i przyprawami. Wykładamy ją na naczynie do prażenia.


6. Wsuwamy do nagrzanego piekarnika i prażymy ok. 35minut, co 10 minut mieszając.


7. Gotową zupę posypujemy prażoną ciecierzycą.

Smacznego!

09:28, kaaasiuniaa
Link Komentarze (9) »
środa, 14 września 2011
Chleb żytni na zakwasie

Pierwszy raz udało mi się zrobić chleb na zakwasie z wyraźnie wyczuwalnym lekko kwaskowatym posmakiem. Przyznam, że bardzo dobrze taki chlebek pasuje do słodkich dodatków, szczególnie do miodu. Chleb utrzymał świeżość około 3 dni następnie zrobiłam z niego tosty i w tej wersji sprawdził się równie rewelacyjnie. Bardzo polecam.


Ilość: 1 bochenek

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 15minut plus noc i dzień na wyrastanie

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki żytniej
  • 3 łyżki zakwasu pszennego
  • 4 łyżki otrąb żytnich
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 265g wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieściłam w misce i wyrobiłam lepkie i gęste ciasto za pomocą miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego. Trwało to ok. 8min. W razie gdyby ciasto wydawało się zbyt rzadkie, lejące można podsypać je mąką.

2. Następnie ciasto przełożyłam do foremki silikonowej można to zrobić również do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.


3. Obsypałam jego wierz mąką aby nie przylepił się do szmatki.

5. Po południu następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 220st i pieczemy chleb 35min.


6. Gorący wyciągamy z blaszki, usuwamy papier i studzimy na kratce.

Smacznego!

10:17, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 12 września 2011
Kruche ciasto jabłkowo- śliwkowe pod bezą z kruszonką

 To ciasto to najczęściej zamawiany szlagier u mnie w domu. Jednocześnie jestem przekonana, że nigdy nam się nie znudzi. Jest pyszne i łączy w sobie wszystkie najlepsze elementy różnych klasycznych ciast. Ma pyszną chrupiącą bezę, nieprzyzwoicie słodką kruszonkę i kwaskowate owoce ułożone na pysznym spieczonym kruchym spodzie. Można ją piec w formie ciasta w blaszce lub tarty w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam.

Ilość: na 1 foremkę do tarty

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 1h

SKŁADNIKI
 Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 60 g cukru pudru + do posypania ciasta
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

 

Na bezę:

  • 1budyń waniliowy (proszek)
  • 2 białka
  • ½ szklanki cukru pudru

Owoce:

  • Śliwki - nieduża miseczka
  • ½ litra kwaskowatego musu jabłkowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto odrywamy nieduży kawałek ciasta ( około 1/5) i wylepiamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Do pozostałego ciasta dosypujemy 4 łyżki cukru kryształu i lekko wyrabiamy.


2. Ciasto nakłuwamy widelcem i umieszczamy je w lodówce. Nastawiamy piekarnik na 165stopni.

3. Białka roztrzepujemy. 2 łyżki białka wykładamy na surowe ciasto i rozsmarowujemy, w ten sposób ciasto nie wchłonie soku z owoców.

4. Podpiekamy spód tarty przed 20 minut. W międzyczasie można z ciasta z dodatkowym cukrem wykroić dowolny kształt foremkami do ciasteczek.

5. W międzyczasie ubijamy białka z cukrem na sztywną lśniącą pianę stopniowo dodając cukier. Na koniec wsypujemy budyń i krótko miskujemy.

6. Na podpieczoną tartę wykładamy owoce, najpierw rozsmarowujemy mus jabłkowy a na wierzchu układamy śliwki.

7. Na owocach rozkładamy równomiernie pianę z białek. Układamy na wierzchu kruszonkowe ciasteczka lub porwane kawałki ciasta na kruszonkę.

8. Pieczemy około 40minut. Zaglądając co jakiś czas czy beza się nie rumieni. Jeżeli zacznie się rumienić warto nakryć ciasto folią aluminiową i dopiec do końca.


Smacznego!

10:06, kaaasiuniaa
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2