Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
sobota, 08 września 2012
Włoski chleb z suszonymi pomidorami

 

Bardzo smaczny, puszysty i lekko wilgotny chleb pieczony w ramach akcji  "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita", do której również Was zapraszam.

Upiecz Smakowity Chleb!

Składniki:

Zaczyn:

  • 227g mąki pszennej
  • 142g wody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczka drożdży instant

Mieszam składniki na zaczyn i zostawiam nakryty ściereczką na 8-12h.

Ciasto właściwe:

  • 227g mąki pszennej
  • 165g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki drożdży instant
  • Zaczyn

Sposób przygotowania:

1 Wszystkie składniki umieszczam w misce z zaczynem.

2. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypując stopniowo odrobinę mąki.

3. Wyrobione ciasto układam w misce wysmarowanej oliwą i nakrywam ściereczką. Odstawiam do wyrośnięcia na 1,5h.

4. Podrośnięte ciasto delikatnie wykładam na ściereczkę i formuję bochenek.

5. Bochenek owinięty ściereczką przekładam do koszyka i odstawiam na 1,5h.

6. Po tym czasie nagrzewam piekarnik z blachą do 220st.

7. Na gorącą blachę wykładam bochenek, nacinam i wsuwam do piekarnika.

8. Na dni piekarnika wsypuję 3-4 kostki lodu.

9. Piekę 35-40minut.

10. Studzę na kratce.

Smacznego!

 

19:15, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »