Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
sobota, 24 września 2016
Klasyczne czarne kluski z sosem z grzybów leśnych

Uwielbiam kluski, szczególnie śląskie ale dziś coś mnie podkusiło aby wypróbować innej wersji. Te kluski okazały się być równie wyśmienite, choć niejako bardziej konkretne. Nie tak delikatne ale o przyjemnie cięższej konsystencji i zupełnie innym smaku. Perfekcyjnie pasowały do sosu grzybowego więc w takiej formie wam polecam. Przepis pochodzi ze starej książki „Nowa Kuchnia Śląska”. Przepis pochodzi ze Śląska, ale jest często serwowany również na terenie Śląska Opolskiego i tutaj jest często wykorzystywany szczególnie przez starsze pokolenie ale zdecydowanie jest wart zapamiętania.

czarne_kluski_z_sosem_grzybowym1

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 45-55min

SKŁADNIKI:

Na sos:

  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 szklanka bulionu
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki

Na czarne kluski:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 3 surowe ziemniaki
  • 1 jajko
  • Mąka ziemniaczana(ilość podana w przepisie poniżej)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Surowe ziemniaki ścieramy na tarce lub w food procesorze. Odciskamy z nadmiaru płynu i umieszczamy w dużej misce.

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski z surowymi ziemniakami.
  2. Całość mieszamy z jajkiem. Wygładzamy masę odgarniamy ¼ część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto.
  3. Obsypując co jakiś czas dłonie formujemy małe kluski, wielkości orzecha włoskiego.
  4. Gotujemy kluski w garnku z osolonym wrzątkiem 25min.
  5. Grzyby zalewamy bulionem i gotujemy przez 15min.
  6. Po tym czasie blendujemy. W ¼ kubka zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Gdy nie będzie już grudek wlewamy do sosu intensywnie mieszając. Zagotowujemy aż zgęstnieje.
  7. Doprawiamy sos w razie potrzeby solą i pieprzem.
  8. Kluski podajemy od razu po ugotowaniu ponieważ szybko ciemnieją i po dłuższym czasie robią się twarde. Ja sos zrównoważyłam kleksem z creme frische myślę, że można dodać również śmietany.

Smacznego!

 

noclegi

09:55, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »