Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
sobota, 29 października 2011
Mini Calzone

 Jedna z moich ulubionych przystawek. Miniaturka pizzy w nieco innej formie. W sam raz na kolację, obiad lub pyszny dodatek. Jestem pewna, że będziecie nimi zachwyceni :-) 

Ilość: dla 2 osób jako obiad lub przekąska dla 4

Czas przygotowania: ciasto wyrasta ok. 4h a samo przygotowanie i pieczenie 30min.

Poziom trudności: 6/10

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 220g mąki
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 4g soli
  • 135g wody

Nadzienie:

  • Ser żółty lub mozarella
  • Salami
  • Pieczarki
  • Kukurydza
  • Sos pomidorowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce, i wyrabiamy gładkie ciasto. Będzie dość luźne. Wyrabianie powinno potrwać 5-6 min, można to zrobić mikserem jednak ja postanowiłam wykonać je tradycyjnie ręcznie.

2. Gotowe ciasto przekładamy na do miski wysmarowanej oliwą, zakrywamy ją folią i odstawiamy na 3-4h.

3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i kroimy na kwadraty boku plus minus 5cm.

4. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczkę sosu i rozsmarowujemy. Posypujemy dodatkowymi składnikami.

5. I zlepiamy dwa przeciwległe czubki.

6.Ukłądamy na blaszce. Po wierzchu smarujemy oliwą i posypujemy bazylią.

7. Pieczemy 12minut w 280stopniach.

Smacznego

14:13, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
środa, 26 października 2011
Chleb z semiliną i dynią

 W końcu i ja zrobiłam coś z dodatkiem dyni, no może pestek z dyni ale na dobry początek w sam raz. Dynie bowiem czekają na halloween,  które jest dopiero w poniedziałek i muszą dotrwać aby stać się pięknymi a raczej strasznymi lampionami. Ten chlebek natomiast jest przepyszny. Ma puszysty ale zwarty miąsz. Przypomina klasyczny chleb baltonowski. Nam bardzo smakował i na pewno jeszcze nie raz będzie gościł na naszym stole.


Ilość: 1 bochenek

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 20minut plus 4h na wyrastanie

SKŁADNIKI:

  • 100g semoliny
  • 350g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 200g wody
  • 100g mleka
  • ¼ szklanki pestek z dyni
  • 40g zarodków pszennych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to około 8 minut. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką.

2. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej delikatnie oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 2h.

3. Po tym czasie kosz do wyrastania chleba obsypujemy obficie mąką. Formujemy bochenek i umieszczamy go złączeniem do góry w koszyku. Nakrywamy go ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.

4. Nagrzewamy piekarnik do 220st. Na gorącą blaszkę przekładamy chleb, nacinamy i wsuwamy do piekarnika. Spryskujemy go 3-4 razy. Pieczemy 35min.

5. Studzimy na kratce.

Smacznego

 

14:46, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 24 października 2011
Piernik przekładany powidłami z czekoladą

Tak, zdaje sobie sprawę, że mamy dopiero październik i o wiele bardziej na czasie są dynie ale tak bardzo lubię ten pachnący świętami piernik, że za namową męża już go upiekłam. Pierwszy ale na pewno nie ostatni raz w tym sezonie. Jest pyszny odpowiednio puszysty, lekko wilgotny od miodu i powideł. Jeżeli nie przepadacie za podejmowaniem ryzyka i pieczeniem w wigilię niewypróbowanych przepisów to wypróbujcie go już teraz, nie pożałujecie. Świetnie smakuje od razu po upieczeniu ale jeszcze lepiej po 1-2 dniach w lodówce (choć u mnie jedynie resztki zostają na drugi dzień). Bardzo polecam.


Ilość: 1 średnia kek sówka

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 1h

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki miodu
  • 1/3  niedużego słoiczka powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub tylko cynamonu
  • 2/3 słoiczka powideł śliwkowych do przełożenia
  • 1 tabliczka czekolady na polewę
  • 2 łyżki kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Jajka ubijamy z cukrem, niezbyt dokładnie. Piekarnik nagrzewany do 180st.

2. W misce z jajkami umieszczamy resztę składników i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.

3. Masę wylewamy do silikonowej foremki lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy 40minut.

5. Gdy wystygnie przecinamy i przekładamy powidłami.

6. I polewamy polewą.

Smacznego!

19:35, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
sobota, 22 października 2011
Maślane bułeczki z suszonymi pomidorami

Jedne z najsmaczniejszych bułeczek jakie do tej pory jadłam. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie puszyste i delikatne. Aromatyczne i szalenie maślane. Idealne na śniadanie. Bardzo polecam.


Ilość: 9 niedużych bułeczek

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 2,5h

SKŁADNIKI:

  •                     225g mąki
  •                     1/2 łyżeczki soli
  •                     1 opakowanie suszonych drożdży
  •                     100g roztopionego i ostudzonego masła
  •                     3 łyżki stołowe ogrzanego mleka
  •                     2 roztrzepane jajka
  •                     5 średniej wielkości suszonych pomidorów w oliwie
  •                     mleko do posmarowania

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki poza pomidorami, i masłem umieszczamy w misce.

2. Wyrabiamy gładkie ciasto.

3. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i pomidory i wyrabiamy jeszcze chwilkę.

4. Tak przygotowaną miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1,5godziny do wyrośnięcia.

5. Po tym czasie ciasto odgazowujemy i dzielimy na 9 równych części. Formujemy z nich kulki i lekko spłaszczamy.

6. Blaszkę z bułeczkami nakrywamy ścierką i odstawiamy na 40min do wyrośnięcia.

7. Nagrzewamy piekarnik do 200st.

8. Bułeczki smarujemy mlekiem, nacinamy i pieczemy 20minut.

9. Studzimy na kratce.

Smacznego!

20:17, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
środa, 19 października 2011
Chleb pszenny na jajach i miodzie (prawie jak chałka)

Przyznam, że najpierw planowałam zrobić chałkę, jako, że nigdy jeszcze jej nie robiłam wydało mi się to ciekawe. Po kilku chwilach doszłam jednak do wniosku, że tak słodkiego pieczywa nie mam specjalnie z czym podać. Postawiłam więc na ograniczenie ilości cukru i zastąpienie go odrobiną miodu. Chlebek wyszedł niesamowity, przepyszny, puszysty jak chmurką. Ja osobiście bardzo lubię puszyste pieczywo rozpływające się w ustach. Jeżeli wy też to koniecznie musicie wypróbować ten chleb. Wyrabia się do na wyczucie ponieważ trzeba podsypywać go mąką ale wart jest zachodu.


Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 3h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 8g drożdży instant
  • 190g ciepłej wody
  • ½ łyżki soli
  • 420g mąki
  • 2 duże roztrzepane jajka
  • 50g roztopionego masła
  • 1 łyżka miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Jeżeli zbyt mocno klei się do rąk podsypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy dalej. Ważne jest aby nie podsypywać zbyt dużo mąki bo chleb straci swoją lekką konsystencję. Więc jeżeli podsypujemy to po 1 łyżce stołowej mąki. Po wyrobieniu ciasto powinno być delikatne, plastyczne i powinno odchodzić od brzegów miski.

2. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą. Miskę zawijamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.

3. Podczas wyrastania odgazowujemy ciasto dwukrotnie.

4. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych części. Rolujemy je aby powstały długie wałeczki ciasta. Łączymy je z sobą szczytami i zaplatamy jak chałkę. Instrukcje wizualną jak zaplatać chałkę znajdziecie w internecie w wielu miejscach.

5. Zapleciony chlebek umieszczamy w formie silikonowej, zawijamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1h.

6. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200st i pieczemy 35minut.

7. Studzimy na kratce. Smacznego!

10:36, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 17 października 2011
Jajka zapiekane na podgrzybkach

 Publikowałam już wersję na zapiekane jajka w kąpieli wodnej, były tak wyśmienite, że postanowiłam poeksperymentować z podobną wersją dalej. Tym razem inspiracją był dla mnie przepis Gordona Ramseya. Nie jestem szaloną fanką grzybów ani leśnych, ani pieczarek. Jednak ten przepis odmienił moje spojrzenie na grzyby. Myślę, że odpowiedni sposób przyrządzenia jest kluczem do wprowadzania nawet znienawidzonych w dzieciństwie składników, jestem wręcz przekonana. U mnie ten przepis rozpoczął, ku uciesze mojego męża, który uwielbia grzyby, istną rewolucję smakową. Bardzo polecam.

Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 25minut

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany min. 22% tłuszczu
  • 5 świeżych podgrzybków
  • ¼ średniej cebuli
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło do wysmarowania foremek i smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Nieduże naczynia żaroodporne smarujemy masłem.

2. Podgrzybki siekamy w kostkę i smażymy do zrumienienia z cebulką na łyżce masła ok. 10 min.

3. Piekarnik nastawiamy na 180st.

4. Usmażone podgrzybki wysypujemy po równo do obu naczyń żaroodpornych.

5. Wybijamy po 2 jajka do każdego naczynia. Doprawiamy solą i pieprzem.

6. Na wierzchu układamy łyżkę kwaśnej śmietany min 22%tłuszczu, i ponownie doprawiamy dolą i pieprzem.

7. Tak przygotowane naczynia umieszczamy w piekarniku i zapiekamy 12-15min.

Smacznego!

18:15, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
sobota, 15 października 2011
Chleb żytni 50% z siemieniem lnianym

Ostatnio na wszystko brakuje mi czasu. Jeżeli też macie z tym problem ten chleb jest stworzony właśnie dla was. Jest wyśmienity, obecnie jeden z moich ulubionych. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować umieścić w foremce i zostawić na całą noc i pół dnia. A po powrocie z pracy tylko włączamy piekarnik i wyśmienity dodatek do obiadu gotowy. Ten chleb jest dość ciężki ale nie jest mocno wilgotny. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Polecam.

Ilość 1 nieduży bochenek

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 15-20min plus około 18h na wyrastanie


SKŁADNIKI:

  • 200G mąki żytniej
  • 250g mąki pszennej
  • 5 łyżek dokarmionego wcześniej aktywnego zakwasu
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu
  • 320g wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego około 8-10 minut.

2. Po tym czasie ciasto przekładamy do prostokątnej formy optymalnie silikonowej lub zwykłej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.

3. Formę umieszczamy w foliowym woreczku, związujemy gumką recepturką i odstawiamy na około 18h.

4. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy na 220st i wstawiamy foremkę z chlebem. Pieczemy 40minut.

5. Studzimy na kratce.


Smacznego

16:28, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
środa, 12 października 2011
Dellagraciano

Bardzo lubię dania zawierające bakłażana. Zwykle są intensywne i aromatyczne. Tak było i tym razem. Przepis podpatrzyłam u Anny i jestem nim szczerze zachwycona. Bakłażan rozpływa się w ustach i perfekcyjnie zgrywa się ze słonym smakiem fety a ser z niebieską pleśnią dopełnia całości. Polecam dodać go nieco więcej. Zapiekanka rewelacyjnie sprawdziła się jako obiad na gorąco ale również jako drugie śniadanie do pracy na zimno. Drugiego dnia była nawet lepsza.  Bardzo polecam.


Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 1h

SKŁADNIKI:

  • 2 nieduże bakłażany
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 kostka sera feta
  • 1/3 szklanki uprażonej na suchej patelni bułki tartej
  • Kilka plastrów sera z niebieską/zieloną pleśnią

Na zalewę:

  • 0,7 szkl. jogurtu
  • 3 jajka
  • 0,3 szkl. mleka
  • pieprz i sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Bakłażana kroimy w 1cm krążki, solimy obficie i odstawiamy na 15min. Po tym czasie na powierzchni każdego krążka pojawi się ciecz, którą zbieramy ręcznikiem papierowym. Czynność powtarzamy odwracając plasterki na drugą stronę. Dzięki temu pozbawimy bakłażana charakterystycznej goryczki.

2. Pomidory doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem i odstawiamy.

3. Ser fera kroimy w drobną kostkę. Ser pleśniowy również.

4. Bakłażana układamy na papierze do pieczenia i smarujemy po wierzchu oliwą. Piekarnik nastawiamy na 200st i pieczemy bakłażana około 20min.

5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy uprażoną bułką tartą, spód podsypując grubszą warstwą.

6. Przygotowujemy zalewę miksując wszystkie jej składniki.

7. W naczyniu układamy warstwami, plastry bakłażana, pokruszoną fetę i polewamy sosem pomidorowym, następnie znó1) układamy plasterki bakłażana itd.

8. Całość zalewamy masą jajeczno jogurtową.

9. Wierzch posypujemy bułką tartą a na niej układamy ser pleśniowy.

10. Pieczemy około 40min w 200st.


14:30, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 10 października 2011
Klasyczne blondies

 Bardzo lubię Brownie więc nieuniknione było, że wypróbuję również jego bladą siostrę. Odwlekałam to jednak jak mogłam aż do dziś gdy zwyczajnie zabrakło mi czekolady J. Blondies są lżejsze od Brownie ale też wilgotne i zakalcowate. Smakowały mi jako ciastka do kawy. Moje wyszły niezbyt słodkie z groszkami z czekolady deserowej, która dopełniała efekt. Nie będę się oszukiwać, brakowało mi  oszałamiającego zapachu czekolady roznoszącego się po domu podczas pieczenia brownie. Ciasto oceniam jako smaczne, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, na pewno zasmakuje fanom ciasteczek z kawkami czekolady.


Ilość: ok. 16kwadracików

Czas przygotowania: 45min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 100g płatków owsianych
  • 200g mąki
  • 120g masła
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¾ szklanki groszków czekoladowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.

2. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Pieczemy 30minut w 180st.

4. Po przestygnięciu kroimy w nieduże kwadraty.

Smacznego

10:17, kaaasiuniaa
Link Komentarze (5) »
piątek, 07 października 2011
Tarta z serem kozim i szpinakiem

 Przyznam, że przepis na podobną tartę znalazłam w Internecie jednakże złośliwość rzeczy martwych sprawiła, że padł nam w domu Internet i musiałam z kupionych wcześniej składników wymyślić proporcje i stworzyć coś zupełnie nowego. Okazało się, że składniki tak niesamowicie do siebie pasują, że obecnie jest to moja zdecydowanie ulubiona tarta. Wyrosła pięknie, kroiła się niesamowicie wygodnie, jak tort. Idealny przepis na kolację z przyjaciółmi. Szybki, wygodny i nie ma prawa się nie udać. Bardzo polecam miłośnikom kozich serów.


Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 1h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:

  • 100g masła
  • 150g mąki
  • 3 łyżki semoliny lub mąki kukurydzianej
  • Łyżka śmietany
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu cyenne

Na nadzienie:

  • ½ paczki mrożonego szpinaku, rozmrożonego w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 plastrów sera koziego
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta tymianku
  • 4 łyżki śmietany 18%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wylepiamy do ¾ wysokości nim tortownice wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Umieszczamy w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do 200st. I wsuwamy spód. Podpiekamy do 20minut.

3. W misce umieszczamy składniki nadzienia poza serem i miksujemy.

4. Do zmiksowanej masy dodajemy porwany na kawałki ser kozi. Można zostawić kilka kawałków do posypania po wierzchu.

5. Na podpieczone ciasto wylewamy masę. Na wierzchu układamy pozostały ser i pieczemy 30min.

6. Świetnie smakuje na ciepło ale również na zimno.

Smacznego!

10:33, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2