Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
niedziela, 13 października 2013
Curry z batatów z kurczakiem

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności 3/10

Czas przygotowania: 30min

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie bataty ok 500g
  • 1 filet z kurczaka ok 300g
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego 250ml
  • maślanka (do zamacerowania kurczaka)
  • 3 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. około 2-3h lub nawet całą noc przed podaniem kroimy kurczaka w małe kawałeczki i zalewamy maślanką. 

2. W dzień podania płuczemy kurczaka i osączamy z wody.

3. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, smażymy posiekaną cebulkę z batatem pokrojonym w drobną kostkę, ok. 15 minut.

4. Po tym czasie do całości dodajemy łyżkę pasty curry i chwilę smażymy.

5. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, bulionem i dosypujemy soczewicę. Gotujemy kolejne 10-15 minut

6. Na niewielkiej patelni podsmażamy kurczaka na maśle lub oliwie. Na koniec dodajemy do curry.

7. Odstawiamy na 30 minut aby smaki się przegryzły podgrzewamy i podajemy gorące.

Smacznego!

20:41, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
czwartek, 03 października 2013
Grillowany bakłażan z czosknkiem i makaronem sojowym

Bardzo smaczne, błyskawiczne danie. Można je przygotować dzień wcześniej. Zdecydowany hit w mojej kuchni. 

Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 30min

SKŁADNIKI:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 małe opakowanie makaronu sojowego
  • 1/2 kostki sera feta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól (do odsolenia bakłażana)
  • 8-10 ząbków czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie paski (ok 3mm). Posypać dokładnie solą i zostawić na 15 minut. Po tym czasie zetrzeć sok, który wytrącił się z bakłażana. Czynność powtórzyć z drugą stroną plastrów.

2. Wstawić plasterki bakłażana do piekarnika na funkcję "grill" (u mnie na 3 poziom grzania) posmarować oliwą i zapiekać 15-20 minut do zrumienienia. 

3. Przekładamy bakłażana na drugą stronę i grillujemy dalej. Pod koniec grillowania nakładamy na bakłażana przeciśniety przez praskę czosnek i jeszcze chwilę zapiekamy.

4. Po tym czasie przestudzonego bakłażana siekamy na drobniejsze kawałki.

5. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6. Całość łączymy na patelni, w dzień podania posypujemy pokruszona fetą i jeszcze raz podgrzewamy. Dla lepszego efektu wizualnego można posypać świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

08:39, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »