Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
poniedziałek, 10 lutego 2014
Cebulowo- jabłkowe grzanki cheddarowe

Bardzo lubimy tosty w każdej postaci i przygotowujemy je myślę, że tak jak i większość z Was co najmniej kilka razy w miesiącu (jak nie tygodniu!), zwykle klasyczne z masłem i serem, tym razem jednak zainspirowani zabawą kulinarną "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda mój mąż postanowił kromki bagietki posmarować smalczykiem roślinnym Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami i to był strzał w dziesiątkę. Smakowita Pajda zaskoczyła nas, tym, że po podpieczona z bagietką nadaje jej idealną chrupiącą strukturę. Smalczyk roślinny Smakowita Pajda w tej kombinacji jest bardzo wyraźnie wyczuwalny nawet przy nałożeniu cienkiej jego warstwy rewelacyjnie koresponduje z serem żółtym. Polecam!

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 15 minut

SKŁADNIKI:

  • 1 bagietka pszenna
  • opakowanie Smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami
  • 150 g startego sera cheddar

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Bagietkę kroję na cienkie kromki.

2. Każdą kromkę posmarowałam obficie smalczykiem roślinnym Smakowita Pajda.

3. Do rozgrzanego piekarnika (funkcja grill) włożyłam kanapki na ok. 5 minut do czasu aż będą złotego koloru. 

4. Na podpieczone grzaneczki ułożyłam starty ser cheddar i całość wsunęłam do piekarnika na kolejne 3-4 minuty. 

5. Podałam gorące, pozostałe gdy przestygły wciąż pozostały bardzo chrupiące.

 

 

17:44, kaaasiuniaa
Link Komentarze (18) »
niedziela, 09 lutego 2014
Rozkoszna brukselka

Brukselka to warzywo, które albo kochasz albo nienawidzisz. Ja zdecydowanie należę do pierwszej grupy. Tym razem wpadłam na pomysł podania podsmażonej brukselki ze słodką śmietanką i pyszną serową chrupiącą posypką. Połączenie jest rewelacyjne, myślę, że przekona do brukselki niejedną osobę. Przepis przygotowany z inspiracji zabawy kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda,którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smakowita Padja zaskoczyła mnie, tym że swoim delikatnym smakiem podkreśliła słodycz brukselki a całemu daniu dodała wyrazu. 

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 30minut

SKŁADNIKI:

  • 900 g brukselki (użyłam mrożonej)
  • 40 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami
  • 20 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki zmielonego czesrtwego białego pieczywa
  • 5 łyżek parmezanu
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Brukselkę ugotowałam we wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i cukru oraz szczyptą sody oczyszczonej, kilka minut, uważając żeby się nie rozgotowała. Lekko twardą odsączyłam i odstawiłam do przestudzenia. Każdą brukselkę przekroiłam na pół.

2. W międzyczasie na suchej patelni uprażyłam migdały. Dodałam do nich smalczyk roślinny Smakowita Pajda, a na koniec pokrojona brukselkę i smażyłam około 1-2 minut na małym ogniu. 

3. Całość zalewam słodką śmietanką i gotuję na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodałam sok z cytryny.

4. Czerstwe pieczywo zmiksowałam z robocie kuchennym z parmezanem - powstało coś w rodzaju kruszonki.

4. Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałeczkami chleba z serem i zapiekałam 20 minut w 200 stopniach. 

 

20:32, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
sobota, 08 lutego 2014
Zasmażany barszcz staropolski

Bardzo lubię dania z buraczków, dlatego przy okazji  zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda postanowiłam przyrządzić lekką wegetariańską wariację na temat barszczu ukraińskiego. Bardzo lubię zupy na zasmażkach, są bardziej gęste i sycące. Barszcz jest przepyszny a Smakowita Pajda zaskoczyła mnie, tym że świetnie sprawdziła się jako kluczowy składnik zasmażki, wzbogaca jej smak i poprawia konsystencję- nie powstają grudki.  Zachęcam do wypróbowania.

Ilość: dla ok. 6-8 osób

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 1h

SKŁADNIKI:

  • opakowanie warzyw wywar (marchew, pietruszka, por, seler, cebula)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 spore buraki
  • 500ml zakwasu buraczanego
  • puszka białej fasoli
  • sól
  • pieprz
  • kubeczek śmietany min. 22%
  • 40g smalczyku roślinnego smakowita Pajda z cebulką i jabłkami
  • 3 łyżki mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Warzywa na wywar gotujemy około 30 minut, następnie usuwamy ugotowane warzywa i gotowy wywar doprawiamy solą i pieprzem.

2. Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę- wrzucamy do wywaru warzywnego i całość gotujemy na minimalnym ogniu około 15 minut.

3. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Mąkę prażymy na suchej patelni aż nabierze złotego koloru, zdejmujemy z ognia i na jeszcze ciepłej patelni dodajemy smalczyk roślinny Smakowita Pajda. Całość zalewamy chochelką barszczu a następnie przelewamy do garnka z zupą mieszając. Dodajemy fasolę. 

4. Do zupy dodajemy zakwas buraczany i śmietanę, podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia bo wówczas barszcz utraci piękny głęboki kolor. 

Smacznego!

 

21:55, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
wtorek, 04 lutego 2014
Buffalo pie czyli folklorystyczne mini quiche z wołowiną

Druga propozycja stworzona specjalnie do konkursu- zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smalczyk ujął mnie swymi właściwościami i zainspirował do kolejnego zestawienia więc postanowiłam użyć go do kruchego ciasta i okazało się, że „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że dzięki niej ciasto było bardzo kruche, nie chłonęło wilgoci z nadzienia a co najciekawsze ciasto podczas pieczenia nie zsuwało się z brzegów naczynia nawet bez obciążania go przy podpiekaniu oraz zachowało wszystkie zrobione na nim wzorki. A poza konkursem muszę nieskromnie przyznać, że quiche wyszły przepyszne, pikantna warstwa mięsna idealnie współgrała z kremową masą z porów. Polecam!

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 1h

Poziom trudności: 6/10

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:

  • 100 g masła
  • 70 g smalczyku roślinnego "smakowita Pajda" z ziołami ogrodowymi
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

    Nadzienie:
  • 300 g mielonej wołowiny (u mnie udziec wołowy)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki pepperoni
  • 2 pory
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Składniki na ciasto kruche umieszczam w robocie kuchennym i zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na około 30-45 minut. 

2. Mięso usmażyłam na oleju, aż się lekko zrumieniło, na koniec dodając posiekane papryczki, przecier pomidorowy i czosnek. Odstawiłam do ostygnięcia.

3. Pory posiekałam w cienkie plasterki i usmażyłam na maśle do miękkości na koniec dodając ser mascarpone. Całość odstawiłam do przestygnięcia.

4. Foremki do quiche smaruję masłem. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia 3/4 porcji ciasta na duży okrągły placek o grubości 3-4 mm, który dzielę na mniejsze kawałki i przekładam do foremek na quiche. Pozostałą część ciasta rozwałkowuję i wycinam koła wielkości wieczka foremek.

5. W międzyczasie do ostudzonego mięsa dodałam rozkłucone jajko.

6. Do masy porowej również dodałam rozkłucone jajko.

7. Do foremek z ciastem nakładam masę mięsną a na nią masę z porów. Wierzch przykrywam wyciętym fragmentem ciasta. Tak postępuję z kolejnymi foremkami.

8. Tak przygotowane qiuche zapiekam 30-35 minut w 215 stopniach.

 

 

19:54, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 03 lutego 2014
Imprezowe wegetariańskie rogaliki z żółtym serem

Moja propozycja na konkurs “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Tym razem Smakowita Pajda zaskoczyła mnie pysznym smakiem, który świetnie pasuje do roztopionego żółtego sera wewnątrz rogalików. Dodatek mąki żytniej przedłuża świeżość rogalików. Świetnie sprawdzą się jako konkretna wegetariańska imprezowa przekąska dodatkowo posmarowane roślinnym smalcem Smakowita Pajda. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 10 g suchych drożdży
  • 80 g roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda ja użyłam z cebulką i jabłkiem
  • około 10 plasterków żółtego sera 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA; 

1. Wszystkie składniki poza smalcem umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto.

2. Pod koniec do ciasta dodałam połowę porcji roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda i wyrabiałam jeszcze kilka chwil do połączenia składników. 

3. Miskę z ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1h.

4. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 2 części.

5. Każdą z części rozwałkowałam na okrągły placek. 

6. Każdy pocięłam nożem do pizzy na trójkąty.

7. Każdy trójkąt posmarowałam roztopionym smalczykiem Smakowita Pajda, na środku każdego trójkąta ułożyłam plasterki żółtego sera i zawinęłam rogaliki.

8. Rogaliki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką i odstawiłam do napuszenia na 45 minut.

9. Po tym czasie nagrzałam piekarnik do 215st. Rogaliki piekłam około 18 minut.

10. Studziłam na kratce.


 
18:25, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
niedziela, 26 stycznia 2014
Chleb orkiszowy ze słodem i amarantusem

W związku z tym, iż zrobiłam ciekawe zakupy postanowiłam od razu wypróbować nowe składniki do chleba. Myślę, że bez problemu uda się wykonać ten chleb z pominięciem trudniej dostępnych produktów, jeżeli jednak chcecie je dostać to w internecie znajdziecie wszystko bez problemu. Chleb z tego przepisu jest smaczny, lekko wilgotny i delikatnie kwaśny. Ma chrupiącą skórkę i sprężysty miąsz.  U mnie z domu stwierdzono, że to chleb najbardziej przypominający tradycyjny chleb z porządnej piekarni (uznam to za komplement jako że wciąż nie posiadam pieca chlebowego a jedynie piekarnik). Polecam.

Składniki:

  • 1 mąka mąki orkiszowej zwykłej (nie razowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 850
  • 1 szklankamąi pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki semioliny
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka słodu pszennego średnio palonego*
  • 1 łyżka płynnego pszenicznego zakwasu chlebowego*
  • 3 łyżki amarantusa*
  • 3 łyżki złotego siemienia lnianego*

* składniki z gwiazdką można pominąć

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Wszystkie składniki wymieszałam w mikserze z przystawkami do ciasta drożdżowego około 5 minut.

2. Wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie należy delikatnie rozciągnąć złożyć ciasto (jak list).

3. Po kolejnych 30 minutach ponownie złożyłam ciasto i odstawiłam na 30 minut.

4. Po tym czasie formujemy bochenek i umieszczamy w koszyku do wyrastania chleba, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 - 1,5h w zależności od temperatury otoczenia. Chleb powinien podwoić objętość.

5. Piekarnik nagrzewany do 220st. Pieczemy 35 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego

12:15, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
czwartek, 23 stycznia 2014
Muffinki czekoladowo- serowe

Bardzo smaczne, atrakcyjnie wyglądające mufinki. Polecam czekolado i serniko- holikom :). Błyskawiczne w przygotowaniu - większość czasu zajmuje samo pieczenie (40 z 50 minut).


Ilość: 18 babeczek

Czas przygotowania: 50minut

Poziom trudności 3/10

Składniki:

 50 g cukru
 120 g mąki pszennej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 15 g kakao
 80 g cukru
 100 g masła
 1 jajko
 100 ml mleka

Masa serowa:

  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

1. Masło z cukrem ucieram na puszystą masę, dodaję jajko, a następnie pozostałe składniki. Miksuję do połączenia składników

2. Składniki na masę serową miksuję.

3. Foremki do mufinek wykładam papilotkami.

4.Papilotki napełniam do połowy wysokości masą czekoladową. 

5. Na wierzch układam łyżkę masy serowej.

6. Piekę 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

14:09, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
niedziela, 19 stycznia 2014
Ciasto "pychotka"

Po dłuższej przerwie z blogowaniu proponuje Wam to rewelacyjne ciasto u mnie specjalnie na dzień babci. Po prostu nie mogłam sobie pozwolić aby ten przepis przepadł w czeluściach mojej półki z przepisami. Bardzo polecam!

Ilość: duża prostokątna blacha

Czas przygotowania: około 40 minut plus czas pieczenia 1,5h 

Poziom trudności: 4/10

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 480g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 6 żółtek

Na bezę:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanku cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Na krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżi mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 180g miękkiego masła

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki.

2. Ubić białka dodając stopniowo łyżka po łyżce cukier puder. 

3. Nagrzać piekarnik do 175st.

4. Rozwałkować 1/2 kruchego ciasta na dno blaszki. Na wierzch rozsmarować połowę słoiczka dżemu porzeczkowego. I wyłożyć 1/2 bezy, posypać migdałami i piec 40 minut. Tak samo postąpić z drugą połową składników - powstaną 2 blaty.

5. W międzyczasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem: zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrami. Drugą szklankę miksujemy z mąkami i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka i zagotowujemy ciągle mieszając - powstanie gęsty budyń. Przekładamy go do miski i nakrywamy folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie kożuch). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

6. Miękkie masło ucieramy na puszysto stopniowo dodając ostudzona masę budyniową.

7. Masę wykładamy na spód z kruchego ciasta i bezy, przykrywamy drugim blatem ciasta i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Smacznego!

11:21, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
niedziela, 17 listopada 2013
Przyprawa korzenna do pierniczków ze skórką pomarańczową

Czy Wy też czujecie już nadchodzące święta? Skoro już mam wybrany termin pieczenia pierniczków nadszedł czas przygotowania przyprawy. W zeszłym roku przekonałam się, że domowa przyprawa korzenna jest znacznie bardziej wyrazista od kupnych mieszanek. W związku z tym bardzo polecam tą z poniższego przepisu jest wyjątkowa bo zawiera nutę pomarańczy.

 

Składniki:

  • 50g cynamonu
  • 30g imbiru
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1,5 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 cała gwiazda anyżu
  • suszona skórka z 4 pomarańczy
  • 10 ziaren kardamonu
  • cukier z prawdziwą wanilią

 

Sposób przygotowania:

1. Pomarańcze obieram za pomocą obieraczki do warzyw - obieram tylko pomarańczową część skórki. Następnie układam ją na papierze do pieczenia i suszę w temperaturze 100st około 30 minut. 

2. Następnie wszystkie składniki umieszczam z blenderze i blenduję. 

3. Całość zamykam w szczelnym słoiczku i odkładam do ciemnej szafki do czasu użycia. 

 

Smacznego!

 

 

16:11, kaaasiuniaa
Link Komentarze (11) »
niedziela, 13 października 2013
Curry z batatów z kurczakiem

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności 3/10

Czas przygotowania: 30min

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie bataty ok 500g
  • 1 filet z kurczaka ok 300g
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego 250ml
  • maślanka (do zamacerowania kurczaka)
  • 3 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. około 2-3h lub nawet całą noc przed podaniem kroimy kurczaka w małe kawałeczki i zalewamy maślanką. 

2. W dzień podania płuczemy kurczaka i osączamy z wody.

3. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, smażymy posiekaną cebulkę z batatem pokrojonym w drobną kostkę, ok. 15 minut.

4. Po tym czasie do całości dodajemy łyżkę pasty curry i chwilę smażymy.

5. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, bulionem i dosypujemy soczewicę. Gotujemy kolejne 10-15 minut

6. Na niewielkiej patelni podsmażamy kurczaka na maśle lub oliwie. Na koniec dodajemy do curry.

7. Odstawiamy na 30 minut aby smaki się przegryzły podgrzewamy i podajemy gorące.

Smacznego!

20:41, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32