Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
czwartek, 03 października 2013
Grillowany bakłażan z czosknkiem i makaronem sojowym

Bardzo smaczne, błyskawiczne danie. Można je przygotować dzień wcześniej. Zdecydowany hit w mojej kuchni. 

Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 30min

SKŁADNIKI:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 małe opakowanie makaronu sojowego
  • 1/2 kostki sera feta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól (do odsolenia bakłażana)
  • 8-10 ząbków czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie paski (ok 3mm). Posypać dokładnie solą i zostawić na 15 minut. Po tym czasie zetrzeć sok, który wytrącił się z bakłażana. Czynność powtórzyć z drugą stroną plastrów.

2. Wstawić plasterki bakłażana do piekarnika na funkcję "grill" (u mnie na 3 poziom grzania) posmarować oliwą i zapiekać 15-20 minut do zrumienienia. 

3. Przekładamy bakłażana na drugą stronę i grillujemy dalej. Pod koniec grillowania nakładamy na bakłażana przeciśniety przez praskę czosnek i jeszcze chwilę zapiekamy.

4. Po tym czasie przestudzonego bakłażana siekamy na drobniejsze kawałki.

5. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6. Całość łączymy na patelni, w dzień podania posypujemy pokruszona fetą i jeszcze raz podgrzewamy. Dla lepszego efektu wizualnego można posypać świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

08:39, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
sobota, 03 sierpnia 2013
Idealne ciasteczka owsiane 100%

Od kilku dni pomimo upałów mam ogromną ochotę na domowe ciasteczka owsiane. Nieskromnie przyznam, że znalazłam przepis idealny. Są na wierzchu chrupiące a w środku lekko wilgotne. Polecam!

Ilość: 3 klaszki

Poziom trudności 2/10

Czas przygotowania 45minut

 

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • garść rodzynek
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 125g masła
  • 1 jajko (L)

Sposób przygotowania:

1. Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem, na koniec dodaj jajko.

2. Następnie wciaż miksując dodawaj pozostałe składniki.

3. Piekarnik nagrzej do 180st. 

4. Ciasteczka układaj łyżką na papierze do pieczenia. Będzie lepkie i nie foremne ale podczas pieczenia ciastka nabiorą ładnego kształtu rozpływając się na boki. Piecz 13 minut.

5. Po tym czasie pozostaw ciastka na gorącej blaszce na co najmniej kilka minut - po tym czasie stwardnieją i będzie je można przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

 

17:31, kaaasiuniaa
Link Komentarze (11) »
środa, 15 maja 2013
Obłędny Chleb serowo musztardowy "odrywany"

Świetna alternatywa dla klasycznego pieczywa. Bardzo przyjemne w przygotowaniu ciasto a efekt obłędny, nie wspominając o zapachu unoszącym się w domu. Bardzo polecam do sałatek lub grilla. Smak piwa i musztardy jest niemal niewyczuwalny i świetnie komponuje się z cheddarem.

Ilość: dla 6-8 osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: ok. 3h

Składniki:

  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki (55 g) masła 
  • 1/4 szklanki oraz 1/3 piwa szklanki (140 ml), najlepiej ciemne
  • 2 1/2 szklanki (315 gramów) mąki uniwersalnej
  • 1/3 szklanki (40 g), mąki żytniej
  • 2 łyżki (25 g) cukru pudru 
  • 2 1/4 łyżeczki (7 g) drożdży instant 
  • 1 łyżeczka (6 g) soli kuchennej

Nadzienie:

  • 3 łyżki (42 g) masła 
  • 1 łyżka stołowa (15 gramów) musztardy 
  • 1 1/2 łyżeczki (8 ml) sosu Worcestershire 
  • 1 łyżeczka (2 g ) papryki 
  • 1/2 łyżki (3 g) stołowej soli
  • pieprz czarny szczypta
  • 1 1/2 szklanki (170 gramów), rozdrobniony ser cheddar

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników wyrobiłam mikserem ciasto. Odstawiłam na 1h do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie przygotowałam nadzienie: zmieszałam mokre składniki w szklaneczce.

3. Starłam ser.

4. Następnie odgazowałam ciasto i rozwałkowałam na dość spory cienki placek,podzieliłam go na 4 równe pasy, każdy posmarowałam płynną masą.

5. Jeden z nich posypałam cheddarem, na górze ułożyłam kolejny pas ciasta i ponownie obsypałam cheddarem zgodnie z instrukcją obrazkową oryginalnego przepisu:http://smittenkitchen.com/blog/2012/02/cheddar-beer-and-mustard-pull-apart-bread/ .

6. Tak przygotowaną wielką kanapkę kroję na kilkanaście mniejszym "kanapeczek" i pionowo układam w keksówce. (zgodnie z powyższymi zdjęciami).

7. Całość nakrywam sciereczką i odstawiam na 1h.

8. Po tym czasie nagrzałam piekarnik do 220st i piekłam 40 minut. Ale może warto skrócić czas do 30 bo jak widać mój się lekko przypalił. 

Smacznego!

19:14, kaaasiuniaa
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 22 kwietnia 2013
Pikantna orientalna potrawka

W moim domu to nietypowe zestawienie smaków. Robiłam to danie bez przekonania. Ostateczny efekt był przyjemnie zrównoważony, żaden smak nie dominował. Bardzo polecam. 

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 30minut

Poziom trudności 3/10

Składniki:

  • szczypiorek do posypania
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • ok.2 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 posiekana czerwona papryczka chilli
  • 1 łyżka oleju sezamowego/ dałam łyżkę ziaren sezamu
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

1. Mięso zrumieniłam na oliwie z łyżką sosu sojowego. Przełożyłam do miseczki.

2. Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, i smażyłam 5 minut z pozostałymi składnikami. 

3. Po tym czasie dodałam mięso i bulion. Gotowałam jeszcze 5 minut.

4. Podałam z makaronem ryżowym posypanym świeżym chrupiącym szczypiorkiem.

Smacznego. 

20:06, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »
niedziela, 17 marca 2013
Polski chleb wiejski

To zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów, puszysty, ze sprężystym miąszem i lekko chrupiącą skórką. W zasadzie dokładnie taki powinien być mój perfekcyjny wiejski chleb. Pyszny zarówno zaraz po przestudzeniu jak i następnego dnia. 

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 5-6h

Poziom trudności: 6/10

Składniki:

  • 100g aktywnego zakwasu (dokarmionego 4-6h wcześniej)
  • 330g mąki pszennej typ 750
  • 50g mąki pełnoziarnistej
  • 200g wody
  • 1/2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki oprócz soli umieściłam w misie miksera i wyrabiałam przystawkami do ciasta drożdżowego 7-10 minut.

2. Tak przygotowane ciasto pozostawiłam do autolizy na 60minut.

3. Po tym czasie posypałam całość solą i ponownie wyrabiałam - około 5 minut, w tym momencie jeżeli ciasto jest zbyt lejące należy lekko podsypać je mąką. Wyrobione ponownie ciasto nakryłam ściereczką i odstawiłam na 1h.

4. Następnie delikatnie uformowałam bochenek, umieściłam go w koszyku do wyrastania i odstawiłam na kolejne 2,5h.

5. Gdy bochenek wystarczająco podrósł umieściłam go na rozgrzanej blaszce piekarnika i piekłam w 220st 35 minut.

6. Studziłam na kratce.

Smacznego!

16:24, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
niedziela, 17 lutego 2013
Chleb dwukolorowy pszenny i żytni jednocześnie

Ten chleb powstał w wyniku braku mojego zdecydowania, nie miałam ochoty ani chleb ciemny ani jasny ale jakiś przecież jeść trzeba. Wyglądem i konsystencją bardzo miło mnie zaskoczył. Puszysty, aromatyczny chleb dość długo utrzymujący świeżość. Pasuje zarówno do słodkich jak i słonych dodatków. Polecam :).

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 3-3,5h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

Na jasne ciasto:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% 
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750
  • 1/2 łyżeczki słodu jasnego
  • 15g świeżych drożdży

 Na ciasto ciemne:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% 
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 kopiasta łyżeczka ciemnego słodu
  • 1/4 szklanki prażonych ziaren słonecznika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W 2 osobnych miskach umieściłam składniki na oba chleby zaczynając od płynnych - płyny zmieszałam ze słodem, na wierzchu mąki ułożyłam drożdże i zasypałam je cukrem, nakryłam ściereczką i odstawiłam na 15 minut.

2. Następnie najpierw składniki na biały chleb zmiksowałam mikserem z przystawkami- musiałam podsypać odrobiną mąki- ciasto było zwięzłe nie klejące ale plastyczne. Tą procedurę powtórzyłam z ciemną częścią. 

3. Obie miski nakryłam ściereczkami i odstawiłam na 1,5h. 

4. Po tym czasie odgazowałam ciasto i każde podzieliłam na 2 części.

5. Każdą z 4 części zrolowałam na długi cienki wałek. 

6. 1 ciemny pas ciasta zaplotłam z 1 jasnym, zrobiłam to również z 2 pozostałymi, na końcu złączyłam oba "warkocze" i ułożyłam dość ściśle w koszyku do wyrastania chleba na 1h. 

7. Po tym czasie nagrzałam piekarnik z blachą do 220st.

8. Delikatnie przełożyłam chleb na nagrzaną blaszkę i piekłam 30 minut. Studziłam na kratce.

Smacznego!

 

16:08, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
niedziela, 10 lutego 2013
Bułgarski chlebek z serem feta i czosnkiem

W ramach zabawy “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem postanowiłam przygotować wariację z klasycznym pieczywem bułgarskim w roli głównej. Podstawowy przepis bardzo mi smakował ale po dodaniu czosnku przepis zdecydowanie zyskał. Jeżeli smakowała Wam pierwsza wersja to ta z pewnością również Was zachwyci. Polecam!


Ilość: dla 4-5 osób

Czas przygotowania: 3h

Poziom trudności: 5/10

Składniki:

Na ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oleju Kujawski ze smakiem- wariant Kujawski z czosnkiem
  • 80ml ciepłego mleka
  • 150ml (3/4 kubka) kefiru
  • 20g świeżych drożdży

Nadzienie:

  • 1 kostka sera feta
  • 1/4 kubka (około 50ml) oleju Kujawski ze smakiem- wariant Kujawski z czosnkiem
  • 6 ząbków czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie, do środka rozkruszam drożdże, zasypuje cukrem i 3 łyżkami letniej wody. Odstawiam na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.

2. Dodaję pozostałe składniki i wyrabiał gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką- ostrożnie ciasto powinno być miękkie i elastyczne ale nie klejące.

3. Gotowe ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5h do wyrośnięcia. 

4. Po tym czasie ważę ciasto i dzielę na 3 równe części.

5. Każdą rozwałkowujemy na cienki spory placek o podobnym kształcie. 

6. Pierwszy z nich smaruję olejem i czosnkiem, na wierzchu posypuję połową pokruszonego drobno sera feta. Nakrywam drugim płatem rozwałkowanego ciasta, smakuję olejem i czosnkiem, posypuję pozostałą fetą i nakrywam ostatnim płatem ciasta.

7. Tak powstały przekładaniec kroję nożem do pizzy na 14-16 trójkątów.

8. Każdy trójkąt zawijam zaczynając od szerszej strony i układam w tortownicy w niewielkich odstępach. 

9. Gotowe pieczywo odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 

10. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 215 stopni. Tortownicę wsuwam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30 minut. 

Smacznego!



 

12:32, kaaasiuniaa
Link Komentarze (6) »
sobota, 09 lutego 2013
Tort ciasteczkowy

Bardzo ładnie wyglądający torcik. Dla fanatyków kruchych ciasteczek, dają zdecydowanie dominujący smak. Mocno maślany, z lekkim aromatem nutelli. Bardzo smaczny jednak ostrzegam - wypieczenie 8 blatów ciasteczek jest wberew pozorom dość praco- i czaso- chłonne!


Ilość: tort o średnicy 22cm

Czas przygotowania: 3-4h

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

Na ciasteczkowe spody:

  • 2 jajka
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 225g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki białego cukru 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • cukier waniliowy

Na krem:

  • 6-10 łyżek kremu nutella
  • 400-500g serka mascarpone

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciastka wyrabiamy gładkie ciasto, gdyby było zbyt suche można dodać łyżkę lub 2 gęstej śmietany a gdyby zbyt mokre podsypać mąką.

2. Ważymy gotowe ciasto, i masę dzielimy na 8. Ciasto dzielimy na 8 części o takiej właśnie masie.

3. Podzielone ciasto umieszczamy w lodówce.

4. W międzyczasie kroimy 8 arkuszy papieru do pieczenia o wielkości takiej aby zmieściła koło o średnicy naszej tortownicy. 

5. Układamy same brzegi tortownicy (bez spodu) na papierze do pieczenia na blasze piekarnika i ugniatamy 1/8 część ciasta aby pokryła dno tortownicy. Jeżeli posiadasz 2 identyczne tortownice możesz piec 2 blaty na raz. 

6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st na 15 minut. Nie ściągałam brzegów tortownicy podczas pieczenia ponieważ dzięki temu ciastka rosnąc pozostały jednakowych wymiarów.

7. Wypiekamy w ten sposób wszystkie 8 części ciasta.

8. Gry wszystkie przestygną miksujemy mascarpone z nutellą i przekładamy nim ciastka.

9. Całość owijamy folią i wstawiamy do lodówki na noc, następnego dnia polewamy ciemną czekoladą. 


Smacznego!

14:51, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »
czwartek, 31 stycznia 2013
Bułeczki na ziemniakach rosnące nocą

Bardzo smaczne bułeczki, dość długo utrzymujące świeżość, dzięki zawartości ziemniaków. Puszyste neutralne w smaku, świetnie nadają się do słodkich jak i słonych dodatków.


Ilość: 20 bułeczek

Czas przygotowania: 45minut

Poziom trudności: 3/10

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 55 g miękkiego masła
  • 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (zimnych)
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki miksuję 6-8minut.

2. Miskę z ciastem odstawiam do podrośnięcia na 30 minut.

3. Formuję bułeczki, układam na papierze do pieczenia i wstawiam do lodówki na noc.

4. Rano 30minut przed pieczeniem wstawiam do piekarnika w temperaturze 35stopni.

5. Piekę 20 minut w 20st. 

6. Studzę na kratce.

Smacznego!

16:54, kaaasiuniaa
Link Komentarze (5) »
wtorek, 22 stycznia 2013
Maślane rogaliki

Zdecydowanie najlepsze pieczywo śniadaniowe jakie można sobie wyobrazić. Puszyste, delikatne, maślane i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam.

 

Ilość: 12 rogalików

Czas przygotowania: 2h

Poziom trudności: 5/10

Składniki:

  • 580 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 100 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak lub sezam
  • 50g masła

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki umieszczam w misce miksera, zaczynając od mokrych.

2. Miksuję na gładkie ciasto.

3. Odstawiam do podwojenia objętości na około 1h.

4.Po tym czasie ciasto dzielę na 12 części. Każdą rozwałkowuję na owalny placek.

5. Smaruję po wierzchu roztopionym masłem.

6. Zwijam w rulonik i zaginam na kształt półksiężyca.

7. Tak przygotowane rogaliki układam na papierze do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na 45 minut.

8. Nastawiam piekarnik na 200st. 

9. rogaliki smaruję roztrzepanym jajkiem i obsypuję makiem lub sezamem. 

10. Piekę 16-20 minut do zrumienienia. 

Smacznego!

20:00, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32