Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
środa, 12 stycznia 2011
KLUSKI ŚLĄSKIE - IDEALNE

Myślę, że każdy z nas wie, ze kluski śląskie kupione w sklepie z reguły nadają się tylko do tego żeby rzucać nimi o ścianę. Niestety również bardzo często z przepisów domowych kluski śląskie pozostawiają wiele do życzenia. Są albo zbyt ciągnące, zbyt kruche, za twarde lub przypominają coś między kisielem a gumą do żucia. Jako, że przerobiłam już wszystkie te wersje zachęcam do wypróbowania klusek z tego przepisu. Nie obawiajcie się, że brak wagi składników oznacza, że wymaga to od was jakiegokolwiek wyczucia czy wiedzy kulinarnej. Ten przepis jest po prostu uniwersalny dla każdej ilości ziemniaków i jest tym przyjemniejszy, że jak zmęczy nas obieranie ziemniaków to po prostu można sobie to odpuścić i nie zaprzepaści to całego misternego przepisu. Będziecie z nich zadowoleni.




CZAS PRZYGOTOWANIA:  Zakładając, że mamy ugotowane ziemniaki to 10 minut

PODANA PORCJA: W zależności ile ziemniaków zużyjecie

POZIOM TRUDNOŚCI: 4/10

SKŁADNIKI:

Ziemniaki

Mąka ziemniaczana

Jajko lub 2

Sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ugnieść ziemniaki praską lub czymkolwiek innym.
  2. Wyrównać poziom ziemniaków w naczyniu, w którym się znajdują.
  3. Podzielić ziemniaki na 4 względnie równe części i jedną z nich wyjąć.


  4. W powstałe miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
  5. Następnie wbić jajko(jeżeli ziemniaków jest dużo czyli ponad 1/2kg dodać 2 jajka), osolić i zagnieść ciasto.

  6. Ciasto będzie względnie zwięzłe ale jeżeli zbijemy je w jedną kulkę lub uformujemy wałek oprószając je mąką to z pewnością pomoże w formowaniu klusek.

  7. Z powstałego ciasta formujemy kulki i robimy z nich wgłębienie na sos.
  8. Potem klasycznie należy je wrzucić do wrzącej osolonej wody z odrobiną oliwy i gotować 3-5 minut od wypłynięcia.

Smacznego!

WSKAZÓWKI:

  1. Ewentualnie jeżeli goni was czas możecie użyć do klusek ziemniaków z proszku ale nie oszukujmy się będzie to miało wpływ na ich smak. (niemniej nie tak duży jak się może wydawać i wciąż będą one o wiele lepsze niż te sklepowe)
  2. Kluski można mrozić a potem zamrożone gotować tak jak podano w przepisie.
16:02, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
wtorek, 11 stycznia 2011
ZIELONA ZAPIEKANKA MIĘSNA

Jest to bardzo smaczna zapiekanka składająca się z dość klasycznych składników. Nie ma w niej żadnych ekstremalnie narzucających się smaków niemniej jest niesamowicie wyrazistym daniem. Jeżeli czasami też nie wiecie do końca na co macie ochotę to ta zapiekanka jest idealną alternatywą na te dni. U mnie w domu ta zapiekanka jako jedno z niewielu jest daniem całkowicie powtarzalnym i z tej racji polecam do wypróbowania!



CZAS WYKONANIA: 30-45min

POZIOM TRUDNOŚCI: 5/10

SKŁADNIKI NA 2 NAPRAWDĘ DUŻE PORCJE

SKŁADNIKI:

1 szklanka dowolnego makaronu

sos beszamelowy

1/2 paczki mrożonych brokułów

1 ząbek czosnku

200g schabu lub jeden filet z kurczaka

tarty ser żółty w ilości według uznania

ziarna słonecznika lub płatki migdałów

sól

pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ugotuj brokuły.

2. Ugotuj makaron al dente (później podczas zapiekania zmięknie)

3. Podsmaż doprawione mięso na odrobinie oliwy z oliwek.

4. Ugotowane brokuły lekko utłucz jak ziemniaki, tłuczkiem do ziemniaków lub po prostu widelcem, następnie wciśnij do nich ząbek czosnku i dodaj sól i pieprz. Dodaj obsmażone mięso. Zamieszaj.

5. Do dowolnego naczynia żaroodpornego wsyp makaron i zalej sosem beszamelowym.


6. Jako następna warstwę ułóż zieloną masę mięsno -brokułową.



7. Na koniec posyp po wierzchu serem i płatkami migdałowymi.

8. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut na 190stopni.

Smacznego!

20:31, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
SOS BESZAMELOWY - bardzo kremowy

Może się wydać banalne umieszczanie przepisu na tak podstawową potrawę ale zapewniam was, że nie każdy sos beszamelowy jest taki sam. Rzadko używam sosu beszamelowego samego w sobie. Z reguły stanowi on bazę do tworzenia całkiem nowych sosów oraz świetnie nadaję się do makaronu i warzyw w różnych warstwowych zapiekankach. Sos zrobiony z tego przepisu nigdy się nie waży i ma idealnie kremową konsystencję i piękny maślany zapach.




CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

POZIOM TRUDNOŚCI: 5/10

ILOŚĆ: O,5L

SKŁADNIKI:

4 Łyżki lub 1,5cm kostki masła

½ litra mleka

3 płaskie łyżki mąki

Szczypta gałki muszkatołowej

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

*szczypta to dosłownie tyle ile mieści się między kciukiem i palcem wskazującym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Masło roztopić.
  2. Bezzwłocznie wsypać do wrzącego masła mąkę.
  3. Dodać przyprawy mieszając. Powstanie masa o konsystencji kisielu o nieapetycznym kolorze.

  4. Do wrzącej masy maślano-mącznej wlać mleko ciągle intensywnie mieszając
  5. Mieszać nieprzerwanie to zagotowania i osiągnięcia przez sos mocno gęstej kremowej konsystencji

WSKAZÓWKI:

  1. Jeżeli możesz przyrządzaj ten sos w garnku o grubym dnie ponieważ w przeciwnym razie może się przypalać.
  2. Jeżeli zanim sos zgęstnieje przestaniesz go mieszać to również się przypali.
  3. Gotowy gorący sos przykryj pokrywką, zapobiegniesz wytworzeniu się korzucha.
20:21, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 stycznia 2011
ULEPSZONE PIEGUSKI CZYLI CHOCOLATE CHIP COOKIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Te ciasteczka są naprawdę wyjątkowe. Przetestowałam dziesiątki podobnych przepisów i obiecuje wam, mimo, iż to wbrew mojej naturze, że każdy składnik musi być dokładnie taki jak w przepisie. Nie pożałujecie tej dokładności a przepis na pewno dodacie do ulubionych. Przygotowanie ciasta przynosi o wiele więcej radości od odmierzania składników ponieważ można to zrobić w całkowicie dowolny i niedbały sposób a ciasteczka mimo to będą cudowne. Są idealnie kruche a przy tym jednocześnie nie są twarde i w środku są nieco wilgotne ale nie ciągnące. Gorąco polecam!


PRZEPIS WYSTARCZA NA 15 CIASTECZEK

POZIOM TRUDNOŚCI 2/10

CZAS WYKONANIA: 10 MINUT PLUS CZAS PIECZENIA

SKŁADNIKI:

100g masła

50g masła orzechowego dowolnego rodzaju/ można Zamienic na zwykłe masło

50g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 jajko z lodówki

1 żółtko z lodówki

250g mąki

½ łyżeczki sody oczyszczonej

100g groszków czekoladowych lub pokruszonej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Masło rozpuścić z cukrem.
  2. Po lekkim przestudzeniu połączyć je z jajkami.
  3. Mąkę zmieszać z sodą i czekoladą.
  4. W dowolny sposób połączyć składniki. Ja ręcznie zagniotłam ciasto.
  5. Ręką formować ciastka w kształcie kulek i dość mocno je spłaszczać do blaszki.

  6. Piec 15-20 minut w 170st.


Wskazówki:

  1. Ciastka można mrozić.
  2. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku. Zachowują świeżość do 5 dni.
  3. Nie upieczone ciastka też można mrozić a potem bez rozmrażania piec 3 minuty dłużej niż pozostałe.
18:08, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 08 stycznia 2011
MAŚLANE BUŁECZKI NA TWAROŻKU

Moim szczerym zamiarem było upieczenie dziś ciasteczek znanych wam jako pieguski lub chocolate chip Cookie, jednakże przebijających je o głowę z przepisu, którego szukałam dobre 2 lata zanim dotarłam do ideału. Niemniej zapomniałam kupić jajek i w związku z tym stwierdziłam, że całkiem dobrym zastępstwem dla nich a może nawet lepszą opcją na niedzielę będą maślane bułeczki na mące razowej i twarożku. Coś jeść przecież trzeba a niedzielny poranek to idealny moment na późne dopracowane śniadanie. Bułeczki te są po prostu REWELACYJNE. Bardzo puszyste, lekko wilgotne wręcz rozpływają się w ustach a zapach unoszący się w domu jest niesamowity. Bardzo polecam. Przepis pochodzi z książki 'Chleb, pieczemy w domu' B. Ojakangas .



PRZEPIS WYSTARCZA NA 6 naprawdę dużych bułek (130g) jedna lub 8 małych.

POZIOM TRUDNOŚĆI 6/10

CZAS WYKONANIA 3h, na które składa się głównie czas wyrastania.

SKŁADNIKI:

7g drożdży instant lub 15g świeżych drożdży

1/4szkl ciepłej wody

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka masła

150g twarożku

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej chlebowej w moim przypadku typ 650

1,5 szklanki mąki pszennej razowej lub pół na pół maki pszennej zmieszanej z otrębami pszennymi.

ziarna do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Drożdże z ciepłą wodą i cukrem zmieszać w misce i pozostawić na 5 minut aż się spienią.
  2. Roztopić masło i połączyć z twarożkiem i jajkiem, można zblendować.
  3. Mąkę z solą połączyć.
  4. Wyrobić ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. By ciasto było wilgotne ale elastyczne.

  5. Odstawić ciasto w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce np. w okolice kaloryfera na około 2 godziny do podwojenia objętości.
  6. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i formować mniej więcej tej samej wielkości okrągłe bułeczki w dużych odstępach od siebie na blasze obsypanej mąką. I pozostawić do napuszenia około 30- 45 minut.

  7. Po tym czasie przesmarować bułeczki ciepłą wodą po wierzchu i obsypać dowolnymi nasionami.

  8. Piec 15-20 minut w 190st, do zarumienienia.

WSKAZÓWKI:

  1. Ciasto można wyrobić wieczorem przed pieczeniem. Wówczas uformowane na szczelnie zafoliowanej blaszce wkładamy do lodówki. Zimno spowalnia czas wyrastania drożdży więc do rana będą idealnie wyrośnięte i gotowe to pieczenia.
20:05, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
piątek, 07 stycznia 2011

O mnie: 

Z pochodzenia jestem Opolanką. Całkowicie utożsamiam się z tym małym miastem. Może dlatego, że jest dość zielone i nie ma korków ulicznych a może dlatego, że wszyscy się tu znają i wszędzie można dojść na piechotę.

 Poza tym uwielbiam jeść i gotować. Kuchnia jest miejscem, w którym z całą pewnością spędzam najwięcej czasu w domu. Nie bójcie się jednak, że to dlatego, że lubię mozolne przepisy i bawi mnie robienie wszystkiego od podstaw. Czasami używam gotowych produktów, jeżeli jakościowo nie są gorsze od tych zrobionych własnoręcznie, bo po marnować na nie pół dnia, można przecież zamiast tego przyrządzić deser. Nie mam w związku z tym poczucia winy, szczególnie, że smak i zapach potraw sprawiają, że każdy przekraczając mój próg czuje się jak w domu. 

Kontakt:

k.kosielska@gmail.com

 

Dodatkowe informacje:

Nie wyrażam zgody na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdjęć w internecie oraz publikacjach drukowanych, bez mojej pisemnej zgody.(Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. Nr 80, poz. 904)

20:24, kaaasiuniaa , O MNIE
Link Dodaj komentarz »
Pierogi ruskie najlepsze pod słońcem

Wybór pierwszego przepisu był naprawdę trudny. Przychodziły mi do głowy różne przepisy mniej i bardziej wytrawne i wytworne ale ostatecznie postawiłam na to co lubię najbardziej czyli na tradycyjne polskie pierogi ruskie. Ale daje wam głowę, to nie są byle jakie pierogi. Ciasto na te pierogi jest niezwykle łatwe w wyrabianiu i wałkowaniu i przede wszystkim bardzo miękkie i smaczne, nadaje się również do farszu z mięsa lub owoców. Jest po prostu idealne. Farsz jest pełen sera i cebulki. Jednym Słowem najlepsze pierogi jakie w życiu jadłam! Bardzo polecam!

Poziom trudności:5/10

Czas przygotowania:  1h 30min

Ilość: około 75 pierogów


SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej typ 650

3/4 szklanki gorącej wody

1/4 szklanki zimnej wody

Składniki na farsz:

300g ziemniaków

300g sera twarogowego półtłustego lub tłustego

3 średnie cebule

sól

pieprz grubomielony


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

FARSZ:

1. Obrać i ugotować ziemniaki dowolnym sposobem, każdy będzie równie dobry.

2. Zeszklić cebulkę. Najlepiej wrzucić ja na zimny olej i powoli podgrzewać wtedy mamy pewność, że się zeszkli a nie zwęgli.

3. Ostatnim już krokiem jest rozgniecenie ziemniaków i wmieszanie w nie sera, cebulki i sporej ilości pieprzu i soli.

CIASTO:

1. Wsypać mąkę do miski i zalać gorącą wodą. Zamieszać widelcem (będą grudki) Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.

2. Do mąki dodać zimną wodę i znów zamieszać widelcem (dalej będą grudki więc można to zrobić niedbale). Odstawić na 15 minut.

3. Teraz czas na brudna robotę czyli wyrabianie ciasta. Bez obaw to wyjątkowo nie trwa zbyt długo. Ważne jest by ciasto stało się gładkie myślę, że 2-3minuty załatwiają sprawę. Tak wyrobione ciasto należy odstawić przykryte ściereczką żeby odpoczęło ok 20 minut. Dzięki temu będzie się łatwo rozwałkowywać.


4. Teraz należy mocno obsypać blat mąką i zabrać się za bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta i wykrojenie w nim kółek szklanką.

5. Małą łyżeczką nabieramy sporo wcześniej obitego w misce farszu. Układamy na środku każdego kółka i sklejamy z tradycyjny sposób w pół.

6. Gotujemy w gorącej wodzie osolonej z odrobiną oliwy minutę od wypłynięcia

SMACZNEGO!

WSKAZÓWKI:
Jeżeli farsz zrobię dzień wcześniej to robienie pierogów trwa już tylko około 45minut jest i jest prawdziwą przyjemnością.

20:04, kaaasiuniaa
Link Komentarze (8) »
1 ... 31 , 32