Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
sobota, 19 stycznia 2013
Chleb pszenny z czarnuszką

Prosty i bardzo smaczny, zwykły chleb pszenny na drożdżach wzbogacony otrębami. O średnio wilgotnym miąszu z nieregularnymi dziurami. Czarnuszka narzuca mu specyficzny aromat, który nam jednak bardzo smakuje. Polecam.

Ilość: 1 bohenek

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania 3h

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki zmielonych ziaren czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych prażonych
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

1 szklankę maki, wodę, cukier i drożdże mieszam i odstawiam na 20 minut.

2. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie elastyczne ciasto (może być mikserem), które nie powinno kleić się do rąk - w miarę potrzeby podsypuję je delikatnie mąką.

3. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 1h.

4. Po tym czasie formuję bochenek i umieszczam go w koszyczku do wyrastania chleba. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5h - aż chleb podwoi objętość i ładnie wypełni koszyk. 

5. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 220st. z blaszką.

6. Na nagrzaną blaszkę delikatnie przekładam chleb i wsuwam do piekarnika. 

7. Na dno wrzucam 4 kostki lodu. Piekę 40minut.

8. Studzę na kratce.

Smacznego!

11:29, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 stycznia 2013
Sałatka z kapusty pekińskiej z dressingiem z fety

Bardzo prosta sałatka, o zaskakującym smaku jak na tak niewielką ilość użytych składników. Obecnie jest to mój sałatkowy faworyt. Dzięki nietypowemu dresingowi wydaje się jakby sałatka składała się z czegoś zupełnie innego niż w rzeczywistości. Warto spróbować. W moim domu jedna z niewielu powtarzalnych sałatek. 

Ilość: duża miska

Czas przygotowania: 10minut

Poziom trudności: 1/10

SKŁADNIKI:

  • Kapusta pekińska drobno posiekana
  • 1 kostka sera feta
  • 1 mały kubeczek jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • opcjonalnie warto dodać "przyprawę do mizerii" - można pominąć

Sposób przygotowania:

1 Składniki na sos blendujemy, zalewamy nim kapustę i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

17:11, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
wtorek, 15 stycznia 2013
Azjatyckie placki z kapusty pekińskiej

Nie jestem wielką fanką kuchni orientalnych ale bardziej z założenia i niechęci do dań rybnych niż z konkretnych awersji. Postanowiłam się przełamać i przetestować zupełnie alternatywne zestawienie smaków. Te placki okazały się rewelacyjną odskocznią od codziennych potraw. Polecam miłośnikom intensywnych i słonych smaków. 

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 20-25min

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI:



  • 50ml wody
  • 150g mąki
  • 2 jajka
  • 2 gałązki dymki (z cebulkami)
  • Garść kiełków z fasoli mung (może być mała puszka)
  • 1/2 dużej papryczki chili
  • 1/2 główki bardzo cienko poszatkowanej małej kapusty pekińskiej

SOS:

1. Składniki na placki zmiksowałam dłuższą chwilę. 

2. Wszystkie składniki sosu umieściłam w małym słoiczku i wymieszałam (intensywnie potrząsając - jak shakerem) 

3. Placki smażyłam na rozgrzanej suchej patelni po 3-4 minuty z każdej strony (bez tłuszczu- lecz jeżeli masz ochotę możesz usmażyć je również na tłuszczu).

4. Podałam gorące z malutką miseczką sosu do polania wg. uznania. Nie polecam polewania odgórnie ponieważ sos jest na tyle intensywny, że lepiej aby każdy dozował go sobie z przyjętych przez siebie ilościach.

Smacznego!

14:59, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
sobota, 12 stycznia 2013
Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym "błotku"

W końcu odnalazłam zdjęcia do przepisu, który powinien być zamieszczony już dawno, ciasto bazowe jest proste, smaczne i zawsze się udaje. Sposób dekoracji wbrew pozorom jest prosty do wykonania i moim skromnym zdaniem cudny :). Zapraszam do zabawy.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ słoiczka powideł śliwkowych
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao

Dekoracja:

  • Masa marcepanowa
  • łyżeczka soku z buraków

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

40ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Jajka ubijamy na puszystą jasną masę stopniowo dodając cukier. Potrwa to około 4-5minut.

2. Następnie gasimy mikser, i dodajemy pozostałe składniki. Najpierw lekko mieszamy a potem miksujemy kilka chwil na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.

3. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia  i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 30-40minut do tzw. suchego patyczka.

4. Gdy ciasto ostygnie można je przeciąć na pół i posmarować pozostałą konfiturą. 

5. W wierzchniej warstwie łyżeczką wydrążamy wgłębienie - nierównych kształtów aby powstało "jeziorko", które później zalejemy czekoladą. Ciasto pozostałe po wydrążaniu rozdrabniamy z dłoniach i odstawiamy w miseczce.

6. Roztapiamy czekoladę ze śmietanką i wlewamy do wcześniej wydrążonego "jeziorka". Pędzelkiem delikatnie rozsmarowujemy cieniutką warstwę czekolady wokół "jeziorka" nie zwlekając zbytnio posypujemy pokruszone ciasto delikatnie dociskając aby się przykleiło do czekolady. 

7. Wykonujemy świnki z masy marcepanowej , dodajemy im oczka - z maku lub czarnuszki i umieszczamy je według uznania w "błotku".

Smacznego :)

10:50, kaaasiuniaa
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 07 stycznia 2013
Chleb razowy 80%

Bardzo smaczny, ciężki, lekko wilgotny chleb. Długo utrzymujący świeżość. Sycący znacznie bardziej niż puszyste sztuczne pieczywo z marketów. Podaję jedną z wersji tego chleba zaproponowaną przez Mirabbelkę.

Polecam.

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania 30min , czas wyrastania: 5-6h

Poziom trudności: 8/10

Składniki:

Zaczyn:

  • 1/2 szklanki aktywnego zakwasu zytniego
  • ok 1 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej

Całość mieszam, zawijam folią spożywczą i odstawiam na na noc.

Do zaczynu dadaję:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 lyzke soli
  • 1 lyzke cukru trzcinowego
  • ok 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki mieszam za pomocą miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego z podrośniętym zaczynem.

2. Miskę z gotowym ciastem ponownie nakrywam folią spożywczą i odstawiam na 1,5h.

3. Po tym czasie lekko podrośnięte ciasto przekładam do foremki (ciasto powinno stanowić ok 2/3 wysokości foremki) wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam ściereczką.

4. Odstawiam do wyrośnięcia na 2-4 h w zależności od mocy zakwasu i temperatury w pomieszczeniach. Gdy ciasto ładnie wypełni foremki - jest gotowe do pieczenia.

5. Piekę w 220st 45minut.

6. Bochenki studzę na kratce.

Smacznego!

19:01, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
sobota, 29 grudnia 2012
Bardzo aromatyczne pomarańczowe pierniczki

W tym roku postanowiłam przetestować kolejny alternatywny przepis na pierniczki, miękkie lecz nie puszyste, lekko czekoladowe i mocno aromatyczne. Z cudownie alternatywnym smakiem skórki pomarańczowej. Każdy kto ich spróbował prosił o przepis. Gorąco polecam. 

Czas przygotowania: około 2h

Ilość: 4 blaszki

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:
  • 350 g mąki
  • 30 g masła
  • 170 g cukru pudru
  • 150 g miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

1  Roztapiam masło oraz miód, dodaję przyprawę korzenną, kakao oraz skórkę pomarańczową.

2. Mąkę i cukier puder przesiewam do jednej miski, dodaję sodę oczyszczoną.

3. Wlewam do miski roztopione wcześniej w garnuszku masło i miód, dodaję jajko i zagniatam ciasto.

4.  Rozwałkowuję ciasto(grubość ok. 0,5 cm) (gdyby było zbyt lepkie, oprószam mąką przy wałkowaniu) i wycinam ulubione kształty .

5. Piekę 7-10 min w temp. 180 stopni. 

Smacznego!

18:36, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
niedziela, 25 listopada 2012
AdTaily.pl

Dziś wyjątkowo bo niekulinarnie, postanowiłam podzielić się z Wami moimi doświadczeniami z firmą Adtaily. Jakiś czas temu postanowiłam podjąć współpracę z tą firmą. Niedawno jednak chcąc zdjąć panel reklamowy Adtaily postanowiłam wypłacić zarobioną tam kwotę nieco przekraczającą 100 zł (nawiasem mówiąc 100 zł to minimalna kwotą możliwa do wypłaty z tego serwisu). Zleciłam wypłatę i czekałam. Po 2 tygodniach zdziwiona, że przelew nie przyszedł postanowiłam się zalogować na moje konto Adtaily, na którym okazuje się, dokonano potrącenia 67,37 zł, o czym serwis mnie nawet nie poinformował. Potrącenie było zatytułowane "Odjęcie środków z konta za działania niezgodne z regulaminem", przestudiowałam cały regulamin i moim zdaniem nie wykonałam żadnego działania niezgodnego z regulaminem. Napisałam więc do firmy Adtaily z prośbą o wyjaśnienie tego nieporozumienia. W odpowiedzi dostałam informację, iż "udokumentowaliśmy dużą ilość sztucznie generowanych kliknięć." Abstrahując, iż w kwocie 100 zł (zbieranej przez około 1,5 roku!) trudno mówią o wspomnianej "dużej ilości kliknięć" ja z pewnością takich nie wykonywałam. Poprosiłam więc o przesłanie mi dowodu na wykonywanie tych "sztucznie generowanych kliknięć" w odpowiedzi otrzymałam informację , ze firma Adtaily nie udostępnia raportów  przedstawiających dowody na łamanie przez użytkowników regulaminu.  

Uważam, że postępowanie firmy Adtaily względem kontrahentów jest niedopuszczalne. Jeżeli czytacie tego maila, podejmując współpracę w serwisem www. Adtaily.pl spodziewajcie się właśnie takiego postępowania względem Was. 

14:06, kaaasiuniaa
Link Komentarze (10) »
niedziela, 18 listopada 2012
Szarlotka ucierana z kruszonką

Dziś proponuję błyskawiczną szarlotkę, na którą składniki z pewnością każdy z Was ma w tym momencie w domu. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów a samo ciasto mimo, iż nie robi wizualnie powalającego wrażenia to jest naprawdę przepyszne. Długo utrzymuje świeżość i w moim przypadku jest genialnym dodatkiem do porannej kawy. W związku z tym, że jestem zdiagnozowanym kawo-holikiem łatwo dałam się namówić do testowania produktów marki Coffea Arabica, kawy tej marki bardzo przyjemnie mnie zaskoczyły. Otrzymałam kilka rodzajów kawy i z czystym sumieniem mogę je wam polecić. Moim faworytem jest kawa Arabica Excelso z Kolumbii, o delikatnym lekko karmelowym smaku. Polecam. 

 

Ilość: tortownica o średnicy 24cm

Czas przygotowania: 1h

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 3 jabłka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Kruszonka: 

  • 100g mąki
  • 60g cukru
  • 60g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Białka ucieram z cukrem na puszystą i lśniącą masę.

2. Stopniowo wciąż miksując dodaję pozostałe składniki (bez jabłek). 

3. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.

4. Na wierzchu układam cząstki obranych jabłek. 

5. Przygotowuję kruszonkę, roztopione masło mieszam z mąką i cukrem. Na koniec ciasto posypuję kawałkami kruszonki.

6. Piekę 45 minut w 165 stopniach. 

Smacznego!

12:24, kaaasiuniaa
Link Komentarze (3) »
niedziela, 28 października 2012
Ciastka czekoladowe na maślance

Dziś dla zabieganych proponuję ciastka czekoladowe, rozpływające się w ustach. Nic nadzwyczajnego w porównaniu do wykwintnych wypieków ale jak na 30 minutowy deser - istne cudo. 


Ilość: 3 blaszki

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania:około 30min

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 i 1/4 szklanki  cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Masło rozpuszczam w mikrofalówce.

2. Gorącym masłem zalewam cukier i kakao, całość miksuję, dodając pod koniec maślankę.

3. Następnie dodaję pozostałe składniki i jeszcze chwilkę miksuję.

4. Ciastka wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką w dość dużych odległościach lekko je spłaszczając.

5. Piekę 15 minut w 180st.

Smacznego!

18:26, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
sobota, 27 października 2012
Bułeczki na maślance z suszonymi pomidorami i fetą oraz jesienna depresja

 Dość pokrętnie mówić o jesiennej depresji kiedy wydaje mi się, że moja dobiega końca aczkolwiek dobiega końca ponieważ wewnętrznego zmęczenia i wszech ogarniającego niechciejstwa dopadła mnie wielka potrzeba mówienia rzeczy niewypowiedzianych. Zdecydowanie moim ulubionym pytaniem (na, które się nie odpowiada) jest pytanie „dlaczego” a powiązane ze sformułowaniem „nie zrobiłaś(…)” stanowi absolutnie genialny prowokator (stworzony zapewne osobiście przez samego Belzebuba), ponieważ mimo, iż opcji odpowiedzi jest wiele jak np.:

a)      „zapomniałam” ( tą odpowiedzią wbijasz sobie gwóźdź do trumny)

b)      „nie zdążyłam” (odpowiedź narażająca na oskarżenie o nieudolności)

c)       „nie potrafiłam” (patrz pkt. a)

d)      „bo to nie miało sensu” ( odpowiedź włączająca otwarty konflikt)

e)       „nie bo nie” (skoro ktoś wkurza Ciebie to czemu nie odwdzięczyć się tym samym?)

f)       „bo nikt nie powiedział, że mam zrobić” (w domyśle - oczywiście, że powiedział nawet jeśli nie powiedział to i tak na pewno powiedział)

g)      „yyy”


Którą odpowiedź wybierasz?

Zachęcając Was do omijania szerokim łukiem powyższego pytania, na przełamanie depresji proponuję pyszne puszyste bułeczki nadziewane suszonymi pomidorami i fetą. Są bardzo wyraziste i pyszne szczególnie jako dodatek do sałatki. Nieszczególnie długo utrzymują świeżość ale znikają w mgnieniu oka więc nie stanowi to większego problemu.


Ilość: 8 bułek

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 2-3h ( ciasto można przygotować dzień prze podaniem i pieczeniem)

SKŁADNIKI:

  • 1/3 szklanki wody
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka sera feta
  • Słoiczek suszonych pomidorów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieściłam w maszynie do chleba i włączyłam opcję wyrabiania, (można to zrobić również mikserem)

2. Gotowe ciasto w misce owinęłam folią spożywczą i umieściłam w lodówce na całą noc.

3. Następnego dnia po pracy mąż wyjął ciasto z lodówki 1h przed formowaniem bułeczek aby się ogrzało (szczęściarz wraca wcześniej i ma bliżej do domu!)

4. Uformowałam bułeczki, rozciągając kulki ciasta na płaskie placki, w środku umieściłam dwa paski sera feta (około 2,5cm na 0,5mm) oraz po 1 suszonym pomidorze.

5. Uformowane bułeczki nakryłam ściereczką i odstawiłam na 45minut do napuszenia.

6. Przed pieczeniem posmarowałam jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

7. Piekłam 30minut w 215st.

Smacznego!

13:10, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32