Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Kategorie: Wszystkie | O MNIE
RSS
niedziela, 15 lipca 2012
Klasyczne bardzo kruche ciasteczka z cukrem i marmoladą

Pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa, bardzo kruche z wierzchu posypane cukrem i przełożone pyszną słodką marmoladą. Nic dodać nic ująć. Bardzo polecam! 


Ilość: 2 - blaszki w zależności o wielkości foremki

Czas przygotowania: 1,5h

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250g masła
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • marmolada lub dżem wysoko słodzony do przełożenia
  • cukier do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciasto wyrabiam plastyczne ciasto. Owijam folią i umieszczam w zamrażalniku na około 30min. 

2. Po tym czasie jeżeli zbyt mocno zamarzło zostawiam na blacie na kilkanaście minut aby dało się formować.

3. Wałkuję cienko na 1-2mm i szklanką wykrawam kółka.

4. Piekarnik rozgrzewam do 185st.

5. Kółka z ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę z nich obsypujemy cukrem dociskając aby cukier się zbyt łatwo nie osypywał. 

6. Pieczemy 12minut.

7. Wyciągamy z pieca i zostawiamy na gorącej blaszce 3-5min a następnie przekładamy do studzenia na kratkę. 

8. Na koniec kółeczka nie pokryte cukrem smarujemy cienko marmoladą, którą nakrywamy ocukrzonym ciastkiem. 

Smacznego!

17:38, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
niedziela, 08 lipca 2012
Chleb żytni razowy z ziarnami

Przyznam, że pogoda nie zachęca do gotowania. Włączenie piekarnika poza późnymi godzinami nocnymi nie wchodzi w grę. Więc chleb na zakwasie wydał się idealnym rozwiązaniem, długo rosnący, zdrowy i sycący. Prosty w wyrabianiu bo wymagający jedynie zamieszania składników łyżką. Najlepiej smakuje z masłem i pomidorami chociaż pasuje również do słodkich dodatków. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Polecam.


Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania 15min czas wyrastania około 5- 6h

Poziom trudności: 4/10 (wymaga raczej cierpliwości niż umiejętności)

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 125ml wody
  • 75g mąki żytniej razowej
  • 50g słonecznika
  • 15g siemienia lnianego
  • 70g aktywnego zakwasu żytniego
  • 6g soli morskiej

Ciasto:

  • 120g wody
  • 1 łyżka melasy lub miodu
  • 160g mąki żytniej razowej
  • 80g mąki pszennej

1 łyżeczka drożdży instant

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Składniki na zaczyn mieszamy, miskę z zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 4h.

2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

3. Tak przygotowane ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 1h.

4. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki u mnie wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości czyli na około 1h. 

5. Następnie nagrzewamy piekarnik do 220st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190st. Pieczemy w sumie 40minut.

6. Studzimy na kratce.

Smacznego!

12:31, kaaasiuniaa
Link Komentarze (2) »
niedziela, 17 czerwca 2012
Letnia tarta z młodymi ziemniaczkami i cebulą

Miałam mieszane uczucia odnośnie tej tarty. Jest prosta, żeby nie powiedzieć całkowicie minimalistyczna. Nie ma w sobie niczego wyszukanego a jednak jest wyśmienita. Pochwała prostoty. Polecam wielbicielom tradycyjnych smaków standardowe połączenie w nieco ekscentrycznym wydaniu. 


 

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

Na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Na nadzienie:

  • 2 żółtka
  • 1 małe opakowanie śmietaNy 30% (nie śmietanKi)
  • 6 młodych ziemniaczków średniej wielkości
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ziemniaki obierany i blanszujemy 15 minut w gorącej osolonej wodzie. Następnie studzimy- można to zrobić dzień wcześniej.

2. Przygotowujemy kruche ciasto. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na conajmniej 30 min. 

3. W międzyczasie siekamy drobno cebulę i dusimy ją na maśle do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.

4. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki.

5. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach.

6. Ciasto wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. boki wylepiamy do wysokości 3-4 cm. Dno dociskamy. 

7. Podpiekamy ciasto w 220st przez 15 minut. 

8. Na podpieczony spód wykładamy przestudzoną cebulkę. Na niej układamy plasterki ziemniaczków. 

9. Śmietanę miksujemy z żółtkami, solą i pieprzem. Tak powstała masę rozsmarowujemy na ziemniaczkach.

10. Całość zapiekamy w 220st przez 30 minut.

Smacznego!

 

18:03, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 czerwca 2012
Ciasto z budyniową pianką i truskawkami

Bardzo smaczne i fotogeniczne ciasto. Definitywnie dla tych, którzy tak jak ja nie przepadają za suchymi i ciężkimi ciastami- babkami. Jest proste i praktycznie nie może się nie udać. Zupełnie nie przypomina żadnego innego. Tym bardziej polecam!


Ilość: tortownica 22cm

Poziom trudności 3/10

Czas przygotowania: 2h

SKŁADNIKI:

Składniki na kruche ciasto:

·         2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)

·         250 g masła lub margaryny, zimnego

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         3 łyżki cukru pudru

·         5 żółtek

 

Budyniowa pianka:

5 białek

·         1 szklanka drobnego cukru do wypieków

·         1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*

·         2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)

·         1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

·         500 g  truskawek (lub innych sezonowych owoców)

·         cukier puder do oprószenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 porcje po ¾ i ¼ zawijamy w osobne folie i zamrażamy. Można to zrobić dzień wcześniej.

2. Na spód foremki wyłożony papierem do pieczenia ścieramy na tarce ciasto (większą część). Dociskamy je delikatnie do dna blaszki. Spód pieczemy 15-20 min w 220st aż do przyrumienienia.

3. Przypieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

4. W międzyczasie ubijamy białka stopniowo i powoli dodając cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodajemy budynie i olej. Miksując do połączenia składników.

5. Piekarnik nagrzewamy do 185st. Na spód ciasta wykładamy masę budyniową. Na wierzchu układamy gęsto owoce.

6. Na owoce ścieramy mniejszą część zamarzniętego ciasta.

7. Całość pieczemy 30-35min.

8. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

17:17, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
niedziela, 10 czerwca 2012
Ciasto drożdżowe z serem pleśniowym podane z konfiturą śliwkową

 Zdecydowanie lubię testować nowe smaki i połączenia. W szczególności gdy można je łatwo przyrządzić i podać jako ciekawą przystawkę podczas spotkania z przyjaciółmi. Jest to jeden z tych przepisów, który zaskoczy i zasmakuje większości z Waszych gości. Moim zdaniem świetnie pasuje do lampki wina. Mimo, że nie należy do najłatwiejszych ani najszybszych to zapewniam, że warto się pofatygować.


Ilość: dla 4-6osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 20min przygotowanie plus 2,5 pieczenie/wyrastanie

SKŁADNIKI:

2,5 szklanki mąki pszennej

¾ szklanki wody

2 jajka

7g drożdży instant

1 łyżeczka soli

2 łyżki miodu

200g sera z niebieską pleśnią

Do podania:

Słoiczek konfitury śliwkowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Z wszystkich składników poza serem zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to przy użyciu maszyny) w razie potrzeby podsypując mąką.

2. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1h w misce przykrytej ściereczką.

3. po tym czasie delikatnie rozciągamy ciasto na dość płaski placek.

4. Na wierzch rozkruszamy ser z niebieską pleśnią, dociskamy do ciasta a następnie zawijamy bochenek.

5. Gotowy bochenek przekładamy do koszyka lub foremki i odstawiamy na godzinę do napuszenia.

6. Pieczemy w 220 st 25minut.

7. Podajemy przestudzony z kwaskowatą konfiturą śliwkową.


Smacznego!

17:16, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 czerwca 2012
Chleb z płatkami owsianymi i miodem

W końcu życie wraca na spokojne tory. Czuje się spełniona i zadowolona. W końcu w poniedziałek skończyłam studia J. Mam ogromną ochotę na gotowanie. I jeszcze większą na blogowanie. Z ogromną niekłamaną przyjemnością przedstawiam pyszny chleb. Puszysty i mięciutki. Długo utrzymujący świeżość i łatwy w przygotowaniu. Mój co prawda nieco przerósł ponieważ zakupy się przeciągnęły i zasadniczo chleb niemalże  wyszedł z koszyczka na blat (nawet nie chcę myśleć jak ciężko by się to zmywało!). W wyrabianiu wyręczyłam się maszyną do chleba a gotowe ciasto uformowałam i wstawiłam na czas wyrastania do koszyka. Przyznam szczerzę, że to bardzo komfortowe wyjście a chleb zdecydowanie na tym zyskał nie oszukujmy się, że dałabym radę go zagniatać 30-40min jak maszyna ;). Przepis wart jest spróbowania u mnie na pewno jeszcze nie raz pojawi się na stole.

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 4h

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

500G mąki pszennej

350g wody

1 filiżanka płatków owsianych

1 duża łyżka miodu gryczanego

1 łyżeczka soli

7g drożdży instant

2 łyżki zakwasu żytniego dokarmionego kilka godzin wcześniej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub w maszynie do chleba i wyrabiamy gładkie ciasto.

2. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję ale zdecydowanie nie lejącą. Łatwo po obsypaniu mąką wierzchu uda się uformować bochenek.

3. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

4. Następnie delikatnie spłaszczamy i formujemy bochenek.

5. Wstawiamy do koszyka obsypanego mąką przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5h.

6. Nagrzewamy piekarnik z blachą do 220st.

7. Na wrzącą blaszkę delikatnie przekładamy bochenek.

8. Pieczemy 40minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

20:59, kaaasiuniaa
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 maja 2012
Bajaderki

Tym razem prosty i szybki a zarazem całkiem efektowny deser. Bo przecież bywa i tak, że mimo najlepszych chęci upieczenia czegoś wyjątkowego, wychodzi zakalec albo gorzej gdy w ostatniej chwili okazuje się, że brakuje niezbędnych składników, a w lodówce zalega stare ciasto, które okazuje się jak wybawieniem. Bajaderki są smaczne, mocno alkoholowe i wyraziste. Polecam do kawy! 

 

Ilość: kilkanaście sztuk

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 10min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe/muffinki/ piernik
  • nalewka/whisky/rum
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania:

1. Ciasto kruszymy na drobne kawałki.

2. Pokruszone ciasto zalewany alkoholem tak aby było mocno wilgotne ale aby nie pływało i dodajemy powidła, mieszamy.

3. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Podajemy schłodzone. 

Smacznego!

17:57, kaaasiuniaa
Link Komentarze (1) »
niedziela, 06 maja 2012
Le welsh czyli pyszne sycące śniadanie

Od pewnego czasu jestem wielką fanką serów. Chętnie próbuję wszelkie lokalne sery na wczasach oraz na miejscu te, które czasami uda się kupić w ciekawszych sklepach. I o ile sam ser mimolette nie zrobił na mnie wrażenia o tyle na podstawie tej zapiekanki całkowicie zmieniłam zdanie. Odpowiednie dodatki w połączeniu z serem, potrafią przedstawić go w całkowicie innym obliczu. Polecam!

Wracam po wczasach na bloga z całkiem nową energią i natchniona Hiszpańskimi smakami. Postaram się o jakąś regularność wpisów bo genialnych przetestowanych przepisów nazbierałam całą masę. :-) 


Czas przygotowania: 25min

Poziom trudności 1/10

Ilość: dla 2 osób

Składniki:

  • 2 jajka
  • dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa (najlepiej domowego)
  • 200g sera mimolette (lub cheddar)
  • 100ml ciemnego piwa
  • łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 st. Niewielkie naczynia żaroodporne pryskami oliwą.

2. Ser podgrzewamy na parze, dodajemy piwo i musztardę.

3. Naczynia wykładamy kromkami chleba.

4. Kromki zalewamy masą serowo- piwną.

5. Na wierzch wbijamy jajko. 

6. Pieczemy 20 min.

Smacznego!

10:52, kaaasiuniaa
Link Komentarze (5) »
sobota, 24 marca 2012
Niecodzienne serowe drożdżówki

 Niesamowicie podziwiam osoby, ze zdolnością żąglowania czasem przy jednoczesnym jego braku. Myślę, że zamiast użalać się nad sobą powinnam zapisać się na jakiś kurs w tym temacie lub chociaż zakupić poradnik z serii „jak zrobić coś z niczego”. Nie omieszkam jak się na taki natknę a w międzyczasie korzystając z chwili proponuję te drożdżówki. Łatwe w przygotowaniu, całkiem zabawne w formowaniu. Polecam. Przepis podpatrzyłam tutaj lekko zmodyfikowałam.


 

Ilość: ok. 15-18szt

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 40min plus wyrastanie ciasta 2h

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 50g roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży lub 30g świeżych

Nadzienie:

  • 250g twarogu ( zmielonego)
  • 220g mielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany

Glazura:

  • 1 jajko
  • łyżka wody

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciasto wyrabiamy gładkie ciasto, może być mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.

2. Tak przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką odstawiany na ok. 1h aż podwoi swoją objętość.

3. W między czasie miksujemy składniki na nadzienie.

4. Gotowe ciasto odgazowujemy. Stolnicę smarujemy oliwą lub podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto dość cienko na 1-2mm.

5. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Ja wybrałam takie o boku 7cm .

6. Każdy kwadrat nacinamy z dwóch stron około 0,5 cm od krawędzi.

7. Na środku układamy łyżkę sera.

8. Zakładamy boczne krawędzie tak aby ser został w otworze utworzonym z rozciętego ciasta.

9. Tak przygotowane drożdżówki układamy na papierze do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min.

10. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 220st. Smarujemy drożdżówki glazurą następnie pieczemy je w rozgrzanym piekarniku 20 min.

Smacznego!

17:08, kaaasiuniaa
Link Komentarze (7) »
niedziela, 18 marca 2012
Eleganckie ciasto czekoladowe

Tęsknie za długimi dniami i dużą ilością wolnego czasu, za beztroską i energią. Cóż nie można mieć wszystkiego ale przynajmniej dni stają się coraz dłuższe, i bardzo chcę wierzyć, że wraz ze słońcem wróci energia. Obecnie jednak musi mi wystarczyć to wyśmienite ciasto czekoladowe, które odkryłam przygotowując deser na naszą drugą rocznicę ślubu (ach jak ten czas szybko leci). Słodkie, nieco wytrawne złamane kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Bardzo polecam.


Ilość: 1 blaszka 16/29cm

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 1,5h

SKŁADNIKI:

Na biszkopt:

  •  5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2  łyżki kakao
  • ¾   łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem:

  • 5 dużych łyżek serka mascarpone 1 temperaturze pokojowej
  • ¾  małego kubeczka kremówki w temp. pokojowej
  • 100g gorzkiej czekolady (użyłam Wedla)
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ½ słoiczka dżemu porzeczkowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. I nastawiamy piekarnik na 160st.

2. Oddzielamy białka od żółtek.

3. Ubijamy białka z cukrem na puszystą i sztywną pianę.

4. Pod koniec ubijając na wolnych obrotach dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i po 1 żółtku.

5. Masę delikatnie wylewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40min.

6. Tuż przed przełożeniem czyli gdy biszkopt będzie już wystudzony przygotowujemy masę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

7. Gdy czekolada przestygnie miksujemy ją razem z pozostałymi składnikami kremu. Czekolada musi być letnia ponieważ w przeciwnym razie śmietanka może się zważyć.

8. Biszkopt kroimy na 2 blaty, smarujemy dżemem, następnie cienką warstwą kremu. Składamy. I smarujemy kremem również na zewnątrz.


9. Przechowujemy z chłodnym miejscu do momentu podania.


Smacznego!

13:16, kaaasiuniaa
Link Komentarze (4) »